Slovenija
"Danes se je prelila kaplja čez rob, projekt drugi tir je doživel nov udarec, ki so ga povzročili tisti, ki želijo ustaviti pozitivni razvoj Slovenije. V takšnih zgodbah ne želim sodelovati," je dejal premier Miro Cerar. Foto: STA
       Danes se je prelila kaplja čez rob, projekt drugega tira je doživel nov udarec, ki so ga povzročili tisti, ki želijo ustaviti pozitivni razvoj Slovenije. V takšnih zgodbah ne želim sodelovati.       
VIDEO
Odstop predsednika vlade...

Dodaj v

Miro Cerar odstopil s položaja predsednika vlade

Vlado namerava voditi do volitev, predčasnih ali rednih
14. marec 2018 ob 21:19,
zadnji poseg: 14. marec 2018 ob 23:01
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Premier Miro Cerar je sporočil, da se je odločil podati odstopno izjavo državnemu zboru. Kot je dejal, je bila kaplja čez rob današnja odločitev vrhovnega sodišča o razveljavitvi referenduma o drugem tiru. Predsednika republike Boruta Pahorja je o svoji odločitvi že obvestil in napovedal, da ga bo v četrtek podrobneje seznanil z razlogi.

"Danes se je prelila kaplja čez rob, projekt drugega tira je doživel nov udarec, ki so ga povzročili tisti, ki želijo ustaviti pozitivni razvoj Slovenije. V takšnih zgodbah ne želim sodelovati," je v izjavi po današnji seji vlade dejal vidno razburjeni Cerar.

Spomnil je na slabo stanje države izpred treh let in pol, ko je njegova vlada nastopila mandat, in zatrdil, da je danes stanje popolnoma drugačno: "Imamo tretjo najvišjo gospodarsko rast v EU-ju, napovedi za letos so zelo dobre, imamo najnižjo brezposelnost po 2009, prvič po 2008 imamo uravnotežen proračun, posledično se bo javni dolg letos znižal z 80 na 70 odstotkov, v državo smo pripeljali tuje investitorje, ki odpirajo kakovostna delovna mesta, z mrtve točke smo premaknili projekt drugi tir," je naštel.

Ocenil je, da se v javnosti namenoma ustvarja napačen vtis, da je v državi vse narobe. "To enostavno ne drži," je bil odločen Cerar in navrgel, da različne skupine vidijo le sebe in svoj prav, vsak zahteva samo zase, tudi koalicijski partnerji. "Meni je to tuje," je dejal in dodal, da SMC ni uresničil vsega, ker je moral sklepati kompromise s koalicijskimi partnerji, vodstvi sindikatov in različnimi družbenimi skupinami.

"Spoštovane državljanke in državljani, država je danes v bistveno boljšem stanju kot leta 2014. Oblast vračam v vaše roke," je sporočil.

Pojasnil je, da je odločitev za odstop sprejel, ker je treba vedeti, kaj je prav in kaj narobe. "Gre za odgovornost, ki jo sprejemam, in odločitev, ki bi jo moral v taki situaciji sprejeti vsak zaupanja vreden politik. Na volitvah boste vi sodili, kaj je prav in kaj narobe in kdo si zasluži podporo," je dodal.

Cerar bo, kot je zatrdil, do izvolitve nove vlade skrbel, da bo vlada opravljala tekoče in nujne zadeve ter da bo Slovenija mirna in stabilna. Ali bodo volitve, ki sledijo, redne ali izredne, pa bo odločil predsednik republike, ki ga bo Cerar v četrtek podrobneje seznanil z razlogi za odstop.

Cerar je prepričan, da današnja odločitev vrhovnega sodišča o razveljavitvi referenduma o drugem tiru ni dobra za Slovenijo. Drugi tir je po njegovih ocenah ključen projekt za razvoj. "Dokler bom imel možnost, si bom z vso silo prizadeval, da ta projekt izpeljem," je poudaril. Ob tem je izrazil presenečenje, da je vrhovno sodišče v manj kot treh urah po njegovem pričanju izreklo svojo odločitev.

