Kot vsako leto se po Evropi in v Sloveniji v teh dneh vrstijo pokloni v spomin na žrtve totalitarnih in avtoritarnih režimov. Foto: BoBo
Kot vsako leto se po Evropi in v Sloveniji v teh dneh vrstijo pokloni v spomin na žrtve totalitarnih in avtoritarnih režimov. Foto: BoBo

Evropski parlament je aprila 2009 sprejel resolucijo o evropski zavesti in totalitarizmu in v njej obsodil vse totalitarne in avtoritarne režime v Evropi. Za vseevropski dan spomina na žrtve totalitarnih in avtoritarnih režimov je bil izbran 23. avgust, ker je bil na ta dan leta 1939 podpisan pakt Ribbentrop-Molotov o nenapadanju in razdelitvi interesnih sfer med nacistično Nemčijo in Sovjetsko zvezo, verjetno najhujšima oblikama totalitarizma v zgodovini človeštva. Podatki o tem, koliko žrtev po svetu so povzročili trije totalitarni režimi – fašizem, nacizem in komunizem – so različni, zagotovo pa je bilo žrtev več deset milijonov.

Kot vsako leto se po Evropi in v Sloveniji v teh dneh vrstijo pokloni v spomin na žrtve totalitarnih in avtoritarnih režimov. Predsednik DZ-ja Igor Zorčič je v poslanici opozoril, da morajo izkušnje teh režimov – pa čeprav tako tragične, da bi jih najraje pozabili – ostati v zavesti in spominu vseh Evropejcev, zato da se ne bi ponovile. Obenem pa je tudi spomnil na besede nekdanjega nemškega kanclerja Konrada Adenauerja, da "ima oziranje v preteklost smisel le tedaj, ko služi prihodnosti".

"Le poznavanje, razumevanje in hkratno zavračanje totalitarnih in avtoritarnih režimov ter njihove zapuščine služijo prihodnosti. Še zlasti, če ob tem ne umanjka zavedanje, da naše temeljne vrednote niso samoumevne in da si je zanje treba nenehno prizadevati in se boriti. Da jih je treba zlasti v času velikih in težkih preizkušenj, kot so gospodarske krize ali pa pričujoča pandemija, še posebej skrbno varovati pred nedemokratičnimi, ksenofobičnimi in avtoritarnimi težnjami," je poudaril predsednik DZ-ja. "Naj bo torej današnji vseevropski dan spomina (...) tudi v znamenju odločnega upora proti vsem oblikam nestrpnosti, izključevanja in sovražnosti," je sklenil.

Tudi evropska komisarka za vrednote in preglednost Vera Jourova in komisar za pravosodje Didier Reynders sta v petek v skupni izjavi opozorila, da "stanje brez totalitarizma in avtoritarizma ni samoumevno, ampak je to težko pridobljen način življenja, ki bi ga morali ceniti vsak dan". "Izbrali smo ga s podpisom evropskih pogodb – svobodo, da živimo v dostojanstvu, da izbiramo, kdo in kako naj vodi naše države, in da odločamo o lastni prihodnosti. Še naprej moramo trdno stati za temi vrednotami," sta poudarila.

Spominsko mašo daroval murskosoboški škof

V Rovtah je bila ob evropskem dnevu spomina na žrtve totalitarnih režimov in ob 75-letnici genocida nad farani Rovt spominska maša za vse žrtve vojne in zunajsodnih povojnih pobojev. Mašo, ki ji je sledila spominska slovesnost, je daroval murskosoboški škof Peter Štumpf.

Poudaril je, da se človeštvo v 75 letih od konca druge svetovne vojne ni naučilo skoraj ničesar in da ob dogodkih pri nas in po svetu znova postajamo grožnja drug drugemu, je poročala TV Slovenija.

Maša za vse žrtve vojne in povojnih pobojev