Foto: BoBo
Foto: BoBo

Kot sta v sporočilu za javnost zapisala sindikata, je direktor Večer Mediji Miha Klančar sredi decembra napovedal, da bodo odpustili sedem delavcev, med njimi pet na novinarskih delovnih mestih. Sindikata temu ostro nasprotujeta, saj bo to "le še poslabšalo pogoje dela v sicer že kadrovsko zdesetkanem uredništvu". Z dodatnim zmanjšanjem števila zaposlenih ob že napovedanem se bodo obremenitve ostalih medijskih delavcev po navedbah sindikatov še povečale, posledično pa bo tudi to negativno vplivalo na informiranost in demokracijo.

Na vest, da je vodstvo Večera začelo odpuščati medijske delavce, in da se je prva na udaru znašla novinarka Ana Lah, so se odzvali tudi v Gibanju za dostojno delo in socialno družbo. "Napad nanjo gre razumeti kot napad na vse napredno misleče delavke in delavce v medijih in širše," so med drugim zapisali.

Pismo podpore novinarki Ani Lah je do zdaj podpisalo že 40 organizacij, sprožili so tudi spletno peticijo, ki jo lahko podpišejo tudi fizične osebe. Pismo podpore z zahtevami so poslali tudi vodstvu Večera. Od vodstva pa zahtevajo preklic odločitve o odpovedi pogodbe Lahovi in preklic namere o odpovedi drugih delavcev.

Novinarka, ki so jo o nepodaljšanju pogodbe obvestili po telefonu, se je lotevala družbeno pomembnih tematik: javnosti je razkrila krutost živinoreje, pisala je o enakosti spolov, stanovanjski problematiki, okoljski krizi, mladih in marginaliziranih skupinah ter položaju delavstva.

"Pristop lastnikov Večera in delodajalca, ko hkrati z odpuščanjem napovedujejo tudi druge ukrepe za stabilizacijo poslovanja, bo le še poglobil krizo časopisnega podjetja in nadalje prizadel tudi pravico javnosti do obveščenosti ter bo resno škodoval enemu najpomembnejših časopisov v državi. In to prav v času, ko se izdajatelji tiskanih medijev obračajo na pristojna ministrstva za državno pomoč pri distribuciji," so navedli v obeh novinarskih sindikatih.

V sindikatih menijo, da je alternativa za zaposlene in bralce Večera dokapitalizacija družbe s svežim kapitalom ter ohranitev njenih kadrovskih in razvojnih potencialov. Da bo družba šla v tej smeri in začela vlagati v razvoj, je Klančar, kot so poudarili, napovedal ob prevzemu vodenja podjetja.

Toda njegov prvi korak v letošnjem letu kaže nasprotno. Odrekanje sodelovanju z novinarko, ki je del najmlajše Večerove generacije piscev, po navedbah sindikatov ne vodi v to smer. Ob tem so spomnili, da direktor tudi dane zaveze, da se bo še v januarju pogovoril s tistimi zaposlenimi, ki izpolnjujejo pogoje ter tudi soglašajo s predčasnim odhodom na zavod za zaposlovanje pred upokojitvijo, ni izpolnil.

V novinarskih sindikatih nasprotujejo načrtu družbe Večer Mediji in pozivajo lastnike in delodajalca k njegovemu preoblikovanju tako, da bo upošteval interese delavcev ter bralcev.