Cerar: Huda sprenevedanja koalicijskih strank glede zdravstvene reforme
V odgovoru na novinarska vprašanja, potem ko je sporočil, da bo odstopil, je poudaril, da je bil SMC ves mandat, še posebej od koalicijskih strank, deležen hudih sprenevedanj glede zdravstvene reforme. "Namesto da bi koalicijska partnerja pri tem pomagala, sta nas pri tem ovirala, kar je tudi dokazljivo," je bil oster. Tako so morali po njegovih navedbah pred dobrim letom na vladi preglasovati koalicijska partnerja, da so lahko sprejeli nekatere ključne reformne zakone in jih poslali v parlament.

V povezavi s posledicami njegove današnje odločitve za uresničevanje arbitražne odločitve o določitvi meje med Slovenijo in Hrvaško je pojasnil, da so na seji vlade sprejeli odločitev glede pisma, ki ga bodo poslali Evropski komisiji. Ob tem so se s posebnim sklepom zavezali, da bo morala slovenska vlada na evropskem sodišču vložiti tožbo zoper Hrvaško v primeru, če odziv komisije ne bo ustrezen in če tudi Hrvaška v prihodnje ne bo opravila svoje dolžnosti.

V povezavi z usodo pogajanj vlade s sindikati javnega sektorja pa je Cerar dejal, da so bili sindikati z njihove strani "mesece in mesece deležni vse pozornosti", da so na vladni strani med drugim oblikovali dopolnilne predloge, vodili dialog in bili skrajno strpni. "Medtem ko najvišji predstavniki sindikatov žalijo mene in vlado, sem bil vedno potrpežljiv, požiral te žalitve, požiral neresnice," je dejal.

Pred nekaj dnevi je vladna stran po njegovih navedbah sindikatom predstavila "zelo dober predlog", a so ga zavrnili. "Zdaj bodo pa čakali na naslednjo priložnost," je še dodal.

G. C., B. R.
Prijavi napako
Komentarji
Lesnikovsok
# 14.03.2018 ob 20:45
naj tokrat namesto excela uporabijo Word.mogoce prisparamo saj10%
veza
# 14.03.2018 ob 20:31
Smešna vlada, ker so šli z zakonm gradit eno železnico, smešno je pa tudi sodišče, kako naj vlada razlaga projekt, jasno, da ga podpira, če ga podpira, ga ne more hkrati kritizirat.
Naša pravna stroka je zašla v banalnost.
zerorez
# 14.03.2018 ob 22:13
Desus in SD govorijo na tak nacin, kot da nikoli niso bili v tej vladi! Nic manj niso krivi kot Cerar!
xerces8
# 14.03.2018 ob 21:26
Židan je napovedal, da bodo zdaj pogledali, kdo je za to odgovoren,


Ja, tisti, kot vedno. Nihče. A ne?
gospod iskreni
# 14.03.2018 ob 22:14
Dobra poteza, drugace bi pobral ves gnoj. Ker ostali stranki se zdaj delata kot da nista del te koalicije
trenstroj
# 14.03.2018 ob 22:11
Cerarju je pač dopi*dilo...Glede na koalicijska partnerja nič čudnega.
Vseeno poteza, ki je verjetno ne bi povlekel nihče izmed trenutnih politikov.
Homer.
# 14.03.2018 ob 20:36
V Karlovi izjavi je veliko resnice:
Po mnenju DeSUS-a zakon o drugem tiru za izpeljavo investicije sploh ni bil potreben, zato ne ve, zakaj se je na tak način "sililo v ta projekt".
Zato je najbolje da se z zakonom sploh ne nadaljuje, kar pa pomeni tudi, da referenduma ni
Ukine se tudi podjetje 2tdk, ki je samo sebi namen (beri pretakanje denarja v plače Dragonje & Co, ter "mutenje" s španovijo z Madžari.
Vodenje izgradnje prevzamejo SŽ, njim pa stojijo "za vratom" nadzorniki, ki bedijo nad vsakim porabljenim € (imenovanje teh bo najtrši zalogaj)
K_ris
# 14.03.2018 ob 22:13
Janša spet v elementu:

- zdaj pravi, da je pričakoval Cerarjev odstop in predčasne volitve

- še danes pa je na srečanju desnih strank govoril o spremembah po 10. juniju

Če je pričakoval predčasne volitve, potem verjetno ne bi govoril o 10. juniju, kaj ne? Blefer, ki vedno vse predvidi, čeprav mu je redkokdaj kaj jasno :)
sumtb
# 14.03.2018 ob 21:53

aktivist
# 14.03.2018 ob 21:41
Prijavi neprimerno vsebino
Židan edini sposobni minister.


