Foto: BoBo
Foto: BoBo

Predlog novele zakona je sicer na dnevnem redu izredne seje DZ-ja, saj želi koalicija čim prej narediti prostor za obravnavo vladne novele zakona o dohodnini.

NSi je s svojim predlogom novele zakona o dohodnini za nekaj dni prehitela vlado, ki je 27. septembra skupaj s predlogi še nekaj davčnih zakonov v zakonodajni postopek vložila predlog novele zakona, s katerim želi v letu 2023 ustaviti javnofinančni izpad prihodkov. Med drugim predlaga odpravo postopnega zviševanja splošne olajšave pri dohodnini v naslednjih letih. Dokler je v zakonodajnem postopku predlog NSi-ja, se obravnava vladnega predloga ne more začeti.

V NSi-ju vidijo vladni predlog sprememb pri dohodnini kot bitje razrednega boja proti srednjemu razredu. "Nerazumljivo je, da smo ta trenutek, ko se svetovno gospodarstvo dejansko ohlaja, ko smo priča visoki inflaciji, energetski krizi in izjemni, zapleteni geopolitični situaciji, v EU-ju edina država, ki predlaga višje davke in močno znižuje plače zaposlenim," je v sredo dejal poslanec NSi-ja Jernej Vrtovec.

V NSi-ju so v svoj predlog novele zakona zapisali zvišanje zneskov posebnih olajšav za vzdrževane družinske člane. Ti bi se v primerjavi z zneski, kot veljajo za davčno leto 2022, zvišali za 14,9 odstotka, kar je vsota ocenjene inflacije za letošnje in prihodnje leto. Za prvega vzdrževanega otroka in za vsakega drugega vzdrževanega družinskega člana bi se tako olajšava na primer dvignila na 2884 evrov, za vzdrževanega otroka, ki potrebuje posebno nego in varstvo, pa na 10.450 evrov.

Kot pravijo v NSi-ju, predlog novele zakona odpira pomembna konceptualna vprašanja usmeritve naše družinske politike ter konkretna vprašanja glede načina izboljšanja položaja slovenskih družin v zaostrenih razmerah. Zato predlagajo, da naj se o njem odloča na posvetovalnem referendumu.

NSi vložil predlog za posvetovalni referendum

"S predlogom novele zakona o dohodnini stopamo na stran družin," je dejal poslanec NSi-ja Jožef Horvat. Pomoč vlade ljudem in gospodarstvu v času draginje je nezadostna in prepočasna, je prepričan. Vlada je po njegovih besedah zvišala le otroške dodatke, medtem ko bi bile z uveljavitvijo njihovega predloga do višje olajšave upravičene prav vse slovenske družine. Razpoložljivi dohodek para s povprečno plačo in enim otrokom bi se povečal za 97 evrov na letni ravni, z dvema otrokoma za 147 evrov, s tremi otroki pa za 235 evrov, je zatrdil. "NSi bo izkoristil vse demokratične možnosti, da ohrani obstoječo dohodninsko ureditev, ki vsem prinaša višje plače, torej višji standard," je dejal.

Minister: Gre za demagoško nabiranje političnih točk

Na to se je na novinarski konferenci po seji vlade odzval minister za finance Klemen Boštjančič, ki meni, da "gre samo za nagajanje vladi in poceni in demagoško nabiranje političnih točk". Vseeno pa pričakuje uveljavitev vladne novele s 1. januarjem 2023. Glede te je dejal, da vsem s plačami do petkratnika povprečne plače prinaša višje neto dohodke, kot jih prejemajo letos. Spomnil je še, da je vlada sprejela še vrsto drugih ukrepov, ki posredno in neposredno dvigujejo dohodke državljanov.