Sporna stavba na Litijski cesti v Ljubljani je bila namenjena za sodno palačo, a to ne bo postala. Foto: Igor Kupljenik/Bobo
Sporna stavba na Litijski cesti v Ljubljani je bila namenjena za sodno palačo, a to ne bo postala. Foto: Igor Kupljenik/Bobo

Spletni portal 24ur, ki je poročilo pridobil neuradno, navaja, da poročilo "zelo močno obremenjuje takratno ministrico za pravosodje Dominiko Švarc Pipan, ministra za finance Klemna Boštjančiča in predsednika vlade Roberta Goloba". Revizija po poročanju portala navaja, da so "nezakonito prerazporedili sredstva iz proračunske postavke".

Očitki letijo tudi na samo revizijsko poročilo

Kot je neuradno izvedela TV Slovenija, notranja revizija precej podrobno na stotih straneh opisuje dogajanje glede nakupa stavbe na Litijski cesti v Ljubljani. Po neuradnih informacijah je revizija tiste zaposlene, nekdanje odgovorne za nakup stavbe na notranjem ministrstvu, razbremenila očitkov. Manj prizanesljiva naj bi bila do nekdanje ministrice Dominike Švarc Pipan, in sicer predvsem glede iskanja finančnih virov za nakup in zato, ker ni odredila izdelave lastne cenitve stavbe. Hudi očitki neuradno letijo tudi na finančnega ministra Boštjančiča, ki da je že ustavljeni projekt nakupa stavbe po nekaj dneh decembra lani, tik pred prazniki, vendarle odobril, denar pa naj bi prišel iz tekoče proračunske rezerve, kar je, kot piše v poročilu, nezakonita prerazporeditev. O celotnem dogajanju naj bi bil obveščen tudi premier Robert Golob. V reviziji se očita tudi, da prodajna pogodba ni vsebovala predplačila, da je bilo premalo časa, da bi šla v presojo državnemu odvetništvu, in podobne hude očitke. Ugotovitve notranje revizije nimajo pravnih posledic. Očitki pa letijo tudi na samo revizijsko poročilo, češ, da pri nastanku niso imeli možnosti sodelovati vsi vpleteni, predvsem tisti, ki jih je na pravosodnem ministrstvu imenovala nova ministrica Andreja Katič; to so vodje nekaterih služb in vršilka dolžnosti generalne sekretarke ministrstva in tudi nekdanja ministrica Dominika Švarc Pipan. To naj bi potrjevalo tudi dejstvo, da je bil rok za oddajo pripomb na osnutek poročila 14. junij, prav 14. junija pa je končno verzijo poročila na mizo prejela tudi ministrica Andreja Katič, je še poročala TV Slovenija.

Dominika Švarc Pipan. Foto: BoBo
Dominika Švarc Pipan. Foto: BoBo

Odziv Dominike Švarc Pipan

Nekdanja ministrica Dominika Švarc Pipan, ki je zaradi dogajanja v povezavi z nakupom na Litijski cesti februarja ponudila odstop, je za Slovensko tiskovno agencijo pojasnila, da se bo na vse očitke iz revizije sistematično odzvala, ko se bo z njim seznanila. Poročila namreč ni niti prejela niti je niso v povezavi z njim kontaktirali, čeprav je bila oseba v postopku revidiranja. Zahtevala ga je od ministrice Katič in revizorke, ki pa je po navedbah Švarc Pipanove to zahtevo zavrnila s pojasnilom, da Dominika Švarc Pipan ni več zaposlena na ministrstvu. "To je absurd," je poudarila.

Dominika Švarc Pipan je še pojasnila, da je notranjo revizijo nakupa zahtevala januarja, pri čemer ji je zdaj že nekdanji generalni sekretar Uroš Gojkovič zatrjeval, da ta že poteka. Izkazalo se je, da to ne drži in da na ministrstvu niso pripravili dokumentacije, na podlagi katere bi lahko revizijo odredila. Navedla je, da je zahtevala razpis za zunanjo revizijo, a zaradi izteka mandata ta ni bila odrejena, po njenih informacijah pa je tudi novo vodstvo ministrstva ni odredilo.

"Okvir, ki ga poskuša postaviti ta dobro organizirana družba, ki je na ministrstvo pripeljala tudi dotično revizorko, je, da smo krivi mi, ki smo zagotovili sredstva, ne tisti, ki so nas, odločevalce, zavedli s prevaro, prirejeno in ponarejeno dokumentacijo, vključno z dokazano ponarejeno energetsko izkaznico," je še zapisala v odzivu. "To je bistvo – vsa dokumentacija projekta, ki so jo pripravili na sekretariatu pod vodstvom Gojkoviča, je prirejena," je poudarila. Meni še, da je to preusmerjanje pozornosti tistih, ki so uradno osumljeni in jih Nacionalni preiskovalni urad v tej zadevi tudi preiskuje.

Sorodna novica Ministrica Andreja Katič napovedala ovadbo. Vežnaver: Sem samo prodajalec in si želim miru.

Sporni nakup odmeva

Vlada je za nakup pravosodne stavbe na Litijski cesti v Ljubljani konec decembra lani zagotovila 7,7 milijona, od tega je ministrstvo za pravosodje iz splošne proračunske rezerve zagotovilo 6,5 milijona evrov.

Ministrstvo pred nakupom ni naročilo preverbe cene stavbe, ampak je sprejelo cenitev, ki jo je naročil in plačal prodajalec, podjetnik Sebastjan Vežnaver. Ta je za stavbo leta 2020 odštel 1,7 milijona evrov, sodna cenilka gradbene stroke in nepremičnin pa je objekt, preden ga je kupil Vežnaver, ocenila na 2,9 milijona evrov.

Cenitev stavbe, ki jo je naročilo državno odvetništvo, je aprila pokazala, da je tržna ocenjena vrednost stavbe na dan sklenitve kupoprodajne pogodbe znašala šest milijonov evrov.

Nakup stavbe na Litijski cesti v Ljubljani preverja tudi Nacionalni preiskovalni urad. Zlorabe položaja pri poslu je osumljenih 13 ljudi, protipravna premoženjska korist, ki je nastala s storitvijo kaznivega dejanja, pa po navedbah urada znaša najmanj 3,4 milijona evrov.