Stavba na Povšetovi ulici je dotrajana in neprimerna za zapor. Foto: BoBo
Stavba na Povšetovi ulici je dotrajana in neprimerna za zapor. Foto: BoBo

O gradnji novega ljubljanskega zapora se govori že kar nekaj let. Zdajšnja zaporska stavba na Povšetovi ulici v Ljubljani je dotrajana, tudi zgrajena ni bila, da bi v njej deloval zapor. Hkrati pa je krepko prezasedena, saj služi kot pripor in kot zapor z zaprtim in polodprtim režimom prestajanja kazni.

Zaradi slabih razmer v tem zaporu Slovenija redno izgublja tožbe na Evropskem sodišču za človekove pravice, z novo gradnjo pa bi poleg odškodnin odpadli tudi visoki stroški vzdrževanja te stare, energetsko potratne stavbe. V novi stavbi naj bi bilo po načrtih zaprtih 465 ljudi.

Že nekaj let je za projekt predvideno zemljišče v Bizoviku, a je projekt šele v začetni fazi, pravijo na ministrstvu za pravosodje. Trenutno je v pripravi projektna naloga za izbor izvajalca, ki bo izdelal podrobni prostorski načrt.

Poleg zapora na Povšetovi nameravajo v nove prostore preseliti tudi ženski zapor na Igu, ki prav tako deluje v dotrajani stavbi. Nova stavba pa naj bi po načrtih bila skoraj "ničenergijska", so še povedali na ministrstvu.