Slovenija
Boxer 8x8 je bil razvit kot projekt treh držav, Nemčije, Nizozemske in Velike Britanije, ki je pozneje odstopila od projekta. Razvoj oklepnega transporterja sta nadaljevali Nizozemska in Nemčija. Za potrebe Litve so nato razvili nadgradnjo s 30-milimetrskim topom in izraelskim protioklepnim sistemom Spike. Boxerji se potegujejo tudi za naročilo avstralske vojske. Foto: OCCAR
Oklepniki 8x8 Patria bodo predelani in se bodo uporabljali za podporo poveljevanju, bojevanju in zagotovitvi delovanja. Foto: BoBo
       Za upravljanje novih vozil BKV 8x8 je v SV-ju predvidenih približno 20 inštruktorjev, ki bodo znanje prenašali med druge pripadnike SV-ja. Ko bo vozilo uvedeno v operativno uporabo v SV, se bodo uporabniki vozila usposabljali na rednih specialističnih usposabljanjih. Za obstoječa vozila je v SV-ju usposobljenih dovolj voznikov in namerilcev, vendar so obstoječa SKOV 8x8, LKOV, 6x6 in 4x4 oklepni transporterji ,in ne bojna vozila pehote (BVP). Uporaba BVP-ja in usposabljanje za njihovo uporabo bosta zato nekoliko drugačna.       
 Mors o usposabljanju vojakov za upravljanje novih oklepnikov.
Na Morsu pojasnjujejo, da so vozila 6x6 valuk, SV jih ima 85, v drugi polovici življenjskega cikla in da trenutno niso predvidena za modernizacijo oz. nadgradnjo, temveč zgolj za redno tehnično vzdrževanje: „V prihodnosti bodo ta vozila namenjena predvsem vzdrževanju zmogljivosti lahke/motorizirane pehote, še naprej bo šest vozil zmogljivost Vojaške zdravstvene enote, z njimi bodo delno dopolnjeni kontingenti v Kforju." Foto: BoBo

Dodaj v

Oklepniki 8x8 za "nacionalno obrambo Slovenije v naslednjih 35 letih"

Izdelava dveh bojnih bataljonskih skupin bo dražja od drugega tira
13. marec 2018 ob 06:45,
zadnji poseg: 13. marec 2018 ob 09:40
Ljubljana - MMC RTV SLO

Novi oklepniki 8x8 oz. pehotna bojna vozila Boxer 8x8, ki jih želi kupiti Slovenska vojska, bodo skoraj še enkrat dražji od svarunov 8x8, ki so že v uporabi. Njihova oprema pa lahko še dodatno dvigne ceno.

Po naložbi v šesti blok termoelektrarne Šoštanj (Teš 6), ki je stal več kot 1,3 milijarde evrov, in gradnji drugega tira železniške proge Koper—Divača, projekt je ocenjen na nekaj manj kot milijardo evrov, na 961 milijonov evrov, bo, kot kaže, največji državni projekt, tokrat vojaški. Oblikovanje dveh bataljonskih bojnih skupin je ocenjeno na 1,2 milijarde evrov in naj bi bilo po načrtih končano do leta 2025.

Novi načelnik generalštaba Slovenske vojske (SV), generalmajor Alan Geder, je sicer ob svoji predstavitvi izrazil dvom, da bosta bataljonski bojni skupini popolnoma dokončani čez približno sedem let, predvsem zaradi malo sredstev, ki jih država namenja vojski.

"Moja največja skrb je, da na podlagi sprejete finančne projekcije in predvidene razpoložljivosti finančnih virov po letu 2023 ugotavljamo, da se bo dinamika oblikovanja srednjih bataljonskih bojnih skupin bistveno upočasnila, kar pomeni, da ne bosta dosegli zahtevane operativne bojne zmogljivosti v zahtevanih časovnih rokih - torej finančni priliv ne podpira doseganja ciljev v predpisanem času - za prvo skupino do leta 2023 in za drugo do 2025. Zato bo verjetno treba spremeniti finančne načrte in dvigniti sredstva za posodobitev," je prejšnji teden povedal Geder.

