Novinarji STA-ja so obsodili besede premierja Janeza Janše, ki jih je zapisal na Twitterju. Foto: Zajem zaslona
Novinarji STA-ja so obsodili besede premierja Janeza Janše, ki jih je zapisal na Twitterju. Foto: Zajem zaslona

Premier Janez Janša je z navedenimi besedami pospremil poobjavo urednika tednika Demokracija Jožeta Biščaka, ki je prioritete STA-ja ugotavljal skozi primerjavo, da je število besed ene od srednih vesti STA-ja o dogajanju ob začetku gradnje daljnovoda Cirkovce–Pince manjše od števila besed v intervjuju z raperjem Zlatkom.

"Presoja kakovosti novinarskega dela na podlagi štetja besed, ki je bila podlaga za odziv predsednika Janeza Janše na Twitterju, je vse prej kot profesionalno merilo," so v odzivu zapisali na STA-ju.

V agencijskem servisu je bilo namreč o dogodku, povezanem z daljnovodom Cirkovce–Pince, ki se ga je udeležil tudi madžarski premier Viktor Orban, objavljenih več vesti, medtem ko je bil z raperjem Zlatkom objavljen intervju ob izidu novega albuma. Gre torej tudi za primerjavo neprimerljivih novinarskih žanrov, ki se razlikujejo tako po obliki kot dolžini.

"Takšen način označevanja dela novinarjev STA-ja, ki je sicer v lasti države, deluje pa kot javni servis, je nedopusten, neargumentiran in daleč od drže, ki bi jo pričakovali od predsednika največje politične stranke in aktualnega premierja," so še zapisali.

DNS: Pavšalne kritike, ki temeljijo na neprimerljivih podatkih

V Društvu novinarjev Slovenije (DNS) so v odzivu zapisali, da z zaskrbljenostjo spremljajo nov grob napad na medij od premierja Janše na družbenih omrežjih. Poudarili so, "da je STA eden ključnih gradnikov slovenskega medijskega prostora in je v svojih treh desetletjih obstoja še kako upravičila vlogo nacionalne tiskovne agencije". Še posebej se to po njihovih navedbah kaže v aktualni krizi, ko so mediji kadrovsko in finančno oslabljeni.

Ob tem so poudarili, da servis STA uporabljajo mediji celotnega medijskega prostora, ne glede na njihovo svetovnonazorsko usmerjenost, kar dodatno argumentira upravičenost naziva nacionalne agencije. "Pavšalne kritike, ki temeljijo na popolnoma neprimerljivih podatkih, še posebej pa merjenje novinarskih vsebin skozi sito štetja besed v DNS-ju zavračamo. Dodatno pa nas čudi, da premier, ki javno poziva državljane k odgovornemu ravnanju pri spopadu s koronavirusom, sam energijo vlaga v spopad z mediji, ki so ključni pri širjenju informacij o ukrepih, ki jih sprejema vlada," so zapisali v Društvu novinarjev.

To sicer ni prvi tak zapis Janše o STA-ju. Med drugim je agencijo v preteklosti označil za ventilator lažnih novic.