Za Slovenijo je v Evropskem parlamentu rezerviranih osem sedežev. Foto: EPA Foto:
Za Slovenijo je v Evropskem parlamentu rezerviranih osem sedežev. Foto: EPA Foto:
SD-jevi kandidati za evropske poslance
SD-jevi kandidati za evropske poslance. Foto: BoBo
Nosilec DeSUS-ove liste na volitvah v evropski parlament je Ivo Vajgl.
Nosilec DeSUS-ove liste na volitvah v Evropski parlament je Ivo Vajgl. Foto: BoBo
SDS z Milanom Zverom
SDS gre v evropski boj z Milanom Zverom na čelu. Foto: BoBo
SLS + NSi z Lojzetom Peterletom
SLS in NSi sta zaradi evrovolitev združila moči. Foto: BoBo
Solidarnost z Dušanom Kebrom
Solidarnost z Dušanom Kebrom kot nosilcem liste. Foto: BoBo
Državljanska akcija Sanjska služba
Državljanska akcija Sanjska služba.
Igor Šoltes
Igor Šoltes je stopil na slovenski politični parket - po udeležbi na evropskih napoveduje še sodelovanje na lokalnih in državnozborskih volitvah. Foto: BoBo
Bratušek, Mencinger, Janković
Pozitivna Slovenija se je odločila za nosilca Jožeta Mencingerja. Foto: BoBo
Stranka slovenskega naroda (SSN)
SSN je zunajparlamentarna stranka, ki je bila ustanovljena leta 2002. Sodelovala je že na nekaj državnozborskih volitvah, a se ji ni uspelo uvrstiti v parlament. S svojo listo je kandidirala tudi na volitvah v Evropski parlament leta 2004. Foto: BoBo
Protest Zelenih Slovenije
Na evropskih volitvah je stranka Zeleni Slovenije leta 2004 sodelovala s skupno listo s Stranko mladih Slovenije, leta 2009 pa v koaliciji zelenih strank Združeni zeleni, a se ji ni uspelo uvrstiti v Evropski parlament. Foto: MMC RTV SLO
Jelko Kacin
Jelko Kacin se je po pogovorih z več strankami nazadnje odločil za samostojno pot. Foto: BoBo
Zmago Jelinčič
Zmago Jelinčič se vrača na slovensko politično prizorišče. Foto: BoBo
Združena levica
V združeno levico so se pred evropskimi volitvami povezali Demokratična stranka dela (DSD), Stranka za ekosocializem in trajnostni razvoj (TRS) in novoustanovljena stranka Iniciativa za demokratični socializem. Foto: Združena levica
Borut Pahor in Darja Radić
Nosilka Zaresove liste je Darja Radić, ministrica za gospodarstvo v vladi Boruta Pahorja. Foto: BoBo
Piratska stranka
Ustanovitev Piratske stranka v Kinu Šiška, 17. oktobra 2012. Nosilec liste na prihajajočih volitvah bo Rolando Benjamin Vaz Ferreira. Foto: BoBo
Senko Pličanič, Državljanska lista, DL
DL je član politične skupine Alde, pred evropskimi volitvami se je pogovarjal tudi o skupni listi liberalcev, a so se v stranki nazadnje odločili za samostojno listo. Nosilec je pravosodni minister Pličanič. Foto: BoBo

Na evropskih volitvah se bodo letos tako pomerile liste Kacin - Konkretno, Državljanska lista in Zavezništvo liberalcev in demokratov za Evropo, Združena levica (Demokratična stranka dela - DSD, Iniciativa za demokratični socializem - IDS in Stranka za ekosocializem in trajnostni razvoj Slovenije - TRS), Slovenska nacionalna stranka - SNS, Verjamem! Lista dr. Igorja Šoltesa, Nova Slovenija - NSi in Slovenska ljudska stranka - SLS, Socialni demokrati in Stranka evropskih socialistov, Slovenska demokratska stranka - SDS, Slovenski narod, Piratska stranka Slovenije, Solidarnost, Zeleni Slovenije, DeSUS - Demokratična stranka upokojencev Slovenije, Sanjska služba, Pozitivna Slovenija ter Zares - Zavezništvo liberalcev in demokratov za Evropo (liste so navedene tako, kot bodo navedene na glasovnicah).

