Marko Balažic je novi predsednik SLS-a. Foto: BoBo
Marko Balažic je novi predsednik SLS-a. Foto: BoBo

Balažic je v govoru poudaril, da mora SLS znova postati močna zmerna stranka, ki bo sledila viziji Ivana Omana, da Slovenija potrebuje liberalno državo in konservativno politiko.

"Liberalno v smislu, da se država ne vmešava v zadeve, ki se lahko urejajo brez nje, konservativno pa v smislu, da se velja držati najprej preverjenih stvari, ne pa eksperimentirati, kjer za to ni potrebe," je v nagovoru po naznanitvi izidov glasovanja zbranim dejal Balažic.

Pri volitvah za predsednika stranke je bilo oddanih 79 glasovnic, od tega je 78 delegatov podprlo Balažica, ena glasovnica pa je bila neveljavna.

Usmerjenost k lokalnim volitvam

Stranko sicer čaka veliko dela. Prioriteta so prihajajoče lokalne volitve, veliko pozornosti bodo namenili temu, da bodo stabilizirali lokalno mrežo, potem pa sledijo priprave na državnozborske volitve, je dejal Balažic. "Če želimo iti naprej, moramo stare vzorce prekiniti. Danes smo z njimi de facto nehali. Ukvarjati se moramo s tem, kakšno Slovenijo si želimo in kakšne odgovore na ključna vprašanja bomo ponudili, ne pa s tem, kakšne zamere so se dogajale v preteklosti," je dejal. Meni, da je to edina in prava pot, ki jo morajo opraviti tudi na zmerni desni sredini.

Kongresa so se med drugim udeležili tudi dosedanji predsednik SLS-a Marjan Podobnik, Janez Podobnik in evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP).

Kongres SLS-a je izvolil tudi tri podpredsednike, to so postali prva podpredsednica in dosedanja predsednica Nove Generacije – podmladka SLS-a Kaja Galič, dosedanji predsednik Kmečke zveze pri SLS-u Marko Cigler in Mihaela Rožej. Za predsednico glavnega odbora SLS-a je bila izvoljena Suzana Lara Krause. Kongres SLS-a je izvolil tudi člane in članice izvršilnega odbora SLS-a in nadzornega odbora SLS-a.

Balažic je po izobrazbi politolog. Znan je kot desnici naklonjen politični analitik, pred državnozborskimi volitvami pa je nastopal kot govorec gibanja Povežimo Slovenijo, v okviru katerega so na volitvah nastopile stranke SLS, Konkretno, Zeleni Slovenije, NLS in Novi socialdemokrati. Na volitvah so dobili 3,41-odstotno podporo in ostali pod parlamentarnim pragom.