Slavnostna govornica je Alenka Bratušek. Foto: MMC RTV SLO
Slavnostna govornica je Alenka Bratušek. Foto: MMC RTV SLO
Gostje
Med častnimi gosti sta bila tudi nekdanja predsednika republike Milan Kučan in Danilo Türk z ženama in trenutni predsednik Borut Pahor. Ta je ravno danes odlikoval evangeličanskega škofa Gezo Ernišo, komur so zbrani namenili bučen aplavz. Foto: MMC RTV SLO
Viktor Žakelj
Predsednik Slovenskega protestantskega društva Primož Trubar Viktor Žakelj je v uvodnem nagovoru spomnil, kako velik vpliv je imela reformacija na Slovence. Foto: MMC RTV SLO
Mešani pevski zbor France Prešeren
Za glasbo je poskrbel Mešani pevski zbor France Prešeren iz Kranja. Foto: MMC RTV SLO

Pred dnevom reformacije v Kranju poteka osrednja prireditev, na kateri je bila slavnostna govornica premierka Alenka Bratušek. Ta je v svojem govoru poudarila, da se je pravil, zakonov treba držati po Trubarjevem zgledu, ki je spraševal: "Ali pridobivaš svoj kruh, ne da bi škodil drugim ljudem?" Torej, v današnjem svetu: "Ali izdajaš račun? Ali plačuješ davke? Ali deluješ v skladu z zakonom? "

Protest nujna sestavina, pravica temeljna vrednota, nad vsem pa svoboda
A tega se je treba držati le, "dokler zna država svoje zakone pisati in sprejemati pravično". To mora početi "z mislijo na vse in vsakega posameznika", je prepričana in dodaja: "Ko pa ljudje začutijo, da se sami ne držimo lastnih pridig, se na vratih upravičeno pojavi vstajniški list s seznamom zahtev. Novodobni Lutri trkajo na vrata novodobnih oblastnikov vsak dan," je med drugim dejala premierka.

Namignila je tudi na povezavo med Lutrovim protestnim dejanjem in današnjimi protesti: "Vedno kadar znate dovolj dobro prisluhniti lastnemu ljudstvu, boste videli, da je protest nujna sestavina; da je pravica temeljna vrednota - in da je svoboda nad vsem."

"Slovenci smo Evropejci"
Predsednica vlade je v svojem nagovoru poudarila še, da je danes svet povezan, da se ne moremo oddaljiti od težav, ki tarejo Evropo. "Slovenci smo Evropejci, naši ljudje so evropski državljani in državljanke, zato so to vse danes naši problemi, naše odgovornosti - v enaki meri kot višina otroškega dodatka, stopnja obdavčenosti ali davčne bilance. Kdor tega ne vidi, si zapira oči pred realnostjo."

"Ker je realnost tako zapletena, se ne moremo zatekati k poenostavljenim odgovorom. Treba je pomisliti na povezanost današnjega sveta in iz nje črpati spodbude in moč," je prepričana.

"Če se bomo bali govoriti resnico, nam nobena reforma ne bo pomagala"
"Če bomo znali na davčne dileme, bančne teste in volilno zakonodajo odgovarjati hkrati s poletom pesnika in z disciplino protestanta, tedaj ima Slovenija prihodnost. Če pa bomo le neizprosno branili vsak svojo zemljo, odrivali begunce nazaj v morje, služili potico na račun drugih ljudi in se bali govoriti resnico, tedaj nam nobena reforma ne bo pomagala," je še dejala in dodala, da je boj za prihodnost Slovenije "boj za svobodo misli", pa tudi boj za znanje, "da znamo te misli izraziti s pravim jezikom", moč, "da povedano uresničimo", pogum, "da pri tem ne odnehamo", in modrost, "da ničesar ne počnemo na račun drugih".

Svoj govor pa sklenila s pozivom: "Lubi Slovenci. Ko je treba premikati gore, storimo največ, kar zmoremo."

"Praznik slovenske duhovnosti, slovenske kulture in slovenske znanosti"
Predsednik Slovenskega protestantskega društva Primož Trubar Viktor Žakelj je v uvodnem nagovoru spomnil, kako velik vpliv je imela reformacija na Slovence. Tudi zato si v društvu prizadevajo, je dejal, da Slovence opomnijo, da je "31. oktober praznik slovenske duhovnosti, slovenske kulture in slovenske znanosti".

Ob tem se je Žakelj zahvalil predsedniku republike Borutu Pahorju, ki je prav danes z redom za zasluge odlikoval evangeličanskega škofa Gezo Ernišo. Predsednici vlade Alenki Bratušek pa je zaželel, da bi bila pri svojem delu čim uspešnejša.

Prireditev je zasnovalo Slovensko protestantsko društvo Primož Trubar, v kulturnem programu pa so nastopili Aleš Valič, Miha Rodman, Saša Pavček, Draga Potočnjak, Darja Reichman in Matjaž Gruden. Interpretirali so besedila Primoža Trubarja, Toneta Pavčka, Cirila Zlobca, Dušana Voglarja, Ervina Fritza, Borisa A. Novaka in Srečka Kosovela. Za glasbo je poskrbel Mešani pevski zbor France Prešeren iz Kranja. Prireditev je režiral Vinko Möderndorfer.

Slavnostna prireditev pred dnevom reformacije
Slovesnost ob dnevu reformacije
Slavnostna prireditev pred dnevom reformacije
Slovesnost ob dnevu reformacije