Ob tem je dodal, da opreme za srednjo bataljonsko bojno skupino SV ne nabavljajo za sodelovanje v zavezništvu Nata, temveč gre za nacionalno obrambo Slovenije v naslednjih 35 letih. Geder je še pojasnil, da pri znesku 1,2 milijarde ne gre zgolj za nakup bojnih oklepnikov, temveč gre za kompleksnejšo in večjo enoto, ki bo sposobna izvajati samostojno delovanje.

Z načrtovano ustanovitvijo bataljonskih bojnih skupin pa so očitno za zdaj zadovoljni tudi poslanci DZ-ja oz. odbor za obrambo, ki mu je bilo predstavljeno, da Slovenija za to potrebuje 166 osemkolesnih vozil, pri čemer bi lahko uporabili tudi 30 obstoječih oklepnikov 8x8 Patria, ki jih je Slovenija kupila v preteklem desetletju (ustanovitvi bataljonskih bojnih skupin sicer nasprotuje Levica). Sprva pa naj bi v okviru programa Occar kupili 56 vozil boxer 8x8.

Novi oklepniki bodo precej dražji od patrij
Prvi poskus slovenskega nakupa oklepnikov 8x8 se je končal precej klavrno. S politično korupcijsko afero, ki ni doživela epiloga, ki bi pojasnil resnično ozadje. Sodni postopki proti večini obtoženih so bili ustavljeni zaradi zastaranja. Slovenski vojski pa je bilo dobavljenih le 30 oklepnikov izmed 135, kolikor jih je nameravala kupiti pri finskem proizvajalcu Patrii. Zanje naj bi Slovenija odštela 278 milijonov evrov oz. nekaj več kot dva milijona na vozilo. Nova bojna vozila Boxer 8x8 bodo torej skoraj še enkrat dražja. Kot je letos februarja poročala revija Obramba, naj bi posamezno vozilo stalo med 4 in 4,5 milijona evrov.

Litovce je eno vozilo stalo približno 4,5 milijona
Toda nakup naj bi bil bistveno bolj pregleden, saj Slovenija namerava vozila kupiti prek mednarodne medvladne organizacije Occar. (Organization Conjointe de Coopération en matiére d?Armement/Organization for Joint Armament Co-operation), ki je bila ustanovljena za upravljanje vojaških programov in opreme v njihovem celotnem življenjskem ciklusu.

Države članice se ji pridružujejo kot članice (Belgija, Francija, Nemčija, Italija, Španija in Velika Britanija) ali pa kot pridružene članice (Finska, Litva, Nizozemska, Turčija, Švedska, Poljska in Luksemburg), ki sodelujejo v enem izmed 13 programov, ki jih trenutno vodi Occar. Poleg programa Boxer, denimo, Occar upravlja še program Airbusovega transportnega letala A400M, helikopterja Eurocopter Tiger, protiletalskih sistemov, vojaških ladij ...

"Occar ima veliko izkušenj s takšnimi projekti. Podoben projekt je pomagal izpeljati v Litvi," pravi analitik in obramboslovec Klemen Grošelj in dodaja, da je prednost pri nakupu pehotnih bojnih vozil prek Occarja, da obstajajo neke reference: "Cena litovskih vozil je znana. Nekaj bistveno dražjega ne bo moglo priti v Slovenijo. Neka preglednost je s tega vidika zagotovljena. Končna cena pa bo odvisna od slovenskih zahtev."

Prav oprema novih slovenskih vozil bo lahko tista, ki bo dodatno podražila nove slovenske oklepnike. Kot je poročala Obramba, so se Litovci pri nakupu 88 vozil odločili za brezposadkovno kupolo izraelskega Elbita, opremljeno s 30-milimetrskim topom, in lanserje protioklepnih raket Spike. Sprva naj bi vozila stala 500 milijonov evrov (5,5 milijona evrov na vozilo), vendar so po pogajanjih Litovci precej znižali ceno (na okoli 4,5 milijona evrov).

56 vozil v prvi fazi
Slovenska vojska naj bi v prvi fazi nakupila 56 vozil, in kot so na Morsu za MMC pojasnili, potrebujejo 48 vozil 8×8 s 30-milimetrskim topom in 7,62-milimetrskim mitraljezom ter osem vozil 8×8, ki so opremljena s 120-milimetrskim minometom in 7,62-milimetrskim mitraljezom. Protioklepni raketni sistemi sprva niso predvideni oz. naj bi bila z njimi opremljena vozila, ki jih bodo kupili v drugem krogu.

