Foto: BoBo
Foto: BoBo

Kot je razvidno iz Uradnega lista, so ustavni sodniki odločili, da začasno zadržijo izvajanje izvrševanja tretjega odstavka 4. člena odloka o začasni prepovedi vseh prireditev, shodov, slavij, praznovanj in porok, a le v delu, ki se nanaša na prepoved shodov.

Do 18. aprila 2021 so shodi začasno še prepovedani. V primeru nadaljnjega omejevanja shodov je sodišče vladi naložilo, da v sedmih dneh sprejme novo ureditev. Ob tem pa mora upoštevati dejstvo, da je pravica do zborovanja temeljna človekova pravica oziroma na pomen shodov za delovanje demokratične države.

Potrebno bo tehtanje med posledicami za demokracijo in zdravje

Sodišče je pri tem v obrazložitvi zapisalo, da se shodi nadalje načeloma ne bodo smeli enako urejati kot zasebna druženja, temveč bo treba pri tehtanju med škodljivimi posledicami upoštevati njihov večji ustavnopravni pomen. Vlada ima po navedbah sodišča namreč na voljo največ epidemioloških in varnostnih podatkov (tudi v smislu števila razpoložljivih ljudi za nadzor nad tem, ali udeleženci shodov spoštujejo epidemiološke ukrepe), da lahko uskladi možne škodljive posledice omejevanja shodov za demokratično družbeno ureditev z možnimi škodljivimi posledicami njihovega prekomernega dopuščanja za zdravje ljudi.

Po mnenju ustavnih sodnikov obstajajo različni epidemiološki ukrepi, s katerimi bi bilo pri shodih mogoče preprečiti nastanek škodljivih posledic za zdravje ljudi. S splošnim aktom je za shode po mnenju sodišča mogoče določiti podobne pogoje kot za kolektivno uresničevanje verske svobode, mogoče pa je tudi določiti največje število udeležencev shoda, opredeliti minimalno razdaljo ter predpisati uporabo mask in razkuževalnih sredstev. Poleg tega se epidemična slika ves čas spreminja, s tem pa se ves čas spreminja tudi potreba po obsegu in strogosti ukrepov, navaja sodišče.

Vlada je sicer tudi po 11-dnevnem zaprtju države v začetku meseca ohranila splošno prepoved prireditev, shodov, slavij, praznovanj in porok. Pobudo na ustavno sodišče sta vložila Sanja Fidler in Irfan Beširević, ki ju zastopa Odvetniška pisarna Zakonjšek in Zakonjšek.

Na odločitev ustavnih sodnikov se je na družbenem omrežju Twitter že odzval notranji minister Aleš Hojs, ki je odločitev označil za "nov presežek vrhunskih epidemiologov na Ustavnem sodišču".

Foto: Twitter/Aleš Hojs
Foto: Twitter/Aleš Hojs