Tarča je bila nocoj obarvana politično. Foto: MMC RTV SLO
Tarča je bila nocoj obarvana politično. Foto: MMC RTV SLO
Gantar meni, da je težko dobiti vodilni kader brez nahrbtnika iz preteklosti. Foto: MMC RTV SLO
Koprivnikar meni, da ne drži, da vlada ničesar ne dela, ampak v 189 dneh standarda v državi ni mogoče radikalno spremeniti. Foto: MMC RTV SLO
Z ovadbo proti Toninu se lovi tistega, ki je nečednost razkril, meni Novakova. Foto: MMC RTV SLO

. Prepričani niso niti v SMC-ju.

Dejan Židan, predsednik SD-ja, je uvodoma podaril, da je obrambni minister Janko Veber naredil, kar je moral, to je varoval državo. Država prodaja strateško pomembna podjetja in o tem je treba pridobiti dodatne informacije, je dodal. Na vprašanje, zakaj se o varnosti niso pogovarjali že ob potrjevanju privatizacijskega seznama, je odvrnil, da je bila njihova poslanka takrat opozorjena, da lahko prodaja predstavlja varnostno tveganje.
Vodja ZaAB-a Alenka Bratušek pa se je vprašala, če je bila prodaja Telekoma Slovenije res takšna težava z varnostnega vidika že leta 2007, kje so bili vsi ti ljudje že takrat. Ne samo ministri, zatajile so tudi obveščevalne službe, je zatrdila.

Minister Boris Koprivnikar (SMC) se je sicer strinjal, da je varovanje države potrebno, a jasno je, kdo je v tej državi pristojen za to. "Vsak lastnik je dolžan zagotavljati kritično infrastrukturo, in sicer pod pogoji, ki jih določi država," je spomnil. Po njegovem mnenju je zdaj pomembno le ugotoviti, ali je Veber ravnal zakonito. Njegov priimek in stranka nista pomembna, argumenti njemu v korist pa ta trenutek ne prepričajo, je dodal.
SDS in NSi: Zakonske podlage za analizo ni bilo
Jože Tanko, podpredsednik SDS-a, pa je opozoril, da OVS po zakonu o obrambi nima nobenih pristojnosti na tem področju, negativne in pozitivne posledice pa mora pred prodajo preučiti vlada. Sam meni, da bi premier Miro Cerar kot ustavni pravnik že lahko sprejel odločitev, če je ne bo, pa je znova napovedal interpelacijo.

Tudi predsednica NSi-ja Ljudmila Novak se je strinjala, da je pomembno to, da Veber za analizo ni imel zakonske podlage. Zdaj hočemo obtožiti tistega, ki je to razkril, in ne tistega, ki je to zagrešil, s čimer se je odzvala na kazensko ovadbo Mateja Tonina. Minister Veber se zdaj vse bolj zapleta, Židan pa ščiti ministra, ki je ravnal nezakonito. "Pričakujemo, da bo premier razrešil Vebra," je poudarila.

ZL-jev Luka Mesec meni, da ima DZ veliko pomembnejše delo kot se ukvarjati z vsakodnevnimi aferami, ki jih proizvajata koalicija in desna opozicija. Po njegovem mnenju bi se morali bolj ukvarjati s klasifikacijo državnih naložb.
Tudi slovenski Telekom ne daje denarja sam
V drugem delu je Mesec znova izpostavil primer Deutsche Telekoma, ki je po prevzemu na Hrvaškem zelo omejil vlaganja v gradnjo omrežja, pri čemer ga je Bratuškova opomnila, da tudi v Sloveniji na komercialno nezanimivih lokacijah telekomunikacijsko omrežje gradi država ob pomoči evropskega denarja.

Glede afer in odstopov v vladi je Koprivnikar dejal, da so na začetku dejali, da bodo delovali po moralnih in etičnih načelih, ne pa tudi brez napak. Židan pa je za letos napovedal, če bodo v koaliciji še vedno isti partnerji, da bo nastala težava predvsem pri doseganju soglasja, kam preusmeriti dodaten proračunski denar - ali vse v konsolidacijo proračuna ali kam drugam.

Tomaž Gantar (DeSUS) pa je glede težav kadrovanja poudaril, da če danes iščeš nekoga, ki je dolga leta deloval na nekih vodilnih položajih, bo težko brez madeža.