Novomeških osnovnih šol dobavitelji ne bodo odklopili, saj so na občini z vsemi dobavitelji energentov dogovorjeni, da ne prekinjajo dobave nobenemu javnemu zavodu, še zlasti pa ne šolam in vrtcem. Foto: uporabnik Erin
Novomeških osnovnih šol dobavitelji ne bodo odklopili, saj so na občini z vsemi dobavitelji energentov dogovorjeni, da ne prekinjajo dobave nobenemu javnemu zavodu, še zlasti pa ne šolam in vrtcem. Foto: uporabnik Erin
Šolarji brez ogrevanja?

Občina tako med drugim šolam že tri mesece ni plačala ogrevanja, a dobavitelji jih (še) ne bodo odklopili, je poročal časnik Žurnal 24.

"Trenutna likvidnostna situacija občine je slabša"
Kot ravnateljica bi se morala posvečati pedagoškemu delu, ne pa da se kar naprej poglabljamo v to, kako bomo plačali položnice. Ali bo denar za kurjavo, elektriko … Za to bi morala poskrbeti Mestna občina Novo mesto,” je poudarila vodja kolektiva osnovnošolskih ravnateljic v novomeški občini Irena Hlača.

V kabinetu novomeškega župana Alojzija Muhiča pa so pojasnili, da je trenutna likvidnostna situacija občine slabša, kar pa velja za vsako prvo trimesečje v letu, zato tudi zamujajo s plačili.

"Upam, da nam ogrevanja ne bodo odklopili"
Iz dneva v dan zaskrbljeno gledamo, ali smo še likvidni. Bojim se, kako bomo poravnali januarsko položnico za kurjavo. Upam, da nam ogrevanja ne bodo takoj odklopili,” je dejala ravnateljica Osnovne šole Drska Nevenka Kulovec.

Na občini pa so zagotovili, da so z vsemi dobavitelji energentov dogovorjeni, da ne prekinjajo dobave nobenemu javnemu zavodu, še zlasti pa ne šolam in vrtcem.

Položnice plačujejo z denarjem, ki ga sami zaslužijo
Od občine bi pričakovali, da bomo dobili še kaj več kot zgolj za položnice, tako pa še te plačujejo z denarjem, ki ga sami prislužimo na primer z oddajanjem prostorov. A tudi tega denarja zdaj ni več, čeprav si nismo privoščili nobenega seminarja, izobraževanja ali didaktičnega pripomočka,” je za Žurnal24 povedala ravnateljica OŠ Center Marija Vranešič.

Ne zahtevamo razkošja, le tisto, kar jim pripada, da se bodo na šolah lahko posvečali zgolj učnim načrtom. Z denarjem za gretje in elektriko pa naj se ukvarjajo na občini, kjer so plačani za to,” je dejala predsednica sveta staršev na OŠ Šmihel Cvetka Matoh.

Ravnateljice se bodo sestale še ta teden
Direktor Zavoda Republike Slovenije za šolstvo Gregor Mohorčič je prepričan, da je težavo treba reševati na ravni vseh udeleženih in poskrbeti, da bo delo tudi v prihodnje potekalo nemoteno, ne v škodo vzgojno-izobraževalnega procesa.

Opozarja, da je, čeprav je denar za materialne stroške v občinskih proračunih predviden, mogoče, da imajo glede na trenutne razmere v državi nekatere občine začasne likvidnostne težave.

Novomeške ravnateljice naj bi se sestale še ta teden in se dogovorile, kako v prihodnje z občino reševati problematiko materialnih stroškov.

Šolarji brez ogrevanja?