Bogovič ne želi izpostavljati nobenega, je pa
Bogovič ne želi izpostavljati nobenega, je pa "v zraku že več" imen za njegovega naslednika. Verjame, da se bodo delegati pri izbiri strankinega novega vodstva odločili pravilno. Foto: BoBo

"SLS je julija sprejel modro odločitev, da se po neuspehu na parlamentarnih volitvah osredotoči na lokalne. Tam smo dosegli dober izid in takrat smo sprejeli sklep, da ne odlašamo več s kongresom. Danes smo sledili temu, kar smo sprejeli julija, in verjamem, da po današnji seji glavnega odbora prav nihče v naši stranki nima želje, da bi kdo koga danes premagal ali da bi kdo izgubil. Sam nikoli nisem omenil kakršnega koli poskusa prevzema," je povedal prvak SLS-a Franc Bogovič.

Časnik Dnevnik je namreč poročal, naj bi se konec preteklega tedna v SLS-u zgodil poskus prevrata in da naj si nekateri v stranki še ne bi želeli volitev, ampak najprej korenitejše statutarne spremembe v stranki. Mnenja o datumu volilnega kongresa so bila sicer različna, a to je demokratično, meni Bogovič.

Poleg analize drugega kroga lokalnih volitev je glavni odbor danes razpravljal prav o poročilu strokovne skupine, ki je opravila analizo izida na volitvah v DZ in strategijo razvoja SLS-a. Član strokovne skupine je bil tudi nekdanji predsednik SLS-a Marjan Podobnik, ki je potrdil, da se po izpadu iz parlamenta in "glede na zahtevne razmere, v katerih se je znašla stranka", postavlja resno vprašanje, ali ima pripravljene vsebinske, programske, organizacijske in kadrovske temelje za vnovični vzpon. Ocena strokovne skupine pa je bila po njegovih besedah, da bi si bilo "vredno vzeti kakšen mesec več časa za to, da bi prišli na kongres optimalno pripravljeni". A odločitev je bila drugačna, kar sprejemajo, je dodal.

Podobnik je zavrnil vsa namigovanja o poskusu prevrata v stranki. "To je popolna izmišljotina," je poudaril in zagotovil, da ne bo kandidiral za predsednika stranke in da nima svojega kandidata za kogar koli v vodstvu. "Verjetno je k tem namigovanjem pripomoglo to, da je pač analiza strokovne skupine sorazmerno kritična in morda tudi ni bila povsem všečna," je še ugotavljal.