Foto: BoBo
Foto: BoBo

Komisija za nadzor javnih financ bo v petek na pobudo NSi-ja razpravljala o sumih podkupovanja, kartelnega dogovarjanja in prirejanja javnih razpisov na Darsu. Televizija POP TV je namreč v nedeljo objavila posnetek, v katerem davčni svetovalec Rok Snežič prejema domnevno podkupnino za posel z Darsom. Snežič naj bi žvižgaču dejal, da ima na Darsu "kompletno oblast nad posli", in sicer prek treh ljudi, med drugim je navedel tudi predsednika uprave in nekdanjega podpredsednika NSi-ja Valentina Hajdinjaka.

Na seji komisije NSi-ja sicer pričakuje pojasnila o morebitni korupciji in morebitnem plačilu podkupnin za pridobitev poslov na Darsu. Zahtevali bodo tudi pojasnila glede sumov kartelnega dogovarjanja in navedbo razlogov za prekinitev pogodb z nekaterimi podjetji, ki so izvajala storitve avtovleke. Parlamentarno komisijo za nadzor javnih financ sicer vodi poslanec NSi-ja, predsednik sveta stranke in nekdanji infrastrukturni minister Jernej Vrtovec.

Komisiji v sprejetje predlagajo tudi dva sklepa, s katerima bi policijo, Komisijo za preprečevanje korupcije in javno agencijo za varstvo konkurence pozvali, da začete postopke preverjanja sumov nepravilnosti v Darsu vodijo prednostno in da skladno z zakonskimi pooblastili preverijo vse očitke, ki so se v povezavi s poslovanjem družbe pojavili v javnosti.

Slovenski državni holding pa bi komisija s predlaganim sklepom pozvala, da v okviru svojih pristojnosti preveri vse očitke, ki so se v povezavi s poslovanjem Darsa pojavili v javnosti, o izsledkih in izvedenih ukrepih pa v sedmih dneh po sprejemu poročila obvesti komisijo.

Na sejo komisije, ki bo v petek, so povabili upravo Darsa, predsednika Darsovega nadzornega sveta Andreja Šušteršiča in upravo Slovenskega državnega holdinga.

Gibanje Svoboda bo zaradi razkritij zahtevalo razpravo v DZ-ju

Na novinarski konferenci poslanske skupine Gibanja Svoboda je njen vodja Borut Sajovic napovedal, da bodo poslanci zahtevali razpravo v DZ-ju na temo korupcije na Darsu. "Nekdo, ki je denar vzel, je prijatelj nekomu, ki je dvakrat vodil EU in trikrat slovensko vlado," je dejal Sajovic, misleč na prijateljevanje Roka Snežiča in Janeza Janše. Dejal je, da že desetletje spremljamo koruptivna ravnanja enih in istih ljudi, in spomnil na afero Patria ter na afere z dobavami mask in ventilatorjev med epidemijo.

Preden je NSi sklical komisijo za nadzor javnih financ, je Sajovic pripomnil, da je bila ta sklicana zaradi stroškov leta v New York nekdanje ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik, ki so znašali 5000 evrov, po aferi na Darsu "pa tišina".

Sajovic se sicer ni želel opredeliti glede morebitne odstavitve predsednika uprave Darsa Valentina Hajdinjaka. Dejal je, da je očitno del zgodbe in kot vodilni nosi del krivde, poslanska skupina pa ne odloča o zaupanju vodilnim na Darsu. "Treba je počakati na ugotovitve, prepričan sem, da bo SDH opravil svoje."

Poslanka Svobode in predsednica odbora za infrastrukturo Nataša Avšič Bogovič je spomnila, da 90 odstotkov sredstev, s katerimi razpolaga Dars, prihaja iz davkoplačevalskih žepov. Poudarila je, da ni prav, da "denar hlapi in hodi v neprave roke", medtem ko si državljani želijo sodobnih cestnih povezav. "Nismo isti. Nam je korupcija in kako jo bomo odpravili, še kako pomembna tema," je glede dogajanja na Darsu v času prejšnje vlade še dejala Avšič Bogovič.

Nadzorni svet družbe zagotavlja, da "Dars ni ugrabljen"

Potem ko je televizija POP TV v nedeljo poročala o domnevnem pobiranju podkupnin za posle z Darsom in sumu kartelnega dogovarjanja pri poslu avtovleke, se je na izredni seji v sredo sešel nadzorni svet Darsa. Na seji naj bi pregledali posnetke, ki so bili v nedeljo objavljeni na POP TV-ju in prikazujejo Roka Snežiča, ki jemlje domnevno podkupnino. Snežič naj bi med drugim skušal vplivati tudi na predsednika uprave Darsa Valentina Hajdinjaka.

Nadzorni svet se po besedah njegovega predsednika Andreja Šušteršiča na sredni seji, ki je trajala pet ur, ni opredeljeval glede posnetka, na katerem Rok Snežič domnevno prejema podkupnino v zameno za posel na Darsu. "Predsednika uprave smo vprašali, ali ga pozna, ali je bil z njim v stikih in ali je bil Snežič kdaj v Darsovi upravni zgradbi. Predsednik je zagotovil, da ne," je dejal. Prav tako naj bi Hajdinjak zatrdil, da posnetki niso nastali v prostorih Darsa. Šušteršič razlogov za krivdno razrešitev Hajdinjaka za zdaj ne vidi.

