Vrtci trenutno nudijo le nujno varstvo, kar si v občinah po državi razlagajo različno. Foto: Reuters
Vrtci trenutno nudijo le nujno varstvo, kar si v občinah po državi razlagajo različno. Foto: Reuters

V Ljubljani je bilo v vrtcih danes prisotnih devet odstotkov oziroma 1149 otrok, je povedala ravnateljica Vrtca Galjevica Barbara Novinec. "To kaže na to, da je šlo za odgovorno ravnanje staršev pri pozivu, da otroke v vrtec pripeljejo samo v nujno varstvo," je dejala. Pojasnila je, da bodo v Ljubljani ohranjali odprtih vseh 23 javnih vrtcev, organizacija enot pa je v domeni vsakega vrtca posebej, potrebe po dnevnem varstvu v občini bodo preverjali dnevno. Vrtci nujnosti varstva ne preverjajo, presojo o tem prepuščajo staršem, je še dejala Novinčeva.

V mestnih občinah bo varstvo otrok zagotovljeno. Sviz: Vlada stopnjuje kaos.

V Vrtec Galjevica, ki ga Novinčeva vodi, je danes prišlo osem odstotkov otrok. Varstvo poteka v matičnih skupinah, zaprta je le ena enota z dvema oddelkoma, kjer je en oddelek in večje število zaposlenih v karanteni, v drugem oddelku pa ni bilo napovedanih otrok za nujno varstvo, je povedala Novinčeva. V vrtcu je tako odprtih 24 oddelkov v štirih enotah.

Po njenih besedah so vrtci v petek popoldne prek ministrstva dobili navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), kjer v priporočilih piše, naj oddelkov ne združujejo in naj se držijo oblikovanja oddelkov do šest otrok, če to zmorejo. "Tega se bomo držali, če nam bo tudi kadrovska zmožnost to omogočala," je povedala.

V ljubljanskem Vrtcu Ledina so v varstvo prišli štirje odstotki otrok, ki v varstvo prihajajo dopoldne. Ker vrtec deluje do 21. ure, pričakujejo še otroke, ki v varstvo pridejo popoldne.

"Ker nismo imeli podatka, koliko otrok bo prišlo, smo se organizirali tako, da so odprte vse skupine, razen tistih, ki so v karanteni," je dejala pomočnica ravnateljice vrtca Andreja Kuder. Medtem pa naj bi bili ljubljanski zasebni vrtci za zdaj zaprti.

MOL: Nujno varstvo na enak način do konca tedna

"Naše sodelavke in sodelavci, ki so v skrbi za otroke prišli zjutraj na delovno mesto v vrtec, so ponovno dokazali, da je vzgoja in varstvo otrok več kot samo zaposlitev, da je poslanstvo, ki tudi v času epidemije omogoča spodbudno in zdravo učno okolje ter celostni razvoj otroka," pa so danes sporočili z ljubljanske mestne občine. Kot so navedli, bodo nujno varstvo za otroke tistih staršev, ki morajo delati na svojih delovnih mestih, na enak način izvajali do konca tedna. Ob tem so starše vnovič pozvali, naj v vrtec pripeljejo le zdrave otroke.

V vrtcih le desetina otrok

V Mariboru starši do varstva s potrdilom delodajalca

Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Za varstvo v najnujnejših primerih je poskrbljeno tudi na območju mariborske mestne občine. Otroke v prostorih matičnih enot sprejema vseh osem mariborskih javnih vrtcev. Od okoli 4200 vpisanih otrok so mariborski javni vrtci za nujno varstvo prejeli okoli 350 prijav, danes pa je prišlo le 173 malčkov, a naj bi število še naraslo, je za Radio Maribor povedala ravnateljica Vrtca Pobrežje in predsednica skupnosti mariborskih vrtcev Branka Šamec: "Če imajo potrdilo delodajalca, da delajo na delovnih mestih, ki jih ne morejo nadomestiti na domu, potem je to sprejemljivo. Čeprav si pa želimo najave vseeno vnaprej, zato ker moramo v vsakem primeru organizirati delo."

Občina je k vzpostavitvi dveh skupnih enot pozvala tudi vseh sedem mariborskih zasebnih vrtcev, a se to še ni zgodilo. Kot je za Radio Maribor povedala ravnateljica in članica upravnega odbora Združenja zasebnih vrtcev Slovenije Viktorija Kovačič, v waldorfskem vrtcu na Studencih varujejo manjšo skupino svojih otrok. Iz še dveh vrtcev so sporočili, da vrata zapirajo, preostali pa se na združenje niso obrnili. Kovačičeva je še povedala, da bo skupna organizacija najbrž neizvedljiva.