Židan je levičarski populist s karizmo pisarniškega fikusa, ki je sposoben v štirih letih bankrotirati mnogo bogatejše države od Slovenije, tako da me prav nič ne čudi da ga podpirate levičarski aktivisti.
slovenc1
# 14.03.2018 ob 22:10
Janša pa že spet pametuje. Kdaj bo pa on odstopil?
qayxc
# 14.03.2018 ob 22:19
Bravo Cerar, nisi mi bil nevem kaj, ampak s tem metanjem polen pod noge, glede 2. tira, učiteljskimi stavkami in podobnimi sranji ti dam prav in prvi si, ki si imel jajca kaj takega narediti, sedaj pa naj se kregajo z Janšo in SD-jem, BRAVO!!!!
firtoh
# 14.03.2018 ob 22:12
Končno nekaj etičnega
gospod iskreni
# 14.03.2018 ob 22:28
Cerar niti približno ni bil tako slab. Slovenci smo cepljeni na kritiziranje. Noben ne kritizira Karla ker je nesposoben, niti židana ker je zasral Teran. Vsi skacete po Cerarju ki kljub vsemu ni bil tako slab. Pozresen javni sektor je drzal pod vajeti. Sedaj bodo pa raztalali visek in bomo tam kjer smo ze bli. Jovo na novo bomo iskali resitelja. SD in Desus pa neomadezevana
kislec
# 14.03.2018 ob 20:54
Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič je dejal: " Ne nameravam odstopiti, saj sem vam vsem že ob kandidaturi za ministra jasno in glasno povedal, da drugega tira Luka ne bo potrebovala vsaj še 20 let in - kot vidite - ga tudi še 20 let ne bo dobila..."
kapljač
# 14.03.2018 ob 22:36
Zelo zrela poteza Cerarja, bi ga ne krivega ne dolžnega še požrli ! Sindikati bodo lahko štrajkali do onemoglosti. Preostenek koalicije se več ne bo politično okoriščal na račun Cerarja. Opozicija bo lahko bruhala v prazno. Za Slovence se pa ne bo spremenilo nič . Predvolilni čas itak nikoli nič koristnega ne prinese.
SamoRes
# 14.03.2018 ob 22:08
Cerar je podal odstopno izjavo.
Tega Janša že najmanj 58x ni uspel storiti.
K_ris
# 14.03.2018 ob 22:17
@ajvard

Mislim, da je kaplja čez rob dogajanje znotraj koalicije. Tudi glede drugega tira, kjer SD in Desus zdaj s tem nočeta imeti nič, pa čeprav sta bila od vsega začetka zraven.
Bivši uporabnik
# 14.03.2018 ob 22:59
Glede na to, da sta danes odstopila slovaški in slovenski predsednik vlade, bo v tujih medijih spet malo zmede.
veza
# 14.03.2018 ob 20:27
Po mnenju DeSUS-a zakon o drugem tiru za izpeljavo investicije sploh ni bil potreben, zato ne ve, zakaj se je na tak način "sililo v ta projekt".

tokrat se strinjam z Erjavcem, neverjetno, za investicijo je dovolj vladna uredba.
nightwing
# 14.03.2018 ob 22:28
Trpet Židana in Erjavca je zelo mučen posel.
xerces8
# 14.03.2018 ob 21:27
Zanimivo, tri-četrt članka je izginilo...
kotzi
# 14.03.2018 ob 20:54
posebna pisarna za projekt...spet tajnice...spet kosila...spet stroski za to pisarno...in gre denar...haha
Ples
# 14.03.2018 ob 22:14
Kako bo zdaj to - Cerar je odstopil, delal bo pa do volitev kot premier, in volitve bodo junija? A prav razumem? Nobene razlike, razen, da ga bodo nazivali premier v odstopu?
generusus
# 14.03.2018 ob 22:17
Sedaj se lahko pričakuje še bolj pospešeno favoriziranje in medijsko propagiranje liste Marjana Šarca. Sem prepričan, da bodo naši "modri" volivci še četrtič nasedli.
Ples
# 14.03.2018 ob 22:12
O, Jajo, kakšen resen glas, dobro se trudi ...