Slovenski državni holding je v torek sicer Darsove nadzornike pozval, naj v primeru ugotovljenih kršitev ukrepajo s krivdnim odpoklicem s funkcije uprave. "Krivdna rešitev mora biti utemeljena," je poudaril Šušteršič in pojasnil, da so razpoke ugotovili na nižjih ravneh vodstva družbe. "Pravi ljudje niso bili na pravem mestu," je dejal.

Pojasnil je, da so preučili in sprejeli priporočila, ki jih je z domnevnimi nepravilnostmi v družbi podal SDH. Po seji nadzornikov se je že sešla tudi revizijska komisija, ki bo izbrala revizorja za forenzični pregled poslov, o katerih je v preteklih dneh poročal POP TV.

Šušteršič, ki je na čelu nadzornega sveta Darsa od lanske jeseni, je dejal, da če se je po razkritju televizije zdelo, da je Dars ugrabljen, sam zagotavlja, da to ne drži. Zatrdil je, da nadzorni svet in uprava v trenutni sestavi delujeta dobro. Domnevne nepravilnosti so se dogajale v prejšnjih sestavah vodstva, pregledali jih bodo pristojni organi, naročena je tudi forenzična preiskava.

Nadzorni svet po Šušteršičevih besedah sicer ni pristojen za raziskovanje domnevnih nepravilnosti. Te bodo preiskali na Nacionalnem preiskovalnem uradu, ki je že v ponedeljek pisno zaprosil za vso dokumentacijo – ta bo posredovana danes –, za dokumente je zaprosil tudi varuh konkurence, zadevo bo prednostno obravnavala tudi protikorupcijska komisija.

Andrej Šušteršič, predsednik nadzornega sveta Darsa. Foto: Zajem zaslona
Andrej Šušteršič, predsednik nadzornega sveta Darsa. Foto: Zajem zaslona

Trenutna uprava pod vodstvom Valentina Hajdinjaka, v kateri so še Lidija Kegljevič Zagorc, Andrej Ribič, David Skornšek in Rožle Podboršek, po Šušteršičevih besedah dela maksimalno dobro, nadzorni svet je tudi potrdil poslovni načrt, ki predvideva za 100 milijonov evrov več naložb kot prejšnja leta. "Javnosti zagotavljam, da Dars ni ugrabljen in da je denarnica Darsa primerno shranjena v sefu," je poudaril.

Nadzorni svet v trenutni sestavi je po Šušteršičevih besedah ravnal z vso skrbnostjo in zahteval spremembe, zato sta s položaja odšla nekdanji direktor področja vzdrževanja Damijan Jaklin in svetovalec uprave Darsa za korporativno varnost Anton Travner.

Nekatere ovire so po besedah prvega nadzornika tako odstranili, ostaja pa veliko dela. "Znotraj moramo urediti sistemske zadeve, da do podobnih anomalij ne bi več prihajalo," je dejal.

Naslednja seja nadzornega sveta bo 6. novembra, ko bodo obravnavali poročilo, pripravljeno za SDH. Tudi ta bo po Šušteršičevih besedah v okviru svojih pristojnosti opravil revizijo poslovanja na segmentu, za katerega se bo odločil.

Revizijska komisija zavrgla zahtevek AMZS-ja glede odvoza tovornih vozil z avtocest

Državna revizijska komisija je zavrgla zahtevek AMZS-ja za revizijo storitve odstranjevanja poškodovanih ali pokvarjenih tovornih vozil z avtocest in hitrih cest, ki jo je naročil Dars.

Zahtevek, ki ga je vložila Avto-moto zveza Slovenije, se nanaša na izvajanje storitev odstranjevanja poškodovanih ali pokvarjenih vozil, katerih največja dovoljena masa presega 3,5 tone, z avtocest in hitrih cest. Kot so danes sporočili iz komisije, so pri preverjanju procesnih predpostavk ugotovili, da razpisana storitev naročnika ni javno naročniško, pač pa koncesijsko razmerje.

"Državna revizijska komisija je na podlagi tega ugotovila, da v konkretnem sporu ni pristojna odločati, saj vrednost bodočega pravnega razmerja, ki po vsebini predstavlja koncesijsko razmerje, ne presega 5.382.000 evrov," so pojasnili. Skupna ocenjena vrednost razpisanih storitev za odvoz obeh vrst vozil (lažjih in težjih od 3,5 tone) po izračunu naročnika znaša okoli 4,67 milijona evra, zato se pravno varstvo zoper kršitve, ki jih naročniku očita vlagatelj, po navedbah revizijske komisije ne zagotavljajo po določbah zakona o pravnem varstvu v postopkih javnega naročanja.

Storitev odvoza tovornih vozil z avtocest je tudi v ospredju nedavnega poročanja POP TV-ja o domnevnih nepravilnostih in korupciji na Darsu. Kot je poročala televizija, nima Dars pri razpisu za to storitev "praktično nobenega nadzora, saj gredo vsi računi mimo državne družbe". Rok za oddajo in odpiranje ponudb so zaradi pritožbe AMZS-ja na Državno revizijsko komisijo sicer že večkrat prestavili.

Na Darsu naj bi med drugim poskrbeli, da so si posel sami razdelili izbrani avtovlekarji. Kot so po navedbah POP TV-ja opozorili pravniki, gre za sum kartelnega dogovarjanja z Darsovim blagoslovom.

Foto: Televizija Slovenija
Foto: Televizija Slovenija