V Celju možnost varstva omogočili vsem staršem

V Celju je nujno varstvo organizirano na lokaciji Vrtca Tončke Čečeve, enota Gaberje. Tam so združeni otroci iz vseh treh celjskih javnih vrtcev. Kot je povedala ravnateljica vrtca Irena Hren, se niso odločili omejiti sprejema na otroke, katerih starši so v službah, ki so nujne za delovanje države, ampak so dali možnost vsem staršem, ki res morajo delati in so to dokazali s potrdilom delodajalca.

Kot poudarjajo v nekaterih vrtcih, so imeli velike težave zaradi skopih in nedorečenih informacij o tem, katere otroke sprejemati. Foto: Reuters
Kot poudarjajo v nekaterih vrtcih, so imeli velike težave zaradi skopih in nedorečenih informacij o tem, katere otroke sprejemati. Foto: Reuters

"V petek smo zbrali prijave, koliko teh otrok naj bi prišlo v vrtec. Takrat se je prijavilo okoli 90 otrok, vendar danes niso prišli v takšnem številu, ker je bilo ob koncu tedna nekaj odjav. Prišli so okrog trije odstotki otrok, ki smo jih razvrstili v manjše skupinice, ki niso tako številne, kot je bilo sprva pričakovano. Otroke smo tudi ločili, kar pomeni, da so v isti skupini otroci iz istega vrtca," je še dejala Hrenova.

V enoto Tinkara Vrtca Velenje pa so danes starši pripeljali otroke, ki res potrebujejo nujno varstvo. Prišlo je 25 otrok oz. 1,7 odstotka vseh otrok, od torka bo verjetno kakšen več, je povedala ravnateljica vrtca Nataša Doler. Pojasnila je, da so otroke razvrstili v štiri skupine, otroke so tudi ločili, tako da so v isti skupini otroci iz iste družine ali sorodniki.

V koprski občini je kljub številnim klicem – v Vrtcu Koper so zaradi izrednih razmer odprli dežurno telefonsko številko, na katero so prejeli več kot 300 klicev staršev − danes v varstvo prišlo 27 otrok, čeprav jih je bilo prijavljeni 54, je povedala ravnateljica Vrtca Koper Alenka Rušt. Največji vrtec v občini sicer v vseh enotah skrbi za približno 790 otrok, v celotni občini pa jih je v vrtce sicer vključenih več kot 1500.

Ministrstvo: Vrtci naj bodo odprti za otroke staršev v za družbo pomembnih službah

Pri samem delu v vrtcih so glede na število prijavljenih otrok oblikovali skupine, ki štejejo od šest pa do največ devet otrok, pri čemer so poskrbeli, da bi otroke v čim manjši meri mešali med sabo. Tako so npr. združevali sorojence, je navedla Ruštova.

So pa imeli v Kopru velike težave zaradi skopih in nedorečenih informacij o tem, katere otroke sprejemati. Glede na to, da so imeli starši težave z delodajalci, so skušali vsem, ki niso mogli dobiti dopustov, omogočiti, da pripeljejo otroke v varstvo. S prihodnjim tednom pa bodo zahtevali tudi potrdilo delodajalca, je dodala ravnateljica koprskega vrtca.

V Novi Gorici imajo prednost starši t. i. kritičnih poklicev

Tudi v Vrtcu Nova Gorica danes ni bilo navala, saj je v vseh enotah prišlo le 49 od skoraj 700 otrok, ki jih imajo sicer v varstvu, je pojasnila ravnateljica Aja Trudn. Tudi sama je poudarila, da so poskušali priti naproti vsem staršem, ki niso mogli zagotoviti varstva za svoje otroke, pri čemer pa imajo prednost starši iz t. i. kritičnih poklicev.

Ministrstvo objavilo posodobljen seznam vrtcev

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je objavilo posodobljen seznam vrtcev, ki zagotavljajo nujno varstvo za otroke, katerih starši so zaposleni in varstva ne morejo zagotoviti drugače. Dostopen je na https://www.gov.si/novice/2020-10-26-seznam-vrtcev-ki-zagotavljajo-nujno-varstvo/.

Sicer pa so tudi v Novi Gorici delo v vrtcih organizirali v ločenih skupinah otrok. Infrastruktura jim omogoča tudi ločene vhode, tako da so se lahko izognili temu, da bi vsi starši prinašali otroke skozi en sam vhod. Z izjemo jasličnih otrok starši večinoma otroke oddajo v varstvo že v prvem predprostoru, v primeru najmlajših pa starši razumejo in upoštevajo vse ukrepe, kot so upoštevanje razdalje, razkuževanje rok in nošenje zaščitnih mask, je dodala Trudnova.

Šolske počitnice med epidemijo