Rop je dejal, da gre še za enega izmed vsakodnevnih poskusov, da se ga diskreditira. Foto: RTV SLO
Rop je dejal, da gre še za enega izmed vsakodnevnih poskusov, da se ga diskreditira. Foto: RTV SLO
Sanader, Janša
Med državama medtem teče tiha diplomacija o reševanju odprtih vprašanj. Foto: EPA
Rop ne bo preklical izjave

TV Slovenija je namreč včeraj poročala, da se v aferi Sova morda obeta nov preobrat, saj neimenovani viri trdijo, da naj bi bil nekdanji premier Rop pripravljen preklicati svojo izjavo.

Rop: Nisem se pogovarjal s Podbregarjem
Rop je v izjavi za javnost v zvezi s pisanjem Primorskih novic o njegovem zasebnem telefonskem pogovoru v Alicanteju v Španiji dejal, da odločno zavrača namige, da naj bi se na dan zaslišanja Iztoka Podbregarja pred parlamentarno komisijo za nadzor nad varnostnimi in obveščevalnimi službami z njim pogovarjal po telefonu. Dodal je, da se s Podbregarjem ni ne osebno ne po telefonu pogovarjal že nekaj let.

Primorske novice so namreč pisale, da naj bi dva slovenska športna novinarja v Alicanteju, ki te dni gosti evropsko prvenstvo v košarki, slišala Ropa, ki je v telefonskem pogovoru na dan, ko je potekalo zaslišanje Podbregarja, izrekel stavek: "Pomembno je, da rečeš, da se je dogovarjal."

SDM Ropa poziva k odstopu
Sicer pa se je na te zadnje dogodke odzvala tudi Slovenska demokratska mladina s predsednikom Nikolajem Oblakom na čelu, ki je prepričana, da gre z Ropove strani za načrtno omadeževanje ugleda preimerja Janeza Janše. To, kar naj bi slišali novinarji v Španiji, pa je po mnenju SDM-ja dokaz več, da gre za konstrukt proti predsedniku vlade. SDM Ropa zaradi vztrajanja pri trditvah poziva k odstopu oz. od prvaka SD-ja Boruta Pahorja pričakuje, da bo ustrezno ukrepal.

Kot je znano, je Anton Rop izjavil, da naj bi se pred parlamentarnimi volitvami leta 2004 tedanji predsednik SDS-a Janez Janša in hrvaški premier Ivo Sanader dogovarjala o incidentih v Piranskem zalivu, njunim pogovorom pa naj bi v okviru mednarodnega spremljanja zvez prisluškovala Sova.

Sova: Obtožb ne moremo ne potrditi ne zanikati
Na Sovi pa so zavrnili očitke medijev o nekorektnih izjavah. Pravijo, da niso trdili, da v arhivu
ne bi imeli nobenih posnetkov pogovorov Janše in Sanaderja, ne morejo pa ne potrditi ne zanikati, če gre za sporne dogovore o incidentih.

Rop ne bo preklical izjave