Sicer pa spet, Rosvita - namesto, da bi pokazali nadaljevanje Cerarjeve tiskovke z vprašanji, če so bila, bomo zdaj lahko celo večnost poslušali, kaj mislijo sds-ovci. Neprofesionalno.
K_ris
# 14.03.2018 ob 22:32
Židan in Erjavec sta se zakalkulirala.
gospod iskreni
# 15.03.2018 ob 00:23
Kakšni bebavi komentarji, za naša bedna življenja je kriv Miro Cerar. Dragi moji sodržavljani to ne pelje več nikamor. Ja Cerar je imel svoje napake, kdo jih konec koncev pa nim.a . Res je, ni naredil vse prav, ampak tako hudo pa spet ni kot pravite. Niti približno si ne zasluži splošne kritike in niti približno ni bil slab. Po dolgem času predsednik vlade, ki se sam ni znašel v nobeni omembe vredni aferi. Pa bom skušal objektivno analizirati mandat, kot desničar vem da bom težko objektiven.

Zdravstvo:
- bistveno premalo agresivna politika, jasno bi moral pokazati da dogajanja v UKCju ne bo podpiral
- premalo odprta za možnosti, premalo obračuna z očitnimi lobiji

Pravosodje:
- veliko pričakovanja, malo učinka
- Klemenčič ni naredil popolnoma nič
- brez sistemskih sprememb, brez poenostavljanja postopkov, brez zaostorovanaj zakonodaje
- to da vrhovno sodišče pol leta odloča o projektu, ki je že v teku in ga na koncu sesuje je popolnoma nedopustno. Tukaj je bila povzročena huda škoda državi
- tukaj cerarja ne obtožuje ničesar, ni bilo veliko v njegovi moči

Javni sektor
-ni omejil vpliva
- učitelji požrešni, zahtevajo nekaj česar si ne zaslužijo
- policaji so upravičeno dobili svoje, močna ministrica
- sektor v katerem imajo šolniki daleč največ vpliva in so daleč najmanj pomembni
- veliko dela na omejitvi moči sindikatov

Zunanja politika
- katastrofa
- večino krivde na Erjavcu, ki gobca stvari katerih ne bi smel in ne prevzame odgovornosti
- Erjavec glavni krivec za stanje ki je po mojem slabo

Okolje
- še eno alarmantno področje
- kvota desusa totalno nesposobna nič od nič
- po slabem letu od požara narejenega popolnoma nič

Kmetijstvo in sociala
- kvaota SDja
- Židan se lahko napihuje kolikor hoče, njegovih učinkov praktično ni zaznati. Izgubil teran, izgubil pršut, veliko govorjenja za prazen nič. Srečo da ima medije na svoji strani
- Anja Kopač Mrak, najbolj nesposobna ministrica. pojma nima kaj dela

