Z novim zakonom subvencijo širijo tudi na področje osnovnih šol in s tem po besedah ministra Lukšiča uvajajo
Z novim zakonom subvencijo širijo tudi na področje osnovnih šol in s tem po besedah ministra Lukšiča uvajajo "višjo stopnjo pravičnosti". Foto: MMC RTV SLO

Minister za šolstvo in šport Igor Lukšič je povedal, da je vlada zakon sprejela in ga zdaj pošilja v obravnavo v državni zbor. Z njim želijo razširiti subvencije za šolsko prehrano na področje osnovnih šol, saj je dozdajšnji zakon obsegal le področje dijaške prehrane, a obenem ukiniti 100-odstotno subvencioniranje dijaške prehrane.

Dijake bodo razdelili v tri razrede
"Ključna zgodba" je po ministrovih besedah ta, da prehrano razumejo kot del šolske dejavnosti in ne kot socialno pomoč. Želijo, da bi se ta subvencija povečevala in bi "enkrat v bližnji prihodnosti, ko bodo to omogočala sredstva v državnem proračunu, prišli do tega, da bi bila šolska prehrana v osnovnih in srednjih šolah za starše brezplačna".

Za otroke oziroma njihove starše je že zdaj v približno 38 odstotkih prehrana brezplačna in tako bo tudi naprej. Dijaška prehrana pa bo ob popolnem subvencioniranju razdeljena še v dve stopnji, približno 22 odstotkov bo plačevalo polno ceno, 16 evrov na mesec, okrog 44 odstotkov pa jih bo plačevalo devet evrov.

Dijaki se še ne predajajo
Na to so se odzvali v dijaški organizaciji, kjer so ministra že pred dnevi želeli prepričati, naj ohrani brezplačne malice za vse dijake. Po današnji odločitvi bodo svoj boj nadaljevali pri poslanskih skupinah.

"Kot vse kaže, je državi v interesu, da varčuje na šolajoči se mladini, ne pa da zagotavlja optimalne okoliščine za njihovo izobraževanje, k čemur pripomore tudi brezplačna prehrana. Čeprav so dijaki zbrali več kot 20.000 podpisov za ohranitev 100-odstotne subvencije za dijaško prehrano, Vlada RS ni prisluhnila željam skoraj tretjini dijakov," pravijo v Dijaški organizaciji Slovenije.