Novi generalni direktor RTV Slovenija je 41-letni Koprčan, magister elektrotehnike, ki je dosedaj pokrival področje tehnike in investicij. Foto: MMC RTV SLO
Novi generalni direktor RTV Slovenija je 41-letni Koprčan, magister elektrotehnike, ki je dosedaj pokrival področje tehnike in investicij. Foto: MMC RTV SLO
V svojem programu je Filli poudaril široko multimedijsko ponudbo in uvajanje tematskih kanalov v proračunskih možnostih. Foto: MMC RTV SLO
Večina pristonih v programskem svetu je glasovala za novega generalnega direktorja. Foto: MMC RTV SLO
Med svetniki je bilo več polemik tudi o tem, kdaj naj bi novi generalni direktor nastopil funkcijo, saj zdajšnjemu v. d.-ju generalnega direktorja Antonu Guzeju mandat poteče 30. avgusta. A Pikalo je spomnil na člen zakona, ki pravi, da mandat novemu generalnemu direktorju nastopi takoj, ko je izglasovan. Foto: MMC RTV SLO
Sicer pa programski svet novemu generalnemu direktorju tudi svetuje, naj izvede razpis za nova direktorja Radia Slovenija in Televizije Slovenija. Foto: MMC RTV SLO
Filli novi generalni direktor RTV Slovenij
Novi generalni direktor RTVS-a

41-letni Koprčan Marko Filli je v svoji predstavitvi poudaril, da ravno mineva 26 let, odkar je prišel na RTV. Po izobrazbi je magister elektrotehnike z magisterijem iz digitalnega arhiviranja.

V svojem programu je poudaril široko multimedijsko ponudbo in uvajanje tematskih kanalov v proračunskih možnostih. Kot ključno vidi uvajanje 16:9 slike v HD tehnologiji, za kar pa je opozoril, da ni le tehnična rešitev, ampak tudi kot programska.

Pomembno pomlajevanje ekipe in gledalcev/poslušalcev
Veliko dela vidi tudi tako v pomlajevanju ekipe skupaj z urejanjem problematike honorarnih sodelavcev. Prav tako meni, da je veliko dela potrebno že sedaj vložiti tudu v pomlajevanje gledalcev, če jih želimo še vedno imeti čez 10 let. Pridobivanje novih gledalcev pa vidi tudi preko novih tehnologij, MMC-ja in še novih spletnih strani, kjer se lahko vsi izkašljajo in čutijo, da imajo kontakt z zavodom.

Novi "news center" v dveh letih
Ob tem je tudi obljubil, da bo novi "news center", v katerega bodo preseljeni vsi novinarji, zgrajen v dveh letih, in sicer poleg stavbe RTV-ja.

Prav tako pa je potrebno v prvi vrsti skrbeti tudi za jezik ter za Slovence v zamejstvu in narodnostne manjšine v Sloveniji.

Zelo pomembna je tudi relativna gledanost programa
Poudaril je, da se je potrebno zavedati, da je RTVS javni servis, ki ni v službi ustvarjanja dobička, zato se mora tudi prihodek od oglaševanja preliti nazaj v program. Prav tako tudi za gledanost meni, da je povsod pomemben podatek relativna gledanost, torej ciljno občinstvo. "Če oddajo za pse gledata le dva odstotka imetnikov psov je z oddajo nekaj narobe." Seveda pa morajo nekatere oddaje tudi tekmovati za tržni in oglaševalski delež s komercialnimi televizijami.

Na vprašanje, kako naj se zavod reši političnega in še hujšega kapitalskega vpliva, pa je dejal, da bomo kot javni servis pod političnim vplivom vse dokler bo RTV-naročnina, pod gospodarskim pa dokler bo oglaševanje. Nov zakon o RTV-ju gre bolj v smeri izgube političnega vpliva in samoorganizacije, v njem pa vidi tako dobre kot slabe plati.

Svet delavcev RTV Slovenije pa je ugotovil, da je bil novi Zakon o RTV Slovenija poslan v obravnavo v Državni zbor neusklajen s svetom delavcev in sindikati na RTV Slovenija, s čemer je bil kršen podpisan dogovor med sindikati javnega sektorja in Vlado, da brez usklajevanj s socialnimi partnerji Vlada ne bo posegala v strukturo javnega sektorja. Svoje nasprotovanje uveljavitvi novega zakona sta podala tudi Vladna zakonodajna služba in Ministrstvo za javno upravo, kar tudi ni bilo upoštevano.


Glasovali tudi o tem, če sploh glasujejo o kandidatu

Sicer pa o kandidatu eden izmed svetnikov ni glasoval. Mandat mu nastopi na dan glasovanja, torej danes. Predtem je programski svet odločal o predlogu za umik glasovanja o kandidatu za generalnega direktorja RTV Slovenija, češ da lahko pričakujemo še tožbe, a so svetniki to zavrnili, prav tako pa je pravna služba RTV-ja dejala, da začasna odredba sodišča odpravljena, prav tako pa se postopka morata voditi ločeno.

Programski svet RTV Slovenija (RTVS) je tako po dveh prestavitvah odločal, ali bo Filli postal novi generalni direktor zavoda. Eden izmed kandidatov Marko Makarovič je namreč, potem ko je razpisna komisija zavoda njegovo prijavo na razpis zavrnila kot nepopolno, programskemu svetu pa v imenovanje kot edinega kandidata, ki izpolnjuje vse pogoje, predlagala Marka Fillija, na ljubljansko delovno in socialno sodišče vložil predlog za začasno odredbo o prekinitvi postopka.

"RTV-zakon jasen: Vršilec dolžnosti le do nastopa novega direktorja"
Sodišče je sicer Makarovičev predlog zavrnilo, a mu je pozneje pritrdilo višje sodišče, na kar pa se je RTVS pritožil. Predsednik programskega sveta zavoda Jernej Pikalo je z odločitvijo sodišča, ki je pritrdilo javnemu zavodu, zadovoljen.

Med svetniki je bilo več polemik tudi o tem, kdaj naj bi novi generalni direktor nastopil funkcijo, saj zdajšnjemu v. d.-ju generalnega direktorja Antonu Guzeju mandat poteče 30. avgusta. A Pikalo je spomnil na člen zakona, ki pravi, da mandat novemu generalnemu direktorju nastopi takoj, ko je izglasovan, o tem pa so tudi glasovali.

Guzej razmišlja o tožbi
Odločitev svetnikov, da Filli na funkcijo generalnega direktorja stopi danes, za Guzeja pomeni precedens, zato se bo v kratkem odločil, ali bo zaradi tega vložil odškodninsko tožbo.

"Ta aroganca enega dela programskega sveta me je zelo prizadela," pravi Guzej. O zneskih, ki jih bo zahteval v primeru vložitve odškodninske tožbe sicer ni hotel govoriti.

Sicer pa programski svet novemu generalnemu direktorju tudi svetuje, naj izvede razpis za nova direktorja Radia Slovenija in Televizije Slovenija. Po koncu razpisa pa bo Filli tudi razkril imena svojih ožjih sodelavcev.

Svetniki tudi o oglaševanju, programsko-produkcijskem načrtu
Svetniki pa bodo na seji odločali tudi o imenovanju komisije za revidiranje poklicnih meril in načel, o politiki oglaševanja v programih RTVS-a, o informaciji o programsko-produkcijskem načrtu za leto 2011 in o digitalizaciji programov.

Filli novi generalni direktor RTV Slovenij
Novi generalni direktor RTVS-a