Za zdaj še ni mogoče reči z gotovostjo, kdo vse bo kandidiral za naslednika ali naslednico Franca Bogoviča. Foto: BoBo
Za zdaj še ni mogoče reči z gotovostjo, kdo vse bo kandidiral za naslednika ali naslednico Franca Bogoviča. Foto: BoBo
Za zdaj dva kandidata za predsednika SLS-a

Marko Zidanšek je namreč od kandidature odstopil med današnjo sejo izvršilnega odbora. Kot je dejal, se je tako odločil, ker je spoznal, da SLS še ni zrel za njegovo vizijo moderne in odprte desnosredinske stranke, usmerjene v prihodnost. Tako bi lahko nagovorili najširši krog volivcev, je prepričan Zidanšek, saj opaža, da desnica v volilnem prostoru izgublja podporo.

Odhajajoči predsednik Franc Bogovič, sicer evropski poslanec, pa meni, da se je Zidanšek umaknil zato, ker ni imel občutka, da ima pri kandidaturi enotno podporo, kar si je želel.

Vseeno možnosti za druge kandidate
Poslovnik kongresa se sicer lahko spremeni do srede zvečer. Eno izmed poslovniških določil, ki se lahko spremeni, pa je tudi, da kongres sam uvede kandidacijski postopek. Teoretično je torej mogoče, da bi se za predsednika stranke potegoval še kdo.

Za Jelševarja SLS "speči orjak"
Jelševar je medijem dejal, da je SLS v zadnjem času pokazal precej različnih obrazov, od zgodovinskega izpada iz parlamenta do zelo pozitivne zgodbe na evropskih volitvah in zmagovalne zgodbe z lokalnih volitev. Zanj je SLS stranka z velikim potencialom. Ima jo za "spečega orjaka, ki ga čaka, da ga bo nekdo prebudil".

Jelševar bi povezal različne poglede znotraj stranke, ob tem pa dodaja, da je eden redkih znotraj nje, ki se pogovarja z vsemi. Meni, da so mladi tisti, ki lahko to storijo, saj niso obremenjeni s preteklostjo in imajo močan zagon.

Medved: V SLS-u se je premalo delalo
Medved medtem ocenjuje, da se je v SLS-u premalo ustvarjalo in premalo delalo, zato so tudi imeli slab rezultat, torej izpad iz državnega zbora na zadnjih parlamentarnih volitvah. Reši jih lahko le boljše delo, je poudaril. Dodal je, da pozna vse struje znotraj stranke, zato mu položaj v stranki ni tuj.

Osem kandidatov za podpredsednike
Za podpredsednike stranke se bo čez teden dni potegovalo osem kandidatov, in sicer Luka Ilc, Primož Jelševar, ki je hkrati tudi kandidat za predsednika, Suzana Lara Krause, Janez Lencl, Blaž Melavec, Stanislav Mlakar, Jasmina Opec in Franc Rozman. Kandidatov za predsednika glavnega odbora je šest, deset pa za podpredsednike tega odbora.

Trije člani se potegujejo za predsednika nadzornega odbora, 12 pa za članstvo v nadzornem odboru. Kandidatov za člane izvršilnega odbora je 50. Kandidature je sicer mogoče umakniti do dneva kongresa, in sicer najpozneje eno uro pred začetkom.

Za zdaj dva kandidata za predsednika SLS-a