Predčasne volitve bodo 13. julija, je prejšnji teden odločilo ustavno sodišče. Foto: BoBo
Predčasne volitve bodo 13. julija, je prejšnji teden odločilo ustavno sodišče. Foto: BoBo

Slovenci, ki živijo v tujini, so čakali na odločitev ustavnih sodnikov o datumu predčasnih volitev in zato zamudili rok, do katerega bi morali volilno komisijo obvestiti o svojem glasovanju - nekateri zgolj za nekaj ur.

Dušan Vučko z DVK-ja opozarja, da je bil odlok o razpisu volitev objavljen in zanje velja: "To smo tudi v medijih ponavljali. Ne špekuliramo, kaj je odločilo ustavno sodišče, odlok je objavljen in roki tečejo. Ne glede na ustavno sodišče, ne glede na nedelje, praznike in ne glede na to, kaj se dogaja na ustavnem sodišču."

Na Državni volilni komisiji so sicer dobili več kot štiri tisoč prijav za glasovanje iz tujine. Po neuradnih podatkih komisije je rok za oddajo namere zamudilo nekaj več kot 100 volivcev. Ti bodo vložili uradno pritožbo na ustavno sodišče, je napovedala ena izmed njih, Mateja de Leonni Stanonik.

Lovro Šturm meni, da Stanonikova "pravni interes gotovo ima". "Včasih lahko tudi 100 glasov spremeni rezultat volitev glede tega, kdo je izvoljen," je dejal. Lojze Ude pa pravi, da ima pravnoformalno direktor DVK-ja prav, "saj roka ni določilo ustavno sodišče, ampak predsednik". "Ampak v tem primeru bi bil jaz malo bolj širokogruden in bi tem stotim dovolil voliti," še pravi.

Več v prispevku Polone Križnar za Odmeve.

Slovenci v tujini s pritožbo na ustavno sodišče
Slovenci v tujini s pritožbo na ustavno sodišče