Pa če poskusim postavit generalno sliko. Dejstvo je da v 4 letih kaj veliko ne morejo narediti, Cerar je prinesel stabilnost, kar je precej pomembno za gospodarsko rast. Za postoriti je še ogromno, vendar to ni krivda Cerarja. To da male stranke niso ničesar krive in da ljudje to tolerirajo je popolnoma nedopustno, škodljivo za državo. Kot narod se moramo končno vprašti kaj bi pravzaprav radi. Vsak nekaj kritizira, nihče pa ne zna ničesar pohvaliti. Vsi bi radi vse imeli in to čez noč. Ampak tako pač ne gre, vsi bomo morali dodati svoj delež. Če se obrnem k volitvam. Želim si močne vlade, ni mi toliko pomembno kake barve je, važno je da imamo neko pot. Slovenija nujno potrebuje pot po kateri bo hodila. Če je ta pot leva, pa naj bo leva. Najhujše je to kar je sedaj, po domače povedano nič. Vsak vleče na svojo stran, vsi pa bi radi izkoristili država. Ampak ta država je naša, če boš ti izkoriiščal, bom jaz plačeval. Ampak jaz sem tvoj sosed, ne tvoj sovražnik. JAz sem nekdo, ki bo pomagal tebi ali tvojim otrokom. In če boš ti kradel, ti jaz ne bom s čim imel za pomagat. Ne obtožujmo države za lastna bedna življenja. Upam na koalicijo SMC, Šarec in NSi. Se mi zdi da so dovolj raznovrstni in dovolj povezovalni da bi to lahko uspelo.
mmmml
# 14.03.2018 ob 23:01
Hahahahahahaha... kolk je s tem zaklal tega bureka od Štruklja... hahahahah... cel dan je bogi knedl tolovajil po Ljubljanskih ulicah in grozil in piskal v tiste modre piščalke, sedaj pa tole... hahahahahahaha... saj ne bo mogel spati. To je Štrudljev največji poraz do sedaj, ko mu je Cerar vzel šov... hahahahahaha
cvirn1
# 14.03.2018 ob 22:51
To vsesplosno kritiziranje Cerarja sedaj pa je tudi zanimivo. Res zgleda, kot da gre za porazno vlado, katere delo je najmanj pahnilo Slovenijo v novo krizo. Uspehom vlade sigurno botrujejo uspehi ter vsesplosna klima v gospodarstvu, tako doma kot v tujini, a vseeno je tudi v okviru trenutnega in preteklega stanja bilo potrebno manevrirati, kar je Cerar sigurno dobro počel. Zato me čudi to vsesplosno pljuvanje po njem danes...
angryjoe
# 14.03.2018 ob 22:39
Ne kapiram komentarjev... Toliko gneva nad Cerarjem kotnda bi šlo za najslabšo vlado v zgodovini Slovenije... Glede na to kaj vse smo že dalk skozi je bila njegova vladavina solidna.
Druga Švica
# 15.03.2018 ob 01:24
Če smo zrel narod, bomo poslali domobrance (SDS) in partizane (SD) na smetišče zgodovine, penzioniste (Desus) pa v penzijo.
felipesko
# 14.03.2018 ob 22:59
Haha
Erjavec že izjavlja,da ni bil v Mirrrotovi vladi,,,,
Nadja92
# 14.03.2018 ob 22:49
Me blazno veseli, da je Cerar s tem zaj'*** Židana, Erjavca, še posebej pa tega nadležnega Štruklja.
1upanje
# 14.03.2018 ob 22:42
Ivan česa takega nebi naredil nikoli ... kapa dol Cerarju
hizli tren
# 14.03.2018 ob 22:10
zaradi drugega tira bi jaz vse te politike poslal v Haag
The Matrix
# 14.03.2018 ob 22:58
Ha ha ha ha .... Branimir in Svizci na aparatih :) :)
FDVjevec
# 14.03.2018 ob 23:31
Jaz bom volil SMC. Najmanj slaba opcija med zelo slabimi opcijami
nightwing
# 14.03.2018 ob 22:34
Cerar je taktično odlično zj... Židana in Erjavca, ki se zmeraj otepata odgovornosti pred volitvami.
hombre
# 14.03.2018 ob 23:52
Čestitke g. Cerar. Dolgo že nisem bil tako zadovoljen kot danes. Poteza na mestu.
Sem se ustrašil, da boste končali kot Židanova konkubina najslabše sorte.
Sedaj pa kar pogumno. Nismo vsi Slovenci omejeni makroekonomski analfabeti, ki smo za prgišče EUR na mesec sposobni prodati lastno mater in sosedove otroke obsoditi na revščino.
Homer.
# 14.03.2018 ob 21:01
@kislec
Popolnoma drži, ampak sedaj je on popolnoma nepomemben,.
Če ta vlada po kakšnem čudežu zdrži do volitev, se bo kvečjemu ukvarjala sama s seboj.
Če pa pade, pa tudi volitve ne bodo bistveno prej.
Kakorkoli Gašpešič je v tem trenutku politično truplo.
slovenc1
# 14.03.2018 ob 22:08
No pa je odletel še Cerar
problem43
# 14.03.2018 ob 23:41
na volitvah volim Ceraja...pa ga na prejšnjih nisem...sedaj ga pa bom! in to samo za to, ker se v državi iz strani opozicije ustvarjajo izredne razmere, katere smo prebrodili že kar nekaj let nazaj in nam je s Cerarjem dejansko šlo dobro...ne ne pravim, da so vse storili prav, ne pravim, da so bili idealni...ampak...iz trenutnega nabora boljšega nimamo! lepo je Cerar umiril krizno situacijo, kljub temu da ni bistveno spreminjal davčne politike, je umiril gospodarstvo, mu dovolil, da v miru oddela svoje in le to, je to naredilo! nimamo zastonj ene najvišjih rasti bdp-ja v državi, in hkrati tudi ne verjamem, da bi pod kom drugim pa čudežno imeli 10 ali več % rast bdp-ja...

