Foto:
Foto:
Generalni sekretar zveze Nato Jaap de Hoop Scheffer

Po srečanju s premierjem Antonom Ropom na Brdu pri Kranju je dejal, da ima v mislih predvsem slovensko udeležbo v Afganistanu, kjer zavezništvo nujno potrebuje gasilske enote, ki jih je Slovenija ponudila.

Premier Rop je ob tem zatrdil, da bo Slovenija še naprej posebej prizadevna tam, kjer je bila udeležena že doslej - poleg Afganistana še v BiH-u in na Kosovu. Glede morebitnega sodelovanja Slovenije v Iraku, je Rop povedal, da sta za to potrebni najprej resolucija VS-a in nova iraška vlada.

V DZ-ju je odgovarjal na poslanska vprašanja
Generalni sekretar zveze Nato je v okviru obiska nagovoril tudi poslance državnega zbora, nato pa odgovarjal na njihova vprašanja.

Poudaril je, da bo zavezništvo o morebitnem sodelovanju v Iraku razmislilo šele po sprejetju ustrezne resolucije in mandatu Varnostnega sveta Združenih narodov ter vzpostavitvi legitimne iraške vlade. Na vprašanje poslanca Mirana Potrča o razmerah na Kosovu pa je dejal, da bodo sile Kforja ostale v pokrajini, saj razmere tam še zdaleč niso stabilne.

Gosta so poleg premierja Ropa sprejeli še predsednik republike Janez Drnovšek, minister za zunanje zadeve Dimitrij Rupel, minister za obrambo Anton Grizold in podpredsednica državnega zbora Irma Pavlinič Krebs.