Državna volilna komisija (DVK) je potrdila, da je bilo teh 16 kandidatnih list vloženih skladno z zakonom, zato imajo pravico do sodelovanja na volitvah v Evropski parlament.

Je pa DVK zavrnil kandidatno listo zunajparlamentarne stranke Naprej Slovenija, saj so njeni predstavniki namesto zahtevanih 1.000 priložili le štiri podpise volivcev - prepričani so namreč, da bi morali biti ti enakovredni podpisom poslancev. V stranki so napovedali, da se bodo najverjetneje s pritožbo obrnili na vrhovno sodišče.

Spodaj pa smo na enem mestu zbrali vse veljavne liste (imena so navedena tako, kot jih navaja DVK), njihove nosilce in druge kandidate ter kratko ozadje o predlagateljih in priložili povezave na njihova uradna sporočila volivcem.


"SOCIALNI DEMOKRATI IN LISTA EVROPSKIH SOCIALISTOV"

Nosilec liste
: Igor Lukšič - predsednik stranke SD od junija 2012, minister za šolstvo in šport v vladi Boruta Pahorja.

Drugi kandidati na listi
: evropska poslanka Tanja Fajon, evropska poslanka Mojca Kleva Kekuš, profesor Anton Bebler, podjetnica Marinka Vovk, poslanec Matevž Frangež in nekdanji minister za promet Patrick Vlačič.

O predlagatelju liste
: SD je z 10 poslanci v Sloveniji tretja največja parlamentarna stranka in druga največja vladna stranka. V Evropskem parlamentu ima dve evropski poslanki - Tanjo Fajon in Mojco Kleva Kekuš. Je članica evropske politične skupine PES. SD bo na evropskih volitvah sodeloval tretjič - na prvih je bil s preferenčnim glasom izvoljen takratni predsednik stranke Borut Pahor, ki je sicer kandidiral na zadnjem mestu, v zadnjem mandatu pa je s funkcije evropskega poslanca odstopil Zoran Thaler, ki je bil zaradi korupcije obsojen na zaporno kazen.

O programu za evrovolitve
: Geslo - Za novo Evropo, v celoti objavljen tukaj.


"DeSUS - DEMOKRATIČNA STRANKA UPOKOJENCEV SLOVENIJE"

Nosilec liste: Ivo Vajgl - evropski poslanec, minister za zunanje zadeve v vladi Antona Ropa.

Drugi kandidati na listi: občinska svetnica Marija Pukl, podjetnik Izidor Salobir, upokojena učiteljica Ingeborg Ivanek, predsednik severnoprimorskega pokrajinskega odbora DeSUS-a Bojan Bratina, poslanka Jana Jenko, upokojeni ravnatelj Anton Dragan in poslanka Marjana Kotnik Poropat.

O predlagatelju liste: Stranka DeSUS je najmanjša koalicijska stranka, ima pet poslancev in zaseda dva ministrska položaja. V Evropskem parlamentu nima svojega poslanca, pred tokratnimi volitvami pa je za nosilca svoje liste postavila Iva Vajgla - ta je bil v prejšnjem mandatu sicer izvoljen na listi stranke Zares in je član evropske politične skupine Alde. V DeSUS-u se še niso odločili, kateri evropski politični skupini se bodo priključili. Listo podpira tudi Zveza društev upokojencev Slovenije.

O programu za evrovolitve: Stališča kandidatov na listi najdete tukaj.


"SLOVENSKA DEMOKRATSKA STRANKA - SDS"

Nosilec liste: Milan Zver - evropski poslanec, minister za šolstvo v času prve vlade Janeza Janše, kandidat za predsednika republike na zadnjih predsedniških volitvah.