"Večkrat sem poudaril, da sem zagovornik nakupa opreme, ki je že razvita in ima neko končno ceno. Veliko tveganje je želja, da se razvije 120-milimetrski minometni sistem. To zna biti precej drago, saj gre za sistemski razvoj, podobno, kot je bil pri patriah. Najprej naj bi tudi kupili vozila brez protioklepnega sistema, nato pa s protioklepnim sistemom. Ali to pomeni, da bo ta sistem že vgrajen in se ga bo pozneje le dogradilo ali pa bo ponovno šlo za dodaten razvoj. Slovenija bi morala slediti načelu, da ne bo imela nobenih razvojnih stroškov. Po sistemu videno – kupljeno, na ključ," poudarja Grošelj.

Predelava Svarunov
Obstoječi oklepniki 8x8 Patria, ki so jim v Slovenski vojski nadeli ime Svarun, bodo prav tako del bojnih bataljonskih skupin. Vendar bodo iz prve bojne linije umaknjena "v ozadje" in bodo namenjena za logistiko, prevoz in medicinsko osebje. Toda ali je sploh racionalno, da ima SV nove bojne skupine sestavljene iz dveh različnih vozil?

Grošelj meni, da je nesmiselno, da bi Slovenska vojska, ki ima zgolj za pol drugo brigado vojakov, uporabljala dve različni vozili 8x8. Čeprav na SV-ju pravijo, da so svaruni oklepni transporterji, in ne bojna vozila pehote, kot je nemški boxer.

"Z vidika logistike je to popolna mora. Slovenska vojska bi moral kupiti vozilo, ki je že preizkušeno in ki ga uporabljajo naši partnerji, kar bi pomenilo zmanjševanje logističnih stroškov. Očitno so se na Slovenski vojski odločili, kot so se. Vozilo Boxer je brez dvoma zelo kakovostno vozilo. Vprašanje pa je, ali ga SV res potrebuje. Morda bi bilo bolje izbrati kakšno vozilo, ki bi zmanjšalo logistične stroške. Toda v primeru patrij so določene omejitve politične narave, ker je bil ta projekt tako zelo obremenjen. Morda bi bilo najboljše, da se obstoječe patrie prodajo in se jih v celoti nadomestijo z novim vozilom," je še za MMC povedal Grošelj in dodal, da nabava vozil prek organizacije Occar ni bila edina možnost, saj bi Slovenija lahko nova oklepna vozila kupila tudi s pomočjo Natove agencije, ki skrbi za nabavo vojaške opreme.

Koliko bo stala predelava svarunov za nove namembnosti, vsaj uradno na Morsu nimajo podatkov. "SV bo 30 SKOV 8x8 svarunov z manjšimi predelavami uporabljala za podporo poveljevanju, bojevanju in zagotovitvi delovanja. Tako predelana vozila bodo smiselno dopolnjevala identificirano potrebo SV po BKV 8x8. Zaradi navedene predelave obstoječih vozil 8x8 bo SV potrebovala za 30 BKV 8x8 manj. Ocenjene vrednosti predelave vozil 8x8 Patria za novo namembnost še nimamo. Odvisna bo predvsem od cene nove nadgradnje, ki jo bomo namestili na obstoječa vozila. Pri odločitvi bomo upoštevali predvsem tehnično izvedljivost in finančno racionalnost predelav," pravijo.

Možnosti sodelovanja Slovenije v programih Occar
Pri oklepnikih Patria oz. pri svarunih je bilo predvideno, da se bodo sestavljali v Sloveniji in s tem bi poskrbeli za nova delovna mesta. Prav tako so bile v pogodbi navedene obvezne protidobave. V primeru oklepnikov Boxer pa naj bi šlo za običajen nakup. "Ministrstvo za obrambo v postopku raziskave trga ni pogojevalo oziroma se z nobenim proizvajalcem ni pogovarjalo o možnosti proizvodnje BKV 8x8 v Sloveniji. V primeru pristopa Republike Slovenije k večnacionalnemu programu Boxer v okviru mednarodne organizacije Occar bo vzpostavljena možnost sodelovanja slovenske obrambne industrije v vseh programih Occar," še pojasnjuje na Morsu.

