Foto: Twitter/posnetek zaslona
Foto: Twitter/posnetek zaslona

Sekretar Žan Mahnič je na digitalnem družbenem omrežju Twitter sodelavko Gibanja Svoboda Failo Pašić označil za radikalno islamistko, Gibanje Svoboda pa naj bi po njegovem mnenju v Slovenijo prineslo islamizacijo, šeriatizacijo in množični uvoz Arabcev.

"Gre za spodbujanje verske nestrpnosti in širjenje laži in sovraštva," je na novinarski konferenci dejala kandidatka Gibanja Svoboda za parlamentarne volitve Tereza Novak. Hkrati gre za napad na žensko, ki se je s svojimi dejanji in delovanjem vedno izkazala za velikega človeka "in žensko, na katero smo lahko vsi v Sloveniji ponosni", je dodala po poročanju Slovenske tiskovne agencije.

Faila Pašić je dejala, da jo je Mahničev tvit "ponižal, razvrednotil in razčlovečil". "To je dejanje, ki ga obsojam in nenazadnje se proti temu dejansko tudi borim skozi svoj aktivizem, različne aktivnosti in projekte, ki so Sloveniji prinesli lokalna, nacionalna in tudi mednarodna priznanja," je dejala. Kot je dodala, že desetletje v Sloveniji promovira dialog. Muslimani so po njenem mnenju del slovenske družbe in si za to tudi prizadevajo.

Pravna zastopnica Pašićeve in Gibanja Svoboda Nataša Pirc Musar je dejala, da gre za kaznivo dejanje razžalitve, poseg v njeno zasebnost in integriteto, pravni temelj za to je zasebna tožba, je dejala Pirc Musarjeva.

Mahničev tvit so obsodili tudi v krovni zvezi nevladnih organizacij, v kateri so zapisali, da Pašićeva vse počne za boljši in pravičnejši svet ter da si ne zasluži ksenofobnih izpadov, je poročal Radio Slovenija.

Mahnič si ne zasluži nikakršnega spoštovanja, je dejala Novakova. Dodala je, da izjava visokega funkcionarja SDS-a "kaže vse elemente diskurza skrajnih političnih skupin, za katere v slovenski in evropski družbi ne bi smelo biti prostora". To, da je državni sekretar za nacionalno varnost, pa zanj po mnenju Pirc Musarjeve "zagotovo ni olajševalna okoliščina".

O ovadbi zaradi spodbujanja sovraštva pa razmišljajo tudi v Gibanju Svoboda. "Navajati, da Gibanje Svoboda prinaša islamizacijo in šeriatizacijo Slovenije ter masovni uvoz Arabcev, jaz tukaj ne morem reči drugega, kot da je to kaznivo dejanje," je dejala Pirc Musarjeva, ki upa, da se bosta njeni stranki odločili za sodni spor. "Na koncu je samo pravo tisto, ki lahko družbi nastavi ogledalo," je dodala.

Pašićevi se zdi pomembno, da na tovrstna dejanja odreagira, "kajti nekoč bo temu treba narediti konec". Prav je, da tudi vsi drugi, ki so žrtve sovražnega govora, poznajo sredstva, s katerimi lahko razpolagajo in obranijo svojo čast in svoje dobro ime, je še dodala.

Po njenih besedah bi bilo najmanj, da bi se Mahnič opravičil in umaknil žaljivi tvit, a je "po desetletjih izredno negativnih komentarjev na moje delo, na mojo versko prepričanje, na moje osebne okoliščine" tudi njen prag tolerance postal nižji.

Mahnič: Failo Pašić smo obravnavali

Žan Mahnič je za TV Slovenija sporočil, da "moramo njegovo izjavo razumeti" izključno v kontekstu zagotavljanju nacionalne varnosti, za katero je po svoji funkciji pristojen, in informiranja javnosti. "Že v prejšnjem mandatu, 2014-2018, smo na komisiji za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb v povezavi z radikalnim islamom in povezavami s tujino, tudi islamsko republiko Iran, gospo Failo Pašić obravnavali." Mahnič pravi, da se kazenske ovadbe ali kakršnih koli drugih pravnih postopkov ne boji, saj se sklicuje na svobodo govora. Poudarja še, da s svojimi besedami ni želel nikogar prizadeti. Če se kdo počuti prizadetega, se mu opravičuje, je še izjavil za TV Slovenija.

Sporna Mahničeva izjava o Faili Pašić
Afere med predvolilno kampanjo