Litostroj bo za popravilo pokvarjenega generatorja v HE Boštanj nakazal okoli milijon evrov. Foto: RTV SLO
Litostroj bo za popravilo pokvarjenega generatorja v HE Boštanj nakazal okoli milijon evrov. Foto: RTV SLO

Ob pretoku do 320 kubičnih metrov na sekundo naj bi vse potekalo kot običajno, če pa bo pretok večji, tudi tretji generator ne bo mogel delovati.

Zaradi okvarjenega generatorja, ki je v demontaži, v HE natančno nadzirajo tudi druga dva generatorja, ki s spremenjenim ventilacijskim sistemom sicer trenutno obratujeta, vendar so se tudi na njiju pojavile okvare.

Družbo Litostroj, ki je dobavila turbine in generatorje za hidroelektrarno, bo popravilo generatorja stalo okoli milijon evrov. Za podizvajalca so sicer izbrali hrvaško družbo Končar, za tovrstno okvaro pa naj bi bili v Litostroju tudi posebno zavarovani. Končar je bil izbran tudi kot dobavitelj opreme HE Blanca in HE Krško, vendar pa gre pri teh dveh hidroelektrarnah zaradi večjega padca vode za drugačen tip generatorja, ki ga je tudi lažje vzdrževati.

Škoda v Holdingu slovenskih elektrarn (HSE) zaradi izpada proizvodnje naj bi bila nizka oziroma je ne bo, če bo pretok Save relativno nizek. HSE bo od dobavitelja zahteval še ustrezne kontrole in garancije zaradi morebitnih tehničnih napak.