Predsednica stranke Nova Slovenija je prepričana, da njen govor ni bil sovražen. Foto: MMC RTV SLO
Predsednica stranke Nova Slovenija je prepričana, da njen govor ni bil sovražen. Foto: MMC RTV SLO
Aleš Primc
Primc meni, da bi moralo biti tudi v interesu istospolno usmerjenih, da družina ostane trden temelj družbe. Foto: MMC RTV SLO

Hkrati je pojasnila, da spoštuje istospolno usmerjene, da pa ne more nikoli pristati na izenačitev zveze istospolnih partnerjev z zvezo med moškim in žensko, kot razlog pa navedla, da bi to zvezi istospolnih partnerjev ustvarilo podlago za posvojitev otrok, kar bi imelo škodljive posledice za otroke, menijo v NSi-ju.

S tem so se odzvali na besede kandidatov Stranke mladih Slovenije na evropskih volitvah, ki so evropsko poslanko zaradi domnevno sovražnih izjav ob svetovnem dnevu boja proti
homofobiji pozvali k javnemu opravičilu in razmisleku o odstopu z mesta evropske poslanke.


Novakova se je 8. maja na novinarski konferenci odzvala na besede notranje ministrice Katarine Kresal, da bi bilo treba spremeniti družinski zakonik, ne pa popravljati obstoječega zakona o istospolni partnerski zvezi. Novakova je na omenjeni dan dejala, da je problematika istospolnih zvez dobro urejena v obstoječi zakonodaji in da trenutni čas gospodarske krize zahteva odločnejša prizadevanja vlade na drugih področjih.

V odgovoru na poziv SMS-a je Novakova zapisala, da se je na njeno stališče z javnim pismom odzval aktivist istospolno usmerjenih Mitja Blažič, ki je bil po navedbah NSi-ja prepričan, da
je stališče Novakove diskriminatorno. Njegovo pismo pa so po mnenju predsednice NSi-ja nemudoma zlorabili v SMS-u, ki so v smislu zbujanja predvolilne pozornosti Novakovo pozvali k odstopu z mesta evropske poslanke.

"Zdi se, kot da Stranka mladih Slovenije ob vsakih volitvah išče novo tržno nišo," je prepričana Novakova, ki še dodaja, da ima tudi sama "demokratično pravico do izražanja svojih stališč in do svobode govora, ki pa nikakor ni bil sovražen".

Primc: Za istospolno usmerjene narejenega veliko
Pobudnik referenduma proti noveli o postopkih oploditve z biomedicinsko pomočjo Aleš Primc pa od organizacij istospolno usmerjenih pričakuje, da bi pošteno priznale, da je bilo za ureditev njihovega statusa veliko narejenega ter da ne bi postavljali vedno novih zahtev, "s katerimi gredo močno prek meja naravnega reda in družbene sprejemljivosti".

"Njihovo postavljanje zahtev po izenačitvi istospolnih zvez in družine kaže na to, da se očitno sami niso sprijaznili s svojo drugačnostjo in tudi ne našli svojega lastnega mesta v družbi, zato predlagam, da več delajo na tem področju in naj s svojimi zahtevami po izenačitvi nečesa, kar nikoli ne bo moglo biti enako, ne ogrožajo temeljev družbe," meni Primc.

V odzivu na izjavo Društva za integracijo homoseksualnosti v zvezi z njihovo obeležitvijo dneva boja proti homofobiji je še zapisal, da "je tudi v njihovem interesu, da družina ostane trden temelj naše družbe, nenazadnje tudi zato, ker jim ne bo pokojnin na starost plačeval nihče drug kot naši otroci".

M. R.