Tednik Mag ocenjuje, da je Janez Janša miril situacijo, kar je v nasprotju s trditvami Toneta Ropa. Foto: RTV SLO
Tednik Mag ocenjuje, da je Janez Janša miril situacijo, kar je v nasprotju s trditvami Toneta Ropa. Foto: RTV SLO

Razkritja pa še najbolj škodujejo mednarodnemu ugledu Slovenije, kajti vsako prisluškovanje brez sodnih odredb je bilo nezakonito.

Mag
Ivo Sanader
Ali so incidente zares sprožali Hrvati, tako kot namiguje Mag? Foto: EPA

Omenjeni tednik je objavil del vsebine štirih zgoščenk z zapisi prisluškovanja hrvaškemu premierju Ivu Sanaderju ter tedanjima opozicijskemu prvaku Janezu Janši in predsedniku vladeTonetu Ropu.

Na prvi zgoščenki so posneti pogovori Ropa in Sanaderja iz konca maja 2004, ko sta se politika pogovarjala o zaščitni ekološko-ribolovni coni, ki jo je tedaj napovedala Hrvaška in ob čemer se je Rop zelo razburil. Iz zvočnega zapisa naj bi bilo razvidno, da je hrvaški premier klical slovenskega.

Rop razburil Sanaderja?
Kot poroča Mag, je že bolj zanimiva druga zgoščenka, ki vsebuje zapis pogovora Janše in Sanaderja s 23. septembra 2004. Tudi tokrat je bil tisti, ki je zavrtel telefonsko številko, Ivo Sanader. Klical je le dan po incidentu pri mejnem prehodu Sečovlje, ko so hrvaški policisti aretirali dvanajsterico članov SLS-a, vključno s predsednikom te stranke Janezom Podobnikom. Mag navaja, da naj bi tedanji premier Rop takrat presodil, da Slovenija Hrvaške ne bo več podpirala na poti v EU, Sanader pa naj bi bil zato zelo ogorčen. V pogovoru z Janšo naj bi hrvaški ministrski predsednik omenil Ropov obisk slovenskih ribičev v Piranskem zalivu, kar je označil kot izzivanje s slovenske strani.

Incidenti nepotrebni, ker so ankete dobro kazale
Janša pa naj bi Sanaderju zatrdil, da je bila aretacija Podobnika neumnost, saj naj bi bila to za prvaka SLS-a le reklama pred parlamentarnimi volitvami. Dejal naj bi tudi, navaja Mag, da SDS-u predvolilne ankete dobro kažejo in da incidenti niso potrebni. Zato naj bi ga Janša prosil, naj nikar ne pošilja ribičev v Piranski zaliv, saj je slovenska javnost na to zelo občutljiva. "Potek pogovora je bil torej povsem nasproten od Ropovih trditev, saj je Janša miril položaj, ne pa netil sporov," ocenjuje tednik Mag.

Prav te posnetke naj bi prejšnji teden na Sovi poslušali tudi poslanci oz. člani parlamentarne komisije za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb.

Razkritja pa še najbolj škodujejo mednarodnemu ugledu Slovenije, kajti vsako prisluškovanje brez sodnih odredb je bilo nezakonito.

Mag