Hanžek in Koširjeva vodita iniciativni odbor za ustanovitev Gibanja za trajnostni razvoj Slovenije. Foto: BoBo
Hanžek in Koširjeva vodita iniciativni odbor za ustanovitev Gibanja za trajnostni razvoj Slovenije. Foto: BoBo
Nova stranka, novo gibanje?

Najprej bodo ustanovili Gibanje za trajnostni razvoj Slovenije, a imajo po poročanju Večera politične ambicije in ga bodo registrirali tudi kot stranko. "Ne vemo, kdaj bodo naslednje volitve, ampak računamo, da bomo na njih sodelovali," je za časnik povedal nekdanji varuh človekovih pravic Hanžek.

Nova lista, ker so volivci razočarani
Da se pripravlja stranka uglednih posameznikov, je sicer že pred tedni napovedovala publicistka in nekdanja profesorica novinarstva Manca Košir. Lista naj bi prav zaradi razočaranja volivcev imela dobre možnosti, da se prebije v državni zbor.

Med člani naj bi bili namreč tudi kirurg Erik Brecelj, ki je znan po opozarjanju na nepravilnosti na zdravstvenem področju, psihologinja Gabi Čačinovič Vogrinčič, kandidatka za kranjsko županjo in gospodarstvenica Hermina Krt ter nekdanji predsednik stranke Zelenih in profesor ekologije Dušan Plut.

"Ne želimo biti antiPahor ali antiJanša"
Plut je še aprila zagotavljal, da v politiko ne bo več stopil, čeprav meni, da Slovenija potrebuje novo stranko, ki bi zagovarjala ravnovesje med socialnimi, okoljskimi in ekonomskimi vprašanji. Zdaj je torej po njegovih besedah dozorela pobuda, da je treba različne iniciative za trajnostni razvoj družbe in države združiti.

"Ne želimo se pozicionirati kot antiPahor ali antiJanša, druži nas iskanje bolj trajnostne organizacije življenja," je zatrdil za Večer in dodal, da bo to socialno-okoljska stranka. Gibanje se bo javno predstavilo še ta teden, kmalu pa naj bi stekli tudi postopki za oblikovanje stranke.

Nova stranka, novo gibanje?