Janković in Grabus na lokaciji novega islamskega centra. Foto: BoBo
Janković in Grabus na lokaciji novega islamskega centra. Foto: BoBo
Zoran Janković, Nedžad Grabus
Janković je povedal, da so mu že leta 2006 odsvetovali podporo gradnji džamije v Ljubljani. Foto: BoBo

Temeljni kamen za islamski kulturni center, ki bo stal na Kurilniški ulici v Ljubljani, bodo položili v soboto. Janković je na novinarski konferenci na območju bodočega centra povedal, da bo položitev temeljnega kamna zanj dan ponosa in hvaležnosti. Mufti pa napoveduje, da se bodo slovesnosti v soboto udeležili tudi predstavniki državnega vrha, gostje iz tujine, med drugim tudi iz Katarja in Savdske Arabije.
Grabus je poudaril, da so bili verniki pri dolgotrajnem čakanju na začetek gradnje džamije zelo strpni, nikoli niso pripravili nobenih demonstracij, "ampak so šli po mirni poti". Ob tem pa je spomnil tudi na politične ovire, s katerimi so se srečevali v desetletnih prizadevanjih za džamijo v Ljubljani. Po njegovih besedah gre za veliko politično spremembo v politični mentaliteti.

Ob tem je mufti opozoril na visoke stroške za gradnjo centra. Za izgradnjo dovozne ceste z infrastrukturo, komunalni prispevek, projektno dokumentacijo in vse drugo, potrebno za gradnjo, bodo po njegovih navedbah odšteli okoli devet milijonov evrov, stroški gradnje centra pa bodo znašali najmanj 12 milijonov evrov. Kar 70 odstotkov sredstev bo prišlo iz Katarja, gradnja pa naj bi trajala tri leta.

Tudi Janković je spomnil, da so mu leta 2006 med kampanjo za županske volitve pred prvim mandatom nekateri svetovali, naj džamije ne podpira. "Češ meni kot mešancu bodo zamerili tako linija po mamini strani kot linija po očetovi strani," je povedal in dodal, da kot prepričan ateist meni, da mora imeti vsak vernik svoj prostor, kjer vero udejanja. "Za teh 44 let se opravičujem vernikom, ker niso imeli svojega prostora," je še povedal.