Ministrica Andreja Katič. Foto: BoBo
Ministrica Andreja Katič. Foto: BoBo

Nova pravosodna ministrica Andreja Katič je, potem ko se je udeležila četrtkove seje sodnega sveta, dejala, da so v kabinetu predsednika vlade pred kratkim sprejeli odločitev, da je edina rešitev za prostorsko problematiko sodstva v Ljubljani izgradnja nove sodne stavbe v Bežigrajskem dvoru. Projekt naj bi prevzela Družba za svetovanje in upravljanje.

Ministrica je napovedala, da bodo do konca meseca od družbe prejeli analizo glede možnosti financiranja stavbe, na podlagi katere bodo predstavili časovnico izvedbe projekta. "Če je moja predhodnica rekla zamrznjen, je potem spet odmrznjen," je pritrdila.

Načrte za izgradnjo nove sodne palače so imeli ministri za pravosodje na mizi že od sredine devetdesetih let prejšnjega stoletja, na natečajih so bili v 25 letih izbrani kar trije načrti za gradnjo na dveh krajih, je poročala Televizija Slovenija. Zamisel o izgradnji novega objekta je opustila prejšnja pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan. Nato pa jo je s čela ministrstva za pravosodje odnesla afera ob nakupu stavbe za potrebe sodišč na Litijski cesti v Ljubljani.

Na ministrstvu za pravosodje so prepričani, da je najboljša lokacija za novo sodno palačo na Dunajski cesti, kjer je trenutno gradbena jama. Pred leti je že bil pripravljen projekt, kjer naj bi stala nova sodna palača, pripravili so ga v biroju Bevk Perović arhitekti, a se mu je Švarc Pipan odpovedala, njena naslednica pa si je očitno premislila, je za Televizijo Slovenija poročal Gašper Petovar.

"Nadaljujemo projekte, ki so se že začeli. (...) Pred kratkim smo v kabinetu predsednika vlade sprejeli odločitev, da je edina rešitev za prostorsko problematiko sodstva v Ljubljani izgradnja nove sodne stavbe," je dejala Katič. Da je najprimernejša rešitev za nove prostore sodišč lokacija na Dunajski cesti, je v ponedeljkovi oddaji Marcel dejal tudi ljubljanski župan Zoran Janković.

Medtem v lasti ministrstva še vedno ostaja nepremičnina na Litijski cesti. Kakšna bo usoda te stavbe, še ni znano, z ministrstva sporočajo le, da so pod drobnogledom še vedno tako nakup kot ustreznost in varnost stavbe.

Na ministrstvu spet razmišljajo o novogradnji sodne stavbe
Katič: Rešitev za prostorsko stisko je nova sodna stavba