Posledice poplav na Prevaljah. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Posledice poplav na Prevaljah. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Po letnem posvetu NSi-ja je prvak stranke Matej Tonin povedal, da se bodo pri sprejemanju zakonodaje za obnovo po ujmah zavzeli za izplačilo odškodnin za poškodovane hiše, drugačen način urejanja vodotokov in več denarja za občine.

Udeleženci dvodnevnega posveta so se med drugim pogovarjali o posledicah poplav. Po Toninovih besedah je sporočilo razprave to, da "socializma pod krinko solidarnosti Nova Slovenija ne namerava podpirati".

Matej Tonin. Foto: BoBo/Borut Živulović
Matej Tonin. Foto: BoBo/Borut Živulović

Za obnovo hiš NSi zagovarja izplačilo odškodnin, "in ne neko vsedržavno graditeljstvo novih hiš". Po Toninovem mnenju bo postopek bistveno hitrejši, če bodo posamezniki prejeli denar in si sami pomagali priti do takšnih bivališč, kot si jih želijo.

Pri urejanju vodotokov bi se morali po njegovih besedah vrniti "v stare, zdravorazumske čase". Zato bo NSi predlagal ureditev, po kateri bi lahko posamezniki in podjetja sami odvažali gramoz iz strug, brez posredovanja koncesionarja.

Denar občinam, one obnovijo infrastrukturo

Za obnovo infrastrukture je po Toninovih besedah nujno zagotoviti več denarja občinam. Ponovil je, da bodo predlagali povišanje povprečnine z zdajšnjih 700 na 800 evrov.

Glede drugih aktualnih tem je vodstvo NSi-ja najprej sklenilo pripraviti predlog, po katerem bi poskusno spremenili način upravljanja vsaj ene bolnišnice, v kateri bi uveljavili princip gospodarske družbe in ne principa javnega zavoda. V tej bolnišnici bi vzpostavili tudi status samostojnega zdravnika. Tako bi lahko po Toninovem mnenju videli, ali je to tista bistvena sprememba, ki jo slovensko zdravstvo potrebuje.

Za energetsko samozadostnost Slovenije je treba začeti postopke za drugi blok NEK-a, so po Toninovih besedah sklenili v stranki.

Sorodna novica Boštjančič: Predlog začasne obdavčitve bank bomo dorekli skupaj z bankami v naslednjih tednih

Slovensko gospodarstvo po mnenju NSi-ja potrebuje predvsem zavezo, da se ne bo dodatno obremenjevalo, in spodbudo, da se ustvarjalni in podjetni vrnejo v Slovenijo. Toninu se "zdi zelo blizu" ideja, da bi tiste z več kot milijonom evrov prihodkov obdavčili "po neki dostojni stopnji, recimo 10 ali 15 odstotkov, da vsi ti milijoni iz Monaca in drugih davčnih oaz pridejo nazaj v Slovenijo".

V zvezi z napovedjo predsednika vlade Roberta Goloba o obdavčitvi bilančne vsote bank je Tonin dejal, da se postavlja vprašanje, zakaj vlada ni zavzela podobnih stališč tudi pri drugih uspešnih podjetjih. V NSi-ju ne želijo, da bi "nastal vtis, da kdor koli je v Sloveniji uspešen, se mu bo davčno vrat zavilo do konca", je dodal v obrazložitev odločitve, da stranka Golobovega predloga ne bo podprla.