Voduškova aretacija je dvignila veliko prahu. Foto: www.politikis.si
Voduškova aretacija je dvignila veliko prahu. Foto: www.politikis.si

Presenečen pa sem tudi zaradi odločitve preiskovalnega sodnika, ki je Vodušku pripor podaljšal za cel mesec. Takega ukrepa ni bil deležen nihče od največjih tajkunov, ki so zagrešili mnogo hujša kazniva dejanja gospodarskega kriminala.

Igor Kršinar

V Društvu novinarjev Slovenije obsojajo ravnanja novinarjev, "ki so v nasprotju z etičnimi in profesionalnimi standardi". Suma, da je Vodušek izsiljeval za osebne koristi v zameno za molk, po njihovem mnenju ni mogoče spregledati. "Takšno početje je v novinarstvu popolnoma nesprejemljivo," so zapisali.


Poudarili so, da v primeru novinarstva in mogočih konfliktov interesov obstajajo še višja in strožja merila kot običajno. "Zato primer odpira vprašanja, pomembna za novinarstvo in za slovenski medijski prostor, saj je Vodušek tudi medijski lastnik," menijo v društvu.
Hkrati pa so opozorili, da tudi za Voduška velja domneva nedolžnosti, dokler mu ne dokažejo drugače. Želijo pa si čimprejšnjega razpleta primera.
Kršinar: Voduška obravnavajo kot največjega kriminalca
Za komentar Voduškove aretacije smo prosili tudi predsednika Združenja novinarjev in publicistov - Vodušek je eden njegovih ustanovnih članov - Igorja Kršinarja. Na njegovo željo odgovor objavljamo v celoti.

"Vladimir Vodušek ni član ZNP, sodeloval je samo pri ustanovitvi, pozneje pa se je razšel z nekaterimi ustanovnimi člani. V času, ko sem prevzel združenje, ni bil član našega združenja. Vsekakor pa sem cenil njegovo vodenje oddaje Vroči stol. Je ena od redkih oddaj, ki jih je bilo vredno gledati. Sestava omizja je bila vedno pluralna, omogočala je argumente tako ene kot druge politične smeri.
Kot kvalitetno so jo prepoznali tudi najvišji slovenski politiki, ki so se je udeleževali - od aktualnega premierja Janeza Janše do nekdanjega premierja (zdaj predsedniškega kandidata) Boruta Pahorja in ljubljanskega župana oz. vodje opozicije Zorana Jankovića. Tudi sam sem v njej že nastopal.
V tem smislu sem bil zelo šokiran, ko sem izvedel za njegovo aretacijo, in bom zelo razočaran, če se bodo očitani sumi kaznivega dejanja izsiljevanja izkazali za resnične. Takega početja ne morem odobravati in ga obsojam, v novinarstvu izsiljevanje nima česa početi, pa četudi gre za izhod v stiski oziroma iz tragedije, povezane s poslovanjem medijske hiše.

Presenečen pa sem tudi zaradi odločitve preiskovalnega sodnika, ki je Vodušku pripor podaljšal za cel mesec. Takega ukrepa ni bil deležen nihče od največjih tajkunov, ki so zagrešili mnogo hujša kazniva dejanja gospodarskega kriminala. Hilda Tovšak, Ivan Zidar, Bine Kordež, Boško Šrot in še mnogi drugi tajkuni se še danes sprehajajo na prostosti, novinarja Voduška pa obravnavajo kot najhujšega kriminalca.
Zaradi tega sem tudi resno zaskrbljen in rahlo skeptičen, ali bo pravna država kazensko preganjala tudi vodstvo Uniorja Zreč, ki naj bi ga po trditvah policije Vodušek izsiljeval zaradi spornih poslov. Če pravna država velja za vse enako, tako za navadne smrtnike in novinarje kot za gospodarstvenike, morajo vsi kazensko odgovarjati za svoje početje."

Presenečen pa sem tudi zaradi odločitve preiskovalnega sodnika, ki je Vodušku pripor podaljšal za cel mesec. Takega ukrepa ni bil deležen nihče od največjih tajkunov, ki so zagrešili mnogo hujša kazniva dejanja gospodarskega kriminala.

Igor Kršinar