Vlasta Nussdorfer. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Vlasta Nussdorfer. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Opozarja na premalo usposobljene udeležence v sodnih postopkih z otroki, na premalo sodnih izvedencev in odsotnost nadzora nad njimi.

Zakonodaja še vedno nima določenega najdaljšega roka za reševanje sodnih postopkov, v katerih so udeleženi otroci in mladostniki. Sodniki, odvetniki in zastopniki otrok niso dovolj usposobljeni za delo z njimi. Sodnih izvedencev klinične psihologije, psihiatrov in pedopsihiatrov je premalo in nihče nima nadzora nad njihovim delom. Na Zvezi prijateljev mladine Slovenije že deset let opozarjajo na tovrstno problematiko, a se v tem času na terenu ni spremenilo nič, pravi Vlasta Nussdorfer. "Politika veliko govori, tudi zakoni so lepo napisani, ampak praksa je drugačna."

Po odvzemu otrok 32 mesecev do sodne odločitve

Od medijsko odmevnega odvzema otrok, ki se je zgodil marca 2020, je minilo 32 mesecev, preden je sodišče sporočilo svojo končno odločitev glede skrbništva otrok. Poročali smo, da otroci v zadnjem času bežijo od očeta k materi in da je center za socialno delo pred kratkim predlagal sodišču, da se jih materi vrne.

7. 11. 2022 je okrožno sodišče v Ljubljani otroke dokončno dodelilo očetu, materi pa prepovedalo vsakršne stike z njimi. Dne 12. 12. 2022 je bila na to odločitev vložena zadnja pritožba in šele 1. 3. 2023 je bila zadeva posredovana v reševanje višjemu sodišču. Ali je to najkrajši mogoči rok, ki je najkoristnejši za otroka? "Morajo biti vsi postopki, kjer so vpleteni otroci, in to so navadno zelo težki primeri, izpeljani čim hitreje. V pripornih zadevah za odrasle se zadeve odvijajo veliko hitreje," opozarja Nussdorfer.

Otrok nastanjen več tednov v kriznem centru

Starejši od treh otrok se po številnih pobegih od očeta k njemu ni želel več vrniti, zato so ga nastanili v kriznem centru, kjer naj bi bili otroci najkrajši mogoči čas. Deček je tam že več tednov in vsakodnevno beži k materi. Nekdanja varuhinja človekovih pravic se glede postopkov, ki se vlečejo nerazumno dolgo, sprašuje: "Kdo bo odgovarjal za različna mnenja, različne sodbe, tako dolge postopke, gre vendar za otroka, ki je vsak dan starejši in nekega dne bo vprašal, kdo je bil kriv, da sem tako trpel?"

Udeleženi v sodnih postopkih niso dovolj usposobljeni za delo z otroki, pravi: "Številni odvetniki izkoristijo možnost pravnih sredstev. Ko je zadeva tako jasna in ko gre za otroke, pa bi vendarle lahko rekli – dovolj je."

V Zvezi prijateljev mladine Slovenije se zavzemajo za postavitev varuha otrokovih pravic. Na Ministrstvu za pravosodje pripravljajo novelo zakona, da bi v okviru obstoječega Varuha postavili specializirani oddelek za otroke.

Ali sodni sistem zasleduje največjo korist otrok?