Drugi kandidati na listi: poslanka Romana Tomc, nekdanja poslanka Patricija Šulin, predsednik mestnega odbora SDS Ljubljana in nekdanji vodja urada vlade za komuniciranje (Ukom) Anže Logar, zamejski odvetnik Damijan Terpin, podpredsednica podmladka SDS-a Carmen Merčnik, nekdanja nadzornica Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) Vlasta Krmelj in poslanec Andrej Šircelj.

O predlagatelju liste: SDS je največja opozicijska stranka in s 26 poslanci druga največja stranka v parlamentu. Stranka je bila zmagovalka zadnjih evropskih volitev leta 2009, na njeni listi so bili v Evropski parlament izvoljeni trije poslanci - poleg Milana Zvera sta aktualni poslanki še Zofija Mazej Kukovič in Romana Jordan, ki pa ju na tokratnih volitvah ni na kandidatni listi. SDS je članica evropske politične skupine EPP.

O programu za volitve v Evropski parlament 2014: Bistvene točke volilnega programa so opisane tukaj.


"NSi in SLS"

Nosilec liste: Lojze Peterle - evropski poslanec dva mandata, prvi predsednik slovenske vlade, predsednik Slovenskih krščanskih demokratov (SKD), dvakratni zunanji minister.

Drugi kandidati na listi: podpredsednik NSi-ja Aleš Hojs, nekdanja državna sekretarka na gospodarskem ministrstvu Monika Kirbiš Rojs, lanska vinska kraljica Nežika Pavlič, generalna direktorica uprave za varno hrano Vida Čadonič Špelič, poslanec SLS-a Jakob Presečnik, predsednica NSi-ja Ljudmila Novak in predsednik SLS-a Franc Bogovič.

O predlagatelju liste: SLS in NSi sta opozicijski stranki, prvi je v državnem zboru zastopan s šestimi, drugi s štirimi poslanci, pred evropskimi volitvami pa sta se odločila za skupno kandidatno listo. Stranko NSi v Evropskem parlamentu v zdajšnjem mandatu zastopa nosilec skupne liste Peterle, na prvih evropskih volitvah leta 2004 pa je bila celo zmagovalka volitev. SLS evropskega poslanca še ni imel, obe stranki pa sta članici politične skupine EPP.

O programu za volitve v Evropski parlament 2014: Predstavitev skupne liste najdete tukaj.


"SOLIDARNOST"

Nosilec liste: Dušan Keber - minister za zdravje v vladi Janeza Drnovška.

Drugi kandidati na listi: politologinja Marjetka Hafner, sociolog Damjan Mandelc, komunikologinja Nataša Osolnik, sociologinja in geografinja Tjaša Učakar, zgodovinar Jože Pirjevec, ekonomistka Manca Uršič Rosas in pisatelj Lenart Zajc.

O predlagatelju liste: Stranka Solidarnost je nastala decembra 2012, kot odraz izraženega nezadovoljstva državljanov pa so jo ustanovila tri vstajniška gibanja. Njeno krmilo so skupaj prevzeli Marina Tavčar Krajnc, Uroš Lubej in Damjan Mandelc. Za stranko bodo evropske volitve prva preizkušnja na političnem parketu, dokončne odločitve o tem, v katero evropsko skupino se bodo vključili, pa Solidarnost še ni sprejela.

O programu za volitve v Evropski parlament 2014: Program Solidarnost za pravično Evropo najdete tukaj.


"SANJSKA SLUŽBA"

Nosilec liste: Uroš Uršič - arhitekt, kot nosilca liste so ga izžrebali v okviru akcije Sanjska služba.

Drugi kandidati na listi: David Breskvar, Barbara Ložar, Boštjan Novak, Ksenija Korenjak Kramar, Andreja Korade in Marko Korenjak.