Gregor Cerar
Prijavi napako
Komentarji
Binder Dandet
# 13.03.2018 ob 06:56
Zdaj ko vemo kako se streze taksnim poslom, naj policija preventivno vse vpletene, od vrha do dna, nadzoruje in jim prisluzkuje.
ko.renje
# 13.03.2018 ob 07:12
1,2 milijarde €? In mi imamo npr. razne dobrodelne prireditve, kjer se zbira denar za prehrano in počitnikovanje otrok...
Ferdek
# 13.03.2018 ob 07:08
"Oklepniki 8x8 za "nacionalno obrambo Slovenije"

Težko razumem, kaj imajo oklepniki z nacionalno varnostjo Slovenije, če so namenjeni predvsem Natovim misijam po svetu.
bullshit_
# 13.03.2018 ob 07:06
Zakaj imam občutek, da bo javnost malo skeptična do tega nakupa? :)
MaliPandit
# 13.03.2018 ob 07:05
Zato smo zategovali pasove vse od 2008. In zdaj ko se je nabralo nekaj denarja da nam ga spet na izi poberejo. Pol pa ko nabavimo te oklepnike pa bog ne daj slucajno pride do vojne, je pa dovolj ena raketa da bodo vsi skupaj samo enga gora spečenega železja.
Sl4fko
# 13.03.2018 ob 07:01
Patria V2.0. Jasno še ni samo, kdo bo od tega največ pokradel pri poslu.

Nekoč sem na radiu poslušal eno debato o poslih, mafijah. In je bilo rečeno, da se lahko italijanska mafija k nam pride samo učit! Tam se mutni posli delajo skrivno, pri nas se to vse dela pri belem dnevu...

Potem pa itak ni več čudno, zakaj nobenemu politiku ne zaupamo več...
1986
# 13.03.2018 ob 07:23
Helikopterji (ki se jih uporabi tudi za reševanja v miru), protioklepni in protiletalski raketni sistemi. Ostalo investirati v ljudi. Oklepnike za misije na tujem si vtaknite nekam.
rolandpc
# 13.03.2018 ob 07:15
Kaj pa če bi zamaške zbirali? Pa dobrodelni koncert za nakupi oklepnikov? Mogoče radio ognjišče naredi koncert za Karitas, pa gre zbran denar za oklepnike? Pa da vidimo.
Olorin
# 13.03.2018 ob 07:18
"Izgradnja dveh bataljonskih bojnih skupin je ocenjena na 1,2 milijarde evrov in naj bi bila po načrtih končana do leta 2025."

No, do takrat ze ne bo nikogar vec, ki bi jih vozil, kaj sele da bi ga Boxer prevazal...

