S ponedeljkom se za en teden zaprejo vrtci, je z odlokom odločila vlada. Foto: BoBo
S ponedeljkom se za en teden zaprejo vrtci, je z odlokom odločila vlada. Foto: BoBo

S ponedeljkom je vlada začasno prepovedala zbiranje v vrtcih, pri tem pa v odlok zapisala, da lahko župan odloči, da prepoved ne velja za vrtce v občini "v zmanjšanem obsegu, ki zagotavlja nujno varstvo za otroke, katerih starši so zaposleni in varstva ne morejo zagotoviti na drug način".

Tako so se nekateri župani že odločili, da bodo posamezni vrtci ostali odprti. Ministrstvo pa zdaj ravnatelje vrtcev poziva, naj z župani preverijo, ali so v njihovem okolju "starši, ki delajo pri delodajalcih, ki opravljajo dela, ki so pomembna za delovanje družbe in države (kot npr. zdravstveni delavci, zaposleni v civilni zaščiti, vojski in policiji ter v službah, ki so pomembne za oskrbo prebivalstva)", oziroma "starši, ki potrebujejo nujno varstvo".

Preverijo naj tudi, ali vrtec izpolnjuje pogoje za zagotovitev nujnega varstva otrok glede na izpad kadra zaradi bolniških odsotnosti in odrejenih karanten zaposlenih in ali epidemiološka slika v občini omogoča, da organizacija nujnega varstva ne predstavlja dodatnega tveganja za širitev okužb z novim koronavirusom.

Šolsko ministrstvo je vrtcem poslalo usmeritev glede nujnega varstva otrok, v kateri pravijo, naj bodo vrtci odprti le za otroke staršev, ki opravljajo za državo in družbo pomembna dela. Foto: BoBo
Šolsko ministrstvo je vrtcem poslalo usmeritev glede nujnega varstva otrok, v kateri pravijo, naj bodo vrtci odprti le za otroke staršev, ki opravljajo za državo in družbo pomembna dela. Foto: BoBo

Potrdilo, da starši opravljajo za državo pomembno službo

"Ravnateljice in ravnatelji se z županjo oz. županom dogovorijo o tem, ali je treba dostaviti dokazila za oba starša, ki so podlaga za izkazovanje potrebe po nujnem dostopu vrtca (npr. potrdilo delodajalca, da starši opravljajo delo, ki je nujno za državo in družbo ...) in ali je potrebna podpisana izjava staršev, da je otrok zdrav in da v obdobju zadnjih 10 dni ni bil v stiku z okuženo osebo," so smernice povzeli v sporočilu za javnost ministrstva.

Kot so navedli, na podlagi ocene o nujni organiziranosti vrtca v občini župan sprejme sklep o tem, katera enota vrtca bo odprta, pri čemer je mogoča tudi sprememba poslovnega časa vrtca, potreba po drugače organizirani prehrani otroka v tem času ter opredelitev najnižjega števila otrok v oddelku, za katerega se organizira nujno varstvo.

Ministrstvo je v sporočilu še zapisalo, da so župani številnih občin že sprejeli sklep, s katerim so določili izjemo od zaprtja vrtcev, starši pa da bodo informacije prejeli na spletni strani vrtca. Seznam vrtcev, ki bodo odprti, je objavljen tudi na spletni strani ministrstva, trenutno pa so na njem vrtci 79 od 212 občin.

V nekaterih občinah le ena enota vrtca

Glede na seznam bo v nekaterih občinah odprta le po ena enota vrtca, v nekaterih nekaj, medtem ko je s seznama razumeti, da bodo v občinah Ilirska Bistrica, Vojnik, Vrhnika, Sveti Tomaž, Slovenj Gradec, Lenart, Kidričevo, Hoče-Slivnica in Mežica odprti vsi vrtci v občini.

Mestna občina Ljubljana je ministrstvo, kot pišejo, obvestila, da jim bodo informacijo o odprtih vrtcih lahko posredovali šele v ponedeljek. Združenje mestnih občin se je sicer v petek dogovorilo, da bodo v mestnih občinah vrtci ostali odprti za otroke, katerih starši morajo biti naslednji teden nujno prisotni na svojih delovnih mestih. Pri tem je združenje vse druge starše, katerih prisotnost na delu ni nujna, pozvalo, da otrok ne vozijo v vrtce.

Starši, katerih otroci v času zaprtja vrtcev ne bodo obiskovali, bodo za ta čas plačila oproščeni. Varuhi predšolskih otrok na domu, ki so vpisani v register pri ministrstvu, pa lahko še naprej izvajajo svojo dejavnost, pri čemer morajo upoštevati vsa higienska priporočila.