O predlagatelju liste: Lista Sanjska služba je državljanska pobuda, "družbeno-politični eksperiment", v okviru katerega so izžrebali sedem kandidatov, ki so se prijavili prek spletnega obrazca na Facebooku, in jih uvrstili na listo. Za vložitev liste so zbrali več kot 3.000 podpisov. Z državljansko pobudo naj bi preizkusili uveljavljanje neposredne demokracije prek spletnih platform. Šest kandidatov na listi je višje- ali visokošolsko izobraženih, eden pa je študent. "So običajni ljudje, živijo isto življenje, kot ga živimo vsi, in se ubadajo z istimi težavami kot vsi, ki živijo v naši državi," kandidate, ki sicer niso člani nobene stranke, opisujejo pri omenjeni akciji.

O programu za volitve v Evropski parlament 2014: Zavezo gibanja najdete tukaj.


"VERJAMEM! LISTA DR. IGORJA ŠOLTESA"

Nosilec liste: Igor Šoltes - nekdanji predsednik Računskega sodišča, prvi pooblaščenec za dostop do informacij javnega značaja.

Drugi kandidati na listi: diplomantka tržnega komuniciranja Katarina Košak, ekonomist Boštjan Horvat, nemcistka Mojca Blas, asistent na fakulteti za kemijo Iztok Prislan, varstvoslovka Monja Režonja, odvetnik Gregor Veličkov in samostojna podjetnica Diana Ternav.

O predlagatelju liste: Z nastopom na evropskih volitvah Šoltes po več napovedih v zadnjih letih, da se bo politično aktiviral, zdaj dejavno vstopa v slovensko politiko, pri čemer se namerava pomeriti tudi na lokalnih in parlamentarnih volitvah. Na evropske volitve se podaja z društvom Verjamem, katerega predsednik je, za nastop na volitvah pa so zbrali več kot 3.500 podpisov.

O programu za volitve v Evropski parlament 2014: Več o listi najdete tukaj.


"POZITIVNA SLOVENIJA"

Nosilec liste: Jože Mencinger - nekdanji rektor Univerze v Ljubljani, nekdanji minister za gospodarstvo, podpredsednik prve slovenske vlade.

Drugi kandidati na listi: poslanka Melita Župevc, članica podmladka PS-ja Valerija Medic, poslanec Jerko Čehovin, nekdanja poslanka Mirjam Bon Klajnšček, predsednik Mestne zveze upokojencev Ljubljana Marjan Sedmak, nekdanja atletinja Britta Bilač in poslanec Peter Vilfan.

O predlagatelju liste: Stranko Pozitivna Slovenija je pred zadnjimi parlamentarnimi volitvami ustanovil ljubljanski župan Zoran Janković, ki je prejšnji teden na kongresu v spopadu s predsednico vlade Alenko Bratušek znova postal njen predsednik. PS se je odločil za vstop v politično skupino Alde, a je zaradi dogajanja v stranki in poslanski skupini, ki ju zapuščajo nekateri člani, prošnjo za priključitev Aldeju začasno zamrznil.

O programu za volitve v Evropski parlament 2014: Za kaj se bo stranka zavzemala, je navedeno tukaj.


"SLOVENSKI NAROD"

Nosilec liste: Bogomil Knavs - pravnik.

Drugi kandidati na listi: ekonomistka Janica Millonig, teolog Dušan Egidij Kubot - TotiSlo, živilska tehnica Ivica Krajnc, diplomant upravnih ved Miha Majc in inženirka mikrobiologije Simona Drev.

O predlagatelju liste: Stranka slovenskega naroda (SSN) je zunajparlamentarna stranka, ki je bila ustanovljena leta 2002. Sodelovala je že na nekaj državnozborskih volitvah, a se ji ni uspelo uvrstiti v parlament. S svojo listo je kandidirala tudi na volitvah v Evropski parlament leta 2004. Na listi za tokratne evropske volitve so poleg članov SSN-ja tudi predstavniki civilnodružbenega gibanja SOL Slovenije.

