Načelnik generalštaba Robert Glavaš, obrambni minister Marjan Šarec in premier Robert Golob. Foto: BoBo
Načelnik generalštaba Robert Glavaš, obrambni minister Marjan Šarec in premier Robert Golob. Foto: BoBo

Po zagotovilih obrambnega ministra Marjana Šarca gre za prelomen dogodek, saj ministrstvo tako ne krepi le vojaških zmogljivosti, ampak v to vključuje tudi domačo obrambno industrijo.
Šarec je podpisal pogodbo z direktorjem družbe Valhalla Turrets Milošem Milosavljevićem, ki je dejal, da je to podjetje vodilni partner pri izdelavi 25-milimetrske daljinsko vodene kupole Mangart 25. Po navedbah ministrstva bo ta najprej integrirana na štirikolesnike oshkosh, vendar jo bo zaradi modularne zasnove mogoče z manjšimi prilagoditvami namestiti tudi na druga vozila Slovenske vojske (SV) ali jo opremiti z orožji drugačnega kalibra oz. dodatnimi podsistemi, kot so algoritmi strojnega učenja, brezpilotni letalniki in protizračne oz. protioklepne rakete.

Kupola Mangart 25 bo v osnovi namenjena kinetičnemu delovanju na brezpilotne letalnike, druga zračna plovila in cilje na zemlji na razdaljah do 3000 metrov. Milosavljević je pojasnil, da je družba za nemško obrambno ministrstvo zasnovala in izdelala kupolo za lahko oklepno vozilo luwa ter sodelovala pri projektu Skyranger 30.

Za raziskovalno-razvojni projekt Mangart 25 bo obrambno ministrstvo do leta 2025 namenilo 4,9 milijona evrov, ob čemer ministrstvo pričakuje, da bo končan v roku 24 mesecev. Poleg omenjene družbe v konzorciju sodelujejo še domača podjetja Ash, Guardiaris, Carboteh Technologies in Leokom.

Nakup brezpilotnega letalnika

Državni sekretar na obrambnem ministrstvu Damir Črnčec je podpisal pogodbo z direktorjem podjetja Arctur Tomijem Ilijašem, s katero ministrstvo kupuje brezpilotni letalnik z JRKB nadgradnjo kot implementacijo zmogljivosti iz projekta Stalnega strukturnega delovanja (PESCO). Projekt vodi Avstrija, v njem pa poleg Madžarske in Hrvaške sodelujejo še slovenska podjetja C-Astral, Mil Sistemika, IOS, Onedrone in Arctur kot vodilno podjetje.

Ministrstvo v poslu, vrednem 1,153 milijona evrov, kupuje letalnik z jedrsko, radiološko, kemično in biološko nadgradnjo (JRKB), ki je tehnološki demonstrator za prepoznavanje JRKB-situacij v kontaminiranem območju. Pogodba vključuje tudi usposabljanje pilotov in operaterjev do avgusta 2024. Po Ilijaševem mnenju takšnega sistema na trgu še ni, zato je vesel priložnosti za posel z ministrstvom, na podlagi katerega namerava konzorcij to opremo ponuditi na svetovnem trgu.

Šarec je spomnil, da je bila vojaška enota JKRB med prvimi na kraju nesreče v kemični tovarni Melamin, zato je ta letalnik izrazit primer dvojne uporabe za vojaške in civilne namene.

Modernizacija slovenske vojske

Evropski projekt INDY

Mariborsko združenje TECES pa sodeluje pri izvajanju evropskega projekta INDY, v sklopu katerega snujejo energetsko učinkovite, razmestljive in neodvisne vojaške tabore, kot enega izmed prvih strateških projektov ozelenitve evropskega obrambnega sektorja. Po navedbah ministrstva bo projekt trajal 26 mesecev, v njem pa sodeluje devet članic EU-ja in 22 podjetij ter znanstvenih ustanov s Slovenijo kot vodilno članico.

Projekt bo v znesku 14,2 milijona evrov v celoti financiran iz Evropskega obrambnega sklada, ljubljanska in mariborska univerza pa bosta skupaj z drugimi slovenskimi deležniki zanj prejeli več kot 2,5 milijona evrov nepovratnih sredstev.

Direktor združenja TECES Matej Gajzer je po sklenitvi pisma o nameri s Šarcem povedal, da je praviloma obrambna industrija vodilna pri razvoju tehnologij, v polju zelenega dogovora pa je slika obratna, saj rešitve iz civilne sfere prenašajo v obrambno. Gajzer meni, da je ta projekt za Slovenijo izjemna priložnost, saj imajo domača podjetja pred evropskimi nekaj let prednosti, ki bodo s tem projektom prišle do izraza. Dodal je, da že potekajo priprave na vzporedne projekte, in ocenil, da bo pri razvoju rešitev, ki jih bo združenje evropskemu prostoru ponudilo v prihodnjih treh letih, sodelovalo približno 40 slovenskih partnerjev.

"Bližamo se cilju, da bomo za razvoj in raziskave namenili dva odstotka obrambnega proračuna, že letos smo zagotovili 13 milijonov, prihodnje leto pa 23 milijonov, s čimer bomo ta odstotek presegli," je ob podpisu pogodb napovedal Šarec.