Novakova upa na podporo koalicije pri sprejetju zakona. Foto: BoBo
Novakova upa na podporo koalicije pri sprejetju zakona. Foto: BoBo
Množično grobišče v Barbara rovu, Huda jama
Okoli 600 grobišč je še neurejenih. Foto: BoBo/ MNZ RS
NSi zavrnila sodelovanje z SDS-om

Novakovi je žal, da je vabilo v zvezi s sestavo vlade v senci prišlo v medije, preden so v NSi-ju nanj odgovorili. Pojasnila pa je, da ima NSi oblikovane strokovne odbore, ki že intenzivno delajo in dopolnjujejo njihov program, prav tako imajo ustrezne kadre.

Prav tako kot sodelovanje s programsko sorodnimi strankami je po njenih besedah mogoče tudi sodelovanje pri različnih projektih. "Vendar pa je najprej treba povrniti zaupanje, ki je bilo v preteklosti porušeno," je dejala Novakova. Po njenem mnenju bo morda tudi omenjeni zakon o prikritih vojnih grobiščih in pokopu žrtev, ki ga je NSi v DZ vložil danes, kazalnik, ali je mogoče graditi novo zaupanje ali ne.

Dodala je še, da so odgovor na vabilo že pripravili in ga bodo SDS-u poslali danes.

Pričakuje podporo koalicije
Poslanci NSi-ja so danes v DZ vložili tudi predlog zakona o prikritih vojnih grobiščih in pokopu žrtev. Novakova je na novinarski konferenci spomnila, da je bilo v povojnih pobojih ubitih 15.000 Slovencev, še danes pa imamo okoli 600 grobišč, ki niso urejena.
S predlaganim zakonom tako želijo urediti postopke do trenutka, ko se neko grobišče vpiše v register in se uvrsti v kategorijo vojnih grobišč. V predlogu so predvideli tudi finančne posledice - od 500.000 do 700.000 evrov letno.

Denar naj bi zagotovili s posebno proračunsko postavko, ki bo od 1. januarja 2016 vzpostavljena izključno za ta namen. Postavko so po besedah Novakove v primerjavi s prvotnimi osnutki zaradi stanja v proračunu znižali. Prav tako vsega tudi ni mogoče narediti naenkrat, je dodala.

Cerar denar že zagotovil
Po njenih besedah predlog podpira tudi predsednik vlade Miro Cerar, prav tako sta mu naklonjena predsednik države Borut Pahor in predsednik državnega sveta Mitja Bervar. V predlogu so upoštevali tudi pripombe drugih poslanskih skupin, Cerar pa je Novakovi tudi že obljubil denar in omenil možnost prenosa pristojnosti na drugo ministrstvo.
Pri tem se omenja ministrstvo za gospodarstvo, pod okrilje katerega spada pokopališka dejavnost. Pa tudi sedanji minister na tem resorju je naklonjen reševanju te problematike, je še dejala Novakova.

SDS zakonu ne bo nasprotoval
Na zakon so se odzvali v SDS-u, kjer priznavajo, da ima NSi z njim dober namen in mu ne bodo nasprotovali. Je pa po njihovih besedah tak zakon že bil sprejet, a ni prispeval k rešitvi težave. "Umanjkanje osnovne kulture in ideološka zamejenost sta osnovni razlog za desettisoče nepokopanih mrtvih, ki še vedno ležijo po jarkih, kraških jamah in rudniških jaških kot neme priče genocida," so prepričani.

NSi zavrnila sodelovanje z SDS-om