Zadnji naj ugasne luc.
dante123
# 13.03.2018 ob 08:07
Za 1,2 milijarde bi lahko zgradili tovarno in sami izdelovali to sranje
copcop
# 13.03.2018 ob 07:06
Poleg letala Falcon v prihodnje še 30 oklepnikov Patria. Za prevoz ranjencev je v Sloveniji res dobro poskrbljeno.
Homer.
# 13.03.2018 ob 08:06
Naša vojska bi morala biti obrambna- Zato nobenega sodelovanja po misijah v tujini!
Rečeno to, oklepnikov ne potrebujemo.
PONOS
# 13.03.2018 ob 07:59
Dobro so javnost pripravljali na tale nakup..negativna ocena itd ves marketinški paket pranja možgan.Da se zmeče denar za popolno bedarijo in železo.Če se bi kdo odločil napadti Slovenijo nam teli boxerji nič ne pomagajo....
Celt
# 13.03.2018 ob 07:10
Tako kot je zmešana država je tudi v vojski vse zmešano.
Gams
# 13.03.2018 ob 07:45
Prek davkov bo šlo iz naših denarnic in vsi bomo živeli na ta račun slabše. Vrtce, bolnišnice, stanovanja za mlade družine in domove za upokojence bi gradili ker jih potrebujemo.
Razočaran sem da gre toliko denarja za oklepnike.
Normandijec
# 13.03.2018 ob 07:12
Namesto v vojake, investirajte tako kot to NATO veleva, v stroje.
Ajj, aj,aj, Slovenija zmeraj bolj tone in tone......Namesto lačnim, denar mečemo skozi okno.
Bravo.
PONOS
# 13.03.2018 ob 08:02
Ocena slovenskega bataljona,propaganda,govor Pahorja,medijske polemike sedaj vemo zakaj....
divacvlade
# 13.03.2018 ob 08:01
Pomoje bi bilo bolj pametno kupit ene 10 helikopterjev. Bi ji vsaj za v gore lahk uporabljal. S tem8x8 bo samo šraufarija draga skoz pa brez ucinka
Praaslovan
# 13.03.2018 ob 08:10
To je kot bi denar z lopato v peč metal kje nam je pamet ka mi to rabmo.
romanl11
# 13.03.2018 ob 10:08
Sedaj pa takole! Če ljudje ne bomo organizirali ene resene debate oz. polemike o tem ali je smiselno zapraviti 1,2 MRD za neke oklepnike potem pa res najbolje, da se kar za zmeraj uklonimo in čakamo na bič. Haloooo? imamo 130 patrij, koliko oklepnikov bi še radi??? Če se gremo že obrambo vam povem, da stane moderen ruski tank T-90 z vso opremo in oborožitvijo 3.5 mil $ kar je znatno manj od tega oklepnika. Lahko bi razmišljali tudi o kakšnih 10 bojinih helikopterjih mi-28 (cena enega 15mil$) in pa nekaj transportnih helikopterjih, ki bi bili uporabni tudi za nujne medicinske in gorske prevoze. Če bi recimo kupili 50 tankov, 10 bojnih helikopterjev, 4 transportne bi to pomenilo okoli 520 mil $ + recimo še usposabljanja in rezervni deli itd. in smo na okoli 700mil $.. Naša vojska pa želi oklepnike, ki jih mimogrede že imamo 130..Če si vodilni v vojski to želijo za obrambo Slovenijie mi to pove, da jim je čisto vseeno za nas in da niti nimajo nobenega resnega namena braniti Slovenije v primeru napada. Leta 91* se je Slovenija obranila zaradi sistema teritorialne obrambe, zaradi tega ,ker ljudi ni bilo strah iprijet za puško, ker so vsi fantje šli čez naborniško usposabljanje. Tole, kar imamo danes je kar nekaj. Iz NATA se na žalost ne da izstopiti, to je pogodba s hudičem, ki so nam jo podtaknili ob vstopu v EU. Sam še nisem imel takrat volilne pravice, verjamem če bi bil danes referendum bi bil rezultat ravno obraten. Pa še nekaj bi vam rad želel povedati, sploh tistim orto zagovornikom desne in leve.. nehajte se delit na leve in desne, ker to spada v 19. stoletje, smo leta 2018 in iz vsakega pola so dobre rešitve, kakor tudi slabe. Iz vsake je potrebno vključit dobre primerne rešitve in izločit slabe.lp
Avanture
# 13.03.2018 ob 07:16
Za nacionalno varnost Slovenija potrebuje protiletalski sistem s 400 ne pa da plačujemo varovanje slovenskega neba tujcu!
unitrode
# 13.03.2018 ob 08:11
Profesor športne vzgoje, ki je slučajno načelnik generalštaba si je omislil nove igračke s katerimi se ne mogel igrati doma zato so namenjene za izlete po svetu. Jaz pa bom še naprej čakal na preiskavo CT na onko nekaj mesecev, ker imajo premalo aparatov (stane 1 MIO) sicer pa je to kolaterarna škoda mar ne? Če smo pa že pri vojaški opremi: helikopterji s katerimi gasijo, rešuje planince in vozijo bolnike v KC pa so že vsi na koncu življenske dobe...
Norisla
# 13.03.2018 ob 07:48
Popolnoma neprimerni za nase razmere. Z njimi ne mores niti po normalno siroki gozdni poti.
KLIPAN
# 13.03.2018 ob 08:19
V čem je problem, da nobena stranka ne organizira referenduma o izstopu iz Nata?
Mislim, če imamo referendume za vsako minorno stvar, zakaj ga nimamo še za 1,2 milijardi davkoplačevalskega denarja?
SamoRes
# 13.03.2018 ob 08:33
Norisla
# 13.03.2018 ob 07:48
Popolnoma neprimerni za nase razmere. Z njimi ne mores niti po normalno siroki gozdni poti.

