Država uvaja nove obremenitve za delavce, ki niso v rednem delovnem razmerju in recimo služijo preko avtorskih ali podjemnih pogodb. Foto: BoBo
Država uvaja nove obremenitve za delavce, ki niso v rednem delovnem razmerju in recimo služijo preko avtorskih ali podjemnih pogodb. Foto: BoBo

To pa ni vse, saj bo s 1. februarjem za te pogodbe višji tudi prispevek za obvezno zdravstveno zavarovanje.

Zaradi pokojninske reforme so se prispevki za pokojninsko in invalidsko zavarovanje lani že dvignili, in sicer s šestih na 8,85 odstotka. Od prvega januarja letos pa je prejemnik dohodkov na podlagi drugega pravnega razmerja, recimo avtorske ali podjemne pogodbe, vključen v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje, če v to zavarovanje ni vključen na kakšni drugi podlagi.

15,5 odstotka manj ...
Kot je pojasnila republiška davčna uprava, mora delavec od dohodka na podlagi takšnih pogodb odšteti še prispevek za pokojninsko in invalidsko zavarovanje v vrednosti 15,5 odstotka od bruto dohodka.

... plus 6,36 odstotka manj
S 1. februarjem pa novela zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju spreminja še nekatere prispevne stopnje za obvezno zdravstveno zavarovanje, med drugim tudi za avtorske in podjemne pogodbe. Delo po tovrstnih pogodbah bo zaradi prispevka za zdravstvo delavcem prineslo še 6,36 odstotka manj zaslužka.

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) sicer menijo, da je prav, da se uveljavlja načelo "vsako delo šteje", a hkrati ugotavljajo, da imajo številne avtorske pogodbe elemente pogodbe o zaposlitvi. Delavcem, ki delajo po avtorski pogodbi in menijo, da so izkoriščani, v ZSSS-ju svetujejo, naj sprožijo postopek za pridobitev pogodbe o zaposlitvi.

Tudi študentsko "delo šteje"
Spremembe na področju prispevkov se pripravljajo tudi pri študentskem delu. Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti predvideva, da bo javna razprava o predlogu zakona o študentskem delu stekla še ta mesec, predlog pa naj bi bil v DZ-ju sprejet do konca marca.

Na ministrstvu pojasnjujejo, da bodo dijakom in študentom skušali zagotoviti minimalno socialno in ekonomsko varnost ob hkratnem uradnem priznavanju delovnih izkušenj. Tudi ta predlog zakona bo sledil načelu "vsako delo šteje". Izhodišča za zakon predvidevajo, da bodo dijaki in študenti z vključitvijo njihovega dela v zavarovanje in plačilom prispevkov tako delodajalca kot zavarovanca upravičeni do polnega obsega pravic po vzoru rednih zaposlitev.