Predsednica NSi-ja Ljudmila Novak je pojasnila, da bodo na terenu sodelovali z drugimi civilnimi iniciativami, ki delijo njihovo mnenje. Foto: BoBo
Predsednica NSi-ja Ljudmila Novak je pojasnila, da bodo na terenu sodelovali z drugimi civilnimi iniciativami, ki delijo njihovo mnenje. Foto: BoBo

Predsednica NSi-ja Ljudmila Novak je pojasnila, da bodo na terenu sodelovali z drugimi civilnimi iniciativami, ki delijo njihovo mnenje. "Ves čas zagovarjamo pravico do mame in očeta, še posebej pa poudarjamo zasledovanje otrokovih največjih koristi in menimo, da spremenjena definicija ne zmore zagotavljati varstva teh naravno pripadajočih pravic," je povedala Novakova.

Če bi bila definicija o zakonski zvezi sprejeta, bi lahko imela za posledico vrsto predvidljivih in tudi nepredvidljivih sprememb v družbi, na katere opozarjajo strokovnjaki in civilna združenja, je dodala, saj je prepričana, da bi to vplivalo na nadaljnjo vzgojo na vseh ravneh izobraževanja, "v odnosu do materinstva, očetovstva. Izkušnje iz tujine nas učijo, da je ta zakon lahko samo podlaga za nadaljnje akcije oz. spremembe v zakonodaji."

"In zaradi tega želimo, da se prvotni zakon o registraciji istospolne skupnosti nadgradi oziroma da bi v njem s pomočjo tega zakona odpravili vse tisto, kar očita ustavno sodišče temu zakonu, da bi istospolne partnerske skupnosti dobile vse tiste pravice, ki jim pripadajo," je še poudarila Novakova in spomnila, da je NSi že ob javni razpravi o noveli zakona o registraciji istospolne skupnosti dal svoje pripombe oz. predlog, da je mogoče upoštevati tudi ugovor vesti.