Saj to ni za nas, to je za na Kosovo, Afganistan in za na rusko mejo. To je za nemško firmo, da pospravi dobiček. To je za Pahorja, da bo dobil po koncu mandata 20.000 na mesec v bruseljski pisarni. To je za provizije.
Mi pa dobrodelne koncerte za naše lačne otroke.
Mirlo
# 13.03.2018 ob 07:56
Ne rabimo Boxerjev, temveč 'Štrike', dolžine vsaj 1,5 m in toliko da jih bo dovolj za večino članov odbora za obrambo in tiste posameznike v generalštabu, ki so totalno ponoreli!
Guliarth
# 13.03.2018 ob 07:23
Koliko in kdo bo s poslom zaslužil? Kdo v Sloveniji in kdo v tujini?
Predenj naročite in plačate dajte to vedeti.
Bivši uporabnik
# 13.03.2018 ob 07:56
Težko razumem, kaj imajo oklepniki z nacionalno varnostjo Slovenije, če so namenjeni predvsem Natovim misijam po svetu.

do zdej bi morali še za načučit: kolonije delujemo oz maramo delavt po principu mafijskega uprabljanja - če ne plačaš rente, ti pridem razbit lokal. to sicer v diplomateksm jeziku poemni sankcije, slabe ocene ipd, ni pa nujnov, skrajnem primeru začeno tudi bombe padat in droni letet nad tvojo hišo.
anity
# 13.03.2018 ob 07:33
Katastrofa, gremo ven iz nata in ce moramo kupimo ze neko resno orozje za naso obrambo.
gregori
# 13.03.2018 ob 07:01
A ti oklepniki bodo državo zaščitili tudi proti kibernetski vojni?
Mcclane
# 13.03.2018 ob 10:17
Dokler je toliko slovencev pod pragom revščine in z minimalnimi plačami, nimamo kaj metati v vojsko, sploh ker smo manjši od najmanjših..
Prvo urediti vrednostni sistem da bo narod živel spodobno, potem pa lahko vlagamo v vojsko.
LukaH
# 13.03.2018 ob 09:39
Slovenska obramba in z njo povezana slovenska vojska bi morala temeljiti na dveh stebrih, obeh temelječih na doktrini absolutne obrambe: prvi steber; klasična, univerzalna oborožitev v stilu neuničjive AK-47, z namenom gverilskega (partizanskega bojevanja) – splošnega ljudskega upora (švicarski model ) … obvezno intenzivno enoletno vojaško služenje za mlade, neglede na spol (pridobivanje fizične kondicije, učenje tehnik preživetja, vzdržljivosti). Tisti, ki imajo ugovor vesti ali so drugače nesposobni pa enoletno služenje kot civilisti – gasilci, prva pomoč, kuharji,... oz. informacijsko/logistična podpora. V tem letu je pomemben faktor tudi domovinska vzgoja.
Šele po tem služenju osebe dobijo status „državljana“ z vsemi pripadajočimi pravicami (npr,. tudi pravica do študija).

Drugi steber je uporaba sodobnih, mobilnih tehnologij; majhne enote uposobljene za bojevanje z vodenimi izstrelki, droni, elektronsko, medijsko bojevanje. Bistven element je preprečitev invazije oz. kršenje ozemeljske celovitosti države. Drugi steber temelji na prvem stebru, ki mu daje v primeru „situacije“ primerno logistiko in podboro.

Za našteto je potrebno premakniti logiko iz biti „vojak“ v „kako se braniti“ kot državljan.

Prvi korak pa definitivno izstop iz vseh vojaških organizacij, ki so bile v zgodovini agresorske, in razglasitev absolutne nevtralnosti.
LukaH
# 13.03.2018 ob 08:44
Referendum leta 2003 za EU in NATO je bil kar se tiče vstopa za NATO zmanipuliran. Če bi naredili revizijo štetja glasov za NATO bi ugotovili, da je bil rezultat prirejen (največja goljufija v zgodovini samostojne Slovenije). Ne verjamete? Vprašajte prisotne pri štetju... :(
Še tisti glasovi, ki so bili dani NATU so bli pod "evforijo" vstopa v EU.
Slovenski vojaki, ki sodelujejo na "NATO" misijah izven Slovenije so navadni plačanci, ki ne sodelujejo zaradi patriotizma oz. domoljubja temveč zaradi denarja. (pika, amen). (ps. edini "patriotizem" je denar)

Da ne zgrešim teme... vozila 8x8... kdor vsaj malo pozna relief Slovenije, bo hitro ugotovil, da so taka vozila nepotrebna. So preširoka in pretežka. Sploh ni potrebno odkrivati "tople vode"... poglejmo kaj vozijo Avstrijci, Švicarji (države s podobnim reliefom).

