Prihodnji četrtek bo minilo 20 let od plebiscita, na katerem je za samostojno in neodvisno Slovenijo glasovalo kar 88,5 odstotka volilnih upravičencev ali 95 odstotkov tistih, ki so se udeležili glasovanja. Foto: MMC RTV SLO
Prihodnji četrtek bo minilo 20 let od plebiscita, na katerem je za samostojno in neodvisno Slovenijo glasovalo kar 88,5 odstotka volilnih upravičencev ali 95 odstotkov tistih, ki so se udeležili glasovanja. Foto: MMC RTV SLO
Dve proslavi ob 20. obletnici plebiscita

Izid so v skupščini razglasili 3 dni pozneje, ko tudi praznujemo dan samostojnosti in enotnosti. Enotnost je v 20 letih nekako zvodenela, mnogi analitiki pa ocenjujejo, da so politika in državljani ideološko razdeljeni na dva pola. To kažejo tudi zapleti glede državnih proslav. Po dveh, državni in Demosovi, ob 20-letnici zmage Demosa bomo imeli še dve posvečeni 20-letnici plebiscita, je v TV Dnevniku poročala Julija Kočar.

Ob plebiscitu napovedani dve proslavi
Prihodnji četrtek bo tako proslava novega združenja Veterani slovenske osamosvojitve, zvečer pa še državna proslava. Čeprav v združenju pojasnjujejo, da ne gre za nasprotovanje vladni koaliciji in državni proslavi. Češ da so svojo napovedali že prej in da je za počastitev osamosvojitve dobrodošel vsak dogodek, pa sta Janez Janša in Lojze Peterle vseeno odpovedala sodelovanje v častnem odboru, ki bo bdel nad to in državnimi proslavami prihodnje leto. Jabolko spora je plakat ministrstva za šolstvo, ki povezuje 70. obletnico ustanovitve Osvobodilne fronte in 20. obletnico neodvisnosti Slovenije.

Peterle in Janša: Vlada zlorablja obletnico osamosvojitve
"Želim sodelovati samo pri tistih dejanjih in namenih, ki so v duhu osamosvojitve, ne drugih zadevah, ki lahko imajo za namen tudi relativizacijo osamosvojitve same," je dejal Lojze Peterle. "Če bo proslava v duhu osamosvojitve, ne pa v službi drugih interesov, bom gotovo praznoval," je še dodal.

Še bolj kritični so v SDS-u, češ da vlada zlorablja obletnico osamosvojitve za nadaljevanje ideološkega boja. Izjav ne dajejo, so pa zapisali: "Ob takšni zlorabi obletnice osamosvojitve je za SDS sodelovanje v častnem odboru nesprejemljivo: odbor bo namreč le krinka za nadaljnje manipuliranje na točkah, na katerih je slovenski narod zaradi nerazčiščene preteklosti žal še vedno razdeljen." Ali se bo Janša proslave udeležil, v SDS-u še niso znali povedati.

"Namen državnih proslav ni delitev"
V službi za državne proslave pravijo, da namen državnih proslav ni delitev in da je projekt Stisni roko v pest, zgolj projekt ministrstva za šolstvo. "Samega projekta ne poznam dovolj dobro, ampak namen celoletnega praznovanja zagotovo ni. Je združevanje in je praznovanje in je vključitev čim širšega kroga državljanov in državljank, ne pa kakršno koli razdruževanje in kakršen koli boj," je dejal vodja službe za državne proslave Aleksij Adrijan Loos. Peterleta in Janšo zato poziva, naj vendarle sodelujete v častnem odboru in na državni proslavi.

Dve proslavi ob 20. obletnici plebiscita