O programu za volitve v Evropski parlament 2014: Več o tem, zakaj želijo kandidati liste postati evroposlanci, najdete tukaj.


"ZELENI SLOVENIJE"

Nosilec liste: Vlado Čuš - predsednik stranke Zeleni Slovenije, profesor športne vzgoje.

Drugi kandidati na listi: ekonomistka Barbara Cenčič Krajnc, podjetnik Martin Gorjanc, podjetnica Nives Grlj, arhitekt Marko Mitja Feguš, kozmetičarka Tamara Galun, nekdanji atlet Franc Branko Vivod in inženirka metalurgije Andreja Galinec.

O predlagatelju liste: Zeleni Slovenije je zunajparlamentarna stranka, ustanovljena leta 1989. Na prvih demokratičnih volitvah leta 1990 se je uvrstila v parlament in v njem ostala dva mandata. Leta 1996 je iz državnega zbora izpadla in se vanj ni več vrnila. Na evropskih volitvah je leta 2004 sodelovala s skupno listo s Stranko mladih Slovenije, leta 2009 pa v koaliciji zelenih strank Združeni zeleni, a se ji ni uspelo uvrstiti v Evropski parlament.

O programu za volitve v Evropski parlament 2014: Njihova vizija evropske politike je opisana tukaj.


"KACIN - KONKRETNO"

Nosilec liste: Jelko Kacin - evropski poslanec od leta 2004, minister za informiranje v prvi slovenski vladi, nekdanji minister za obrambo in predsednik LDS-a.

Drugi kandidati na listi: sodelavka britanske vlade Polona Sagadin, direktor Sklada za razminiranje in pomoč žrtvam min Dorijan Maršič, direktorica humanitarnega društva UP Jesenice Faila Pašić Bišić, vodja pisarne Jelka Kacina v Bruslju Andrej Lavtar, aktivistka za človekove pravice Tatjana Greif, študent Jure Pucko in direktorica zavoda Akson 2020 Sara Karba.

O predlagatelju liste: Kacin na tokratnih volitvah nastopa s samostojno listo in ne s podporo nekoč najmočnejše stranke v državi, danes pa zunajparlamentarne stranke LDS, katere član je. Predlagatelj liste je sicer košarkarski strokovnjak Zmago Sagadin. Kacin se je o skupnem nastopu na evropskih volitvah sprva dogovarjal z drugimi strankami, ki so članice evropskih liberalcev Alde, katere član je tudi sam.

O programu za volitve v Evropski parlament 2014: Več o listi najdete tukaj.


"SLOVENSKA NACIONALNA STRANKA - SNS"

Nosilec liste: Zmago Jelinčič - predsednik SNS-a, bil je dolgoletni poslanec.

Drugi kandidati na listi: zdravstveni delavec Sergej Čas, poslovna sekretarka Helena Rupar, medicinska sestra Alenka Jelenovič, upokojenec Jos Zalokar, direktorica družbe Katarina Langus Šeligo, direktorica podjetja Jelena Miljković in višji svetovalec Folko Puconja.

O predlagatelju liste: Slovenska nacionalna stranka je bila parlamentarna stranka vse od prvih volitev leta 1992, ko je prvič vstopila v parlament, do volitev leta 2011, ko je iz državnega zbora izpadla. Predsednik SNS-a je že ves čas Zmago Jelinčič, ki je tudi nosilec strankine liste na tokratnih volitvah. Stranka je sodelovala že na dozdajšnjih evrovolitvah leta 2004 in 2009, a se njenim predstavnikom ni uspelo uvrstiti v Evropski parlament.

O programu za volitve v Evropski parlament 2014: Več o usmeritvah stranke si lahko preberete tukaj.


"ZDRUŽENA LEVICA (Demokratična stranka dela - DSD, Iniciativa za demokratični socializem - IDS in Stranka za ekosocializem in trajnostni razvoj Slovenije - TRS))"

Nosilka liste: Violeta Tomič - podpredsednica Demokratične stranke dela, gledališka igralka.