tako, da moj glas gre Cerarju, ker si želim, da pokaže še več v svojem drugem mandatu...hkrati pa si želim, da SD, DeSUS in SDS dobijo čim manj glasov, ker ti se potikajo po parlamentu že od ustanovitve naprej in do sedaj razen slabih vlad in zdrah od njih nismo imeli kaj prida...
gospod iskreni
# 14.03.2018 ob 22:35
Mi se bomo kot narod morali vprasati kaj bi pravzaprav radi. Skritiziramo cisto vse, namesto da bi podprli stabilnost. Resitev je v ustavni večini, ker to da SD in Desus drzita v sahu celo vlado je slabo za drzavo.
ajvard
# 14.03.2018 ob 22:17
je pa dejstvo, da je to politično modra odločitev. volitve itak bodo, Cerar pa je prvič v mandatu sprejel politično odločitev, ki mu lahko koristi.

izgubiti nima kaj več, sedaj bo pobiral glasove tistih, ki se zgražajo nad to sodno odločitvijo, ki jo je pritožnik pač vložil...
SamoRes
# 14.03.2018 ob 21:26
Odkar je ustavno sodišče spustilo obsojenca v parlament mi je slabo, ko jih slišim.
čak mal noris
# 14.03.2018 ob 22:34
Samo poglejte, kako podlasičje se sedaj obnaša Židan! "Izvinite, ja nisam odavde" varianta. In njega in njegov SD bi volili? Aiutoooo!!!
SamoRes
# 14.03.2018 ob 22:12
Torej gremo na volitve. Janšo poslat v penzijo.
cvirn1
# 14.03.2018 ob 22:40
Spoštovanja vredna poteza in dejansko dober govor. Nedvomno so z drugim tirom naredili kaksno napako (če ne drugega s to maketo), ampak menim da se je Cerar vseeno trudil, vendar so interesi drugih premočni. Glede današnje odločitve Vrhovnega sodišča pa je malodane čudna. Potrebno je gledati širše, kaj vse to pomeni za prejšnje in prihodnje referendume. Ob pozitivnih spremembah, ki jih določena vlada zeli resiti s spornim vprasanjem na kateremkoli referendumu je predstavljanje tudi negativnih plati, ob vsem streljanju nasprotujocih mnenj s strani nasprotnikov, milo rečeno strel v koleno.
Yanez
# 14.03.2018 ob 22:17
SamoRes # 14.03.2018 ob 22:12
Zresni se in ne nabijaj predvolilne kampanje. Cel dan že tolčeš po USTAVNEM sodišču, ne vedoč da je VRHOVNO sodišče odločilo, da je vlada pravno popolnoma zamočila referendum o drugem tiru. Sramota!
sumtb
# 14.03.2018 ob 22:17
Upkojenec ki je v prostem času amaterski pravnik sesul vlado in največjega pravnika po lasnem mnenju Cerarja, pa to je za film posnet. Bravo, stranka varuha pravic davkoplačevalcev, to je to.

Me pa čudi kakšen človek se skriva pod Cerar fasado, najprej pri sirskem beguncu totalno presegel svoje pravice in posegal v zadeve kjer nima pristojnosti, zdaj komentira sodbo vrhovnega sodišča kot "kapljo čez rob". Tole je nevaren, prav nič demokratičen mindset.
Kazalo