Še to, kar ni nepomembno... na Vačah, GEOSSU je pisalo "Slovenija je država slovenskega naroda. Kamen na kamen smo Slovenijo gradili pretekli in sedanji rodovi. Ljudje, različni, kot so ti kamni iz pokrajin, kjer se razraščajo korenine slovenske lipe, mehki in trdi, topli in hladni, gladki in robati. Povezali smo jih s svojo ljubeznijo, s svojim jezikom in kulturo, tudi s svojo krvjo. Za našo domovino, za našo svobodo, za našo državo Slovenijo" ... kdo je ukazal oz. odtranil ta napis? (ali je morda že nazaj?)
oziris.va
# 13.03.2018 ob 08:37
Ob tem je dodal, da opreme za srednjo bataljonsko bojno skupino SV ne nabavljajo za sodelovanje v zavezništvu Nata, temveč gre za nacionalno obrambo Slovenije v naslednjih 35 letih

Ne se hecat, no.
SamoRes
# 13.03.2018 ob 08:29
Ovce smo, zabite ovce, nevredni slovenske zemlje, ki so nam jo zapustili predniki.
Brez narodnih voditeljev, brez intelekta, pokončnosti, morale. tretjerazredni uradniki, ki izpolnjujejo zahteve tujih gospodarjev.
Gautama
# 13.03.2018 ob 08:23
Najprej moraš kaj imeti, da se ti splača braniti.

Meni je tale milijarda za nakup nepotrebnega železja grozljiva.

A ne bi raje uredili zdravstva? Ali zvišali pokojnin?
janezek67
# 13.03.2018 ob 08:09
Litva je kupila Boxerje z izraelskimi kupolami. Ne vemo, ali je bila cena 4,5 milijona skupaj s temi kupolami ali samo osnovno vozilo. Kakorkoli, če bomo vzeli nemško Lance kupolo (op je precej boljša od Izraelske) z raketami Spike, bo celotno vozilo stalo okoli 6 milijonov €. Vsaj.

Boxer je težko vozilo. 8x8 naša Patrija ima 26 ton, tale Boxer pa 36 ton. Vsa teža se prenese na 8 koles na majhno površino, tako me skrbi, da bi se Boxer precej prej pogreznil v blato kot Patrija. Tudi specifična moč motorja je pri Patrijah in celo pri Valukih višja kor bo pri Boxerju. Boxer bo tudi precej bolj drago in komplicirano vozilo za vzdrževanje. Kdo bo to upravljal ali vzdrževal.

Teža 36 ton je bolj primerna za gosenična borbena oklepna vozila pehote. Estonci so pred dvemi ali tremi leti nazaj za okoli 3 milijone € odkupili 44 skoraj novih vozil CV90 s topom 35mm od Nizozemcev ter 35 vozil CV90 od Norvežanov. Norveški CV90 so starejšega tipa, zato jih bodo predelali v pomožna vozila (inženirska, sanitetna, poveljniška) podobno, kot bomo mi Patrije. V glavnem, za vsaj polovično ceno bodo Estonci opremili svoj mehanizirani bataljon, ki bo v vojni bistveno bolj uporaben kot naš.

Tako delajo pametne države. Mi pa ...
SamoRes
# 13.03.2018 ob 09:55
gospod iskreni
# 13.03.2018 ob 09:24
Vojska je kot zrak, nikoli ne misliš da je potrebna, pogrešaš jo šele takrat ko jo potrebuješ. Vsaka država potrebuje vojsko.

Države ne bo obranilo 500 plačancev, ki se bodo prevažali v 1,2 milijarde vrednih oklepnikih po Kosovem, Afganistanu in na ruskih mejah.
Državo lahko brani le koncept obrambe splošnega ljudskega odpora. Članstvu v Natu pa nam pomeni ogromno grožnjo napada Rusije, terorizma, slabi nam obrambo Slovenije.
Bivši uporabnik
# 13.03.2018 ob 08:17
Grošelj: ...Očitno so se na Slovenski vojski odločili, kot so se. Vozilo Boxer je brez dvoma zelo kakovostno vozilo. Vprašanje pa je, ali ga SV res potrebuje...