Drugi kandidati na listi: predsednik Gibanja TRS Dušan Plut, koordinator sveta Iniciative za demokratični socializem Luka Mesec, politologinja Jasminka Dedič, vodja službe za preiskovanje pomorskih nesreč Janez Požar, igralka, voditeljica in šansonjerka Lara Jankovič, glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (Sviz) Branimir Štrukelj in profesorica likovne vzgoje Petra Rezar.

O predlagatelju liste: V Združeno levico so se pred evropskimi volitvami povezali Demokratična stranka dela (DSD), Stranka za ekosocializem in trajnostni razvoj (TRS) in novoustanovljena stranka Iniciativa za demokratični socializem. O skupnem nastopu so se sicer dogovarjali s še eno novoustanovljeno stranko, Solidarnostjo, a se je ta na evropske volitve podala samostojno.

O programu za volitve v Evropski parlament 2014: Več o njem najdete tukaj.


"ZARES"

Nosilka liste: Darja Radić, ministrica za gospodarstvo v vladi Boruta Pahorja.

Drugi kandidati na listi: podpredsednik stranke Andrej Rus, profesorica angleščine Ivana Gornik, podpredsednik stranke in nekdanji poslanec Vito Rožej, gospodarstvenica Simona Potočnik, predsednik pomladka Zares Aktivni Matic Smrekar, podpredsednica stranke Cvetka Ribarič Lasnik in predsednik Zaresa Pavel Gantar.

O predlagatelju liste: Stranka Zares je zunajparlamentarna stranka. Sodelovala je v vladi Boruta Pahorja, na parlamentarnih volitvah leta 2011 pa je izpadla iz parlamenta. Na njeni listi je bil v Evropski parlament na prejšnjih evropskih volitvah izvoljen Ivo Vajgl, a se je s stranko razšel. Zares je članica Alde, dogovori o skupnem nastopu Zaresa z drugimi liberalnimi strankami pa niso uspeli.

O programu za volitve v Evropski parlament 2014: Ga še ni na spletu.


"PIRATSKA STRANKA SLOVENIJE"

Nosilec liste: Rolando Benjamin Vaz Ferreira - 27-letni prevajalec in programer.

Drugi kandidati na listi: Lista ima samo enega kandidata - nosilca.

O predlagatelju liste: Piratska stranka Slovenije je bila ustanovljena leta 2012 in je del političnega gibanja, ki je nastalo iz upora proti poskusom pretiranega nadzora in regulacije interneta. Prva piratska stranka je bila ustanovljena na Švedskem leta 2006, danes pa v Evropskem parlamentu sedita dva njihova poslanca.

O programu za volitve v Evropski parlament 2014: Več o njem tukaj.


"DRŽAVLJANSKA LISTA IN ZAVEZNIŠTVO LIBERALCEV IN DEMOKRATOV ZA EVROPO"

Nosilec liste: Senko Pličanič - minister za pravosodje v aktualni in tudi prejšnji vladi.

Drugi kandidati na listi: poslanka Polonca Komar, poslanec Marko Pavlišič, svetovalka notranjega ministra Gregorja Viranta Vesna Alaber, gasilec Milan Dubravac, prostovoljka in aktivistka Emina Hadžić, samostojna podjetnica Monika Bračika in študent Miha Istenič.

O predlagatelju liste: Državljanska lista (DL) je nastala oktobra 2011, pred parlamentarnimi volitvami, in se z osmimi poslanci uvrstila v parlament. Sodeluje v vladi Alenke Bratušek, predtem je bila v vladi Janeza Janše. Je članica politične skupine Alde, pred evropskimi volitvami se je pogovarjala tudi o skupni listi liberalcev, a so se v stranki nazadnje odločili za samostojno listo.

O programu za volitve v Evropski parlament 2014: Več o kandidatih z liste najdete tukaj (program še ni objavljen).