Slovenski vojaki v Libanonu. Foto: Slovenska vojska
Slovenski vojaki v Libanonu. Foto: Slovenska vojska

Zunanji minister Miro Cerar je v odgovoru na vprašanje poslanca Mateja Tonina še povedal, da bo zunanje ministrstvo stališče glede morebitnega umika vojakov iz mednarodnih misij najprej predstavilo vladi. Kot je še poudaril, je z zunanjepolitičnega stališča sodelovanje v mednarodnih operacijah in misijah ključen element pri zagotavljanju mednarodnega miru in varnosti. Dejal je še, da zunanje ministrstvo ni tisto, ki bi lahko za katero koli operacijo ali misijo lahko podalo varnostno oceno, ampak lahko na podlagi ocen, ki jih podajo drugi, pripravi politično presojo smiselnosti sodelovanja Slovenske vojske v misijah.

Cerar je tudi dejal, da si na zunanjem ministrstvu prizadevajo, da ne bi prišlo do prehude ogroženosti zdravja ali življenja pripadnikov Slovenske vojske, čeprav se zavedajo, da vsaka misija pomeni neko ogroženost. Če bi bilo zelo nevarno, bi se pridružili mnenju, da se kakšna misija zapusti, je še pojasnil.

Dodal je še, da je v Libanonu stanje ogroženosti ovrednoteno drugače kot v Maliju, kjer so v zadnjem času razmere kritične. Slovenska vojska trenutno sodeluje v 12 mednarodnih misijah. Po podatkih na spletni strani SV je bilo aprila letos v misiji EUTM v Maliju osem pripadnikov Slovenske vojske, v misiji Unifil v Libanonu pa 15.

Umik slovenskih vojakov iz dveh tujih misij?