Ali z drugimi besedami: Vprašanje je, če si Slovenija to sploh zmore privoščiti ?
kritik101
# 13.03.2018 ob 07:23
Kje pa so te Patrije!?
Ali so šle vse nazaj? Nimam pojma, kako se je končalo s temi superiornimi vozili.
KovacevaKobila
# 13.03.2018 ob 10:47
Slovenska vojska naj bi v prvi fazi nakupila 56 vozil, in kot so na Morsu za MMC pojasnili, potrebujejo 48 vozil 8×8 s 30-milimetrskim topom in 7,62-milimetrskim mitraljezom ter osem vozil 8×8, ki so opremljena s 120-milimetrskim minometom in 7,62-milimetrskim mitraljezom.

Mater, to pa so hudičevo koncizno določene potrebe. Človek se težko izogne vtisu, da je nekdo priskočil na pomoč pri sestavljanju tega seznama. Morda naši severnoatlantski zavezniki, ki bodo profitirali od tega nakupa?

Lokalni desničarji, ti veliki zagovorniki fiskalne vzdržnosti, ki nas ob vsaki priliki spomnijo, da smo prezadolženi in da 'denarja ni', so v tem primeru - kako hecno - navdušeni nad vrtanjem milijardne luknje v proračun.

Vrle 'domoljube' bi vprašal: kaj bomo zrezali, da to izpeljemo? Koga bomo obdavčili? Se bomo nemara spet zadolževali? Sami pravite, da magično drevo z denarjem ne obstaja, porabiti pa baje ne moreš več, kot ustvariš.

S kje se bodo torej vzele te gore denarja?

Lepo prosim, sama ušesa so me.
LosAlamos
# 13.03.2018 ob 07:43
Pa da vidimo, kdo nas bo nategnil tokrat.

Pa brezogljična družba pa to.
grapar
# 13.03.2018 ob 07:31
Žalostno, tragično in povrhu vsega še resnično.
Kdo nam je podtaknil to kukavičje jajce ob referendumu za EU ne vem še mu/jim pa že dolgo na široko smeje.
menitosi
# 13.03.2018 ob 10:13
Tudi če vložimo 100 miljard v vojsko se ni sposobna braniti proti agresorjem in bi kapitulirala v par dneh. Vojaška oprema bi bila zasežena, borili bi se pa državljani po gozdovih. Tako, da vlaganje v vojsko ni smiselno.
hexen
# 13.03.2018 ob 10:10
BKn, vlaganje v varnost je vlaganje v nevtralnost ne v oklepnike za v Saharsko puščavo.
tihomir
# 13.03.2018 ob 10:01
2 oklepnika = 9000 lačnih slovenskih otrok.
SamoRes
# 13.03.2018 ob 09:58
Slovenija bo napadena izključno če ostane v Natu.
Lahko kdo razloži kako nas sicer lahko kdo napade razen Nata samega, če smo obkroženi s samimi članicami? Švica, irska, Švedska?
rdečinavijač
# 13.03.2018 ob 09:38
Oblikovanje dveh bataljonskih bojnih skupin je ocenjeno na 1,2 milijarde evrov in naj bi bilo po načrtih končano do leta 2025.

Bataljon šteje med 400 - 500 vojakov (4 ali 5 čet).Torej bomo za 1000 bojno pripravljenih in opremljevih vojahkov dali 1,2 miljarde €? A se kdo vpraša o teh enormnih razmerjih?
tone7
# 13.03.2018 ob 09:23
Slovenska vojska povečuje zbirko različnih kolesnikov. to je smešno oziroma tragično za naše davkoplačevalce. Zagotovo smo po različnh bojnih vozilih med prvimi v Evropi. Vsakih par let se kupujejo druga vozila, da bomo zvesto služili agresivni politiki Američanov. Raja bo še naprej živela na ob mizerno niskih plačah in bednih pokojninah, ker bo vlada zapravila milijardo za staro železje.
MajaZmaja
# 13.03.2018 ob 09:19
Mislim, da bi bilo bolj koristno ta denar vložiti v znanost, kulturo, domove za ostarele in aktivnosti le-teh, državna najemniška stanovanja ...
Kdo bo napadel nek Slovenistan in kako bo nek Slovenistan s temi vozili npr. pomagal nekje na vojnem področju Bližnjega vzhoda? Bomo kupili še transportno letalo? Ali pa dve, tri?
Kazalo