Varnostne sile so zavarovale kraj napada, tri napadalce pa še iščejo. Foto: Reuters
Varnostne sile so zavarovale kraj napada, tri napadalce pa še iščejo. Foto: Reuters

Francoski mediji so poročali o streljanju v hotelu, kjer je sedež misije EUTM Mali. Po navedbah prič so enega izmed napadalcev ubili, kot dodaja francoski časnik Le Soir, pa je šlo za hotel Nord Sud. "Napadalci so skušali na silo vstopiti v hotel. Stražarji na vratih so streljali nanje. En napadalec je bil ubit. Streljanje se je nadaljevalo nekaj minut," je dejal predstavnik malijskih oblasti. Odgovornosti za napad še ni prevzela nobena skupina.

Iz misije EUTM Mali so za francosko tiskovno agencijo AFP sporočili, da so v hotel s streli hotele vdreti štiri osebe. Eno so onemogočili, tri pa iščejo, so dodali. Aretirali so že dva osumljenca. Napadalec, ki so ga ubili, je nosil vrečo. To zdaj preučujejo, saj sumijo, da je vsebovala razstrelivo. V tej misiji sicer sodeluje skoraj 600 oseb iz EU-ja, med njimi tudi slovenski vojaki. Tudi na slovenskem obrambnem ministrstvu so potrdili, da v napadu ni bil ranjen noben slovenski pripadnik te misije.

Napadi v tem delu vse pogostejši
Misija EU-ja je bila v Mali napotena v okviru prizadevanj za stabilizacijo države, v kateri so islamski uporniki leta 2012 prevzeli nadzor nad severnim – sicer puščavskim – delom države. Misijo vodi Francija. Islamiste so omejili, a so Mali in sosednje zahodnoafriške države vse pogosteje tarče islamskih skrajnežev.

V Bamaku je bil že tarča terorističnega napada hotel Radisson Blu. 20. novembra lani je bilo ubitih 22 ljudi. Napad je tedaj izvedla skrajna islamska skupina Al Murabitun, ki je del teroristične mreže Al Kaida. Podobna napada je prav tako magrebska Al Kaida izvedla v prestolnici Burkina Fasa Ouagadougouju, kjer je bilo v pokolu ubitih 23 ljudi, in pred kratkim v Slonokoščeni obali, kjer so napadli priljubljeno letovišče in pobili 18 ljudi.