Foto: Televizija Slovenija
Foto: Televizija Slovenija

V novinarskih sindikatih menijo, da so za razrešitev Urbanije izpolnjeni pogoji po 54. členu statuta RTV Slovenija, so zapisali v sporočilu za javnost.

Uroš Urbanija, direktor Televizije Slovenija. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Uroš Urbanija, direktor Televizije Slovenija. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

V novinarskih sindikatih navajajo, da so seznanjeni z neformalnim ravnanjem direktorja TV Slovenija Uroša Urbanije. Menijo, da je Urbanija brez utemeljenih razlogov in protipravno zastraševal ter z disciplinskim postopkom grozil novinarju in voditelju Dnevnika Saši Krajncu in dnevni urednici Dnevnika Vesni Pfeiffer ter ju neupravičeno diskreditiral tudi z možnostjo prerazporejanja na druge delovne zadolžitve, so zapisali.

Po pregledu dogodkov, dokumentov, povezanih z njimi, in pričevanju novinarjev ter pravnem pregledu možnih in dejanskih kršitev delovnopravnih in medijskih predpisov, ki da jih je z neformalnim ravnanjem storil direktor TV Slovenija, zahtevajo, da v prilogi obrazložena in podobna ravnanja Urbanije ter zlorabo položaja in pooblastil direktorja TV Slovenija v skladu s svojimi zakonskimi pristojnostmi generalni direktor RTV Slovenija nemudoma prepreči, so zapisali.

V novinarskih sindikatih so prepričani, da novinarja nista storila nič narobe, kvečjemu sta dosledno sledila profesionalnim in programskim standardom. Neutemeljene grožnje z disciplinskim postopkom proti novinarjema pa razumejo kot nadaljevanje pritiskov na novinarsko in uredniško avtonomijo, ki se od imenovanja Uroša Urbanije za direktorja TV Slovenija še stopnjujejo, so še navedli.