Osem sedežev ima Slovenija v, po novem, 751-sedežnem Evropskem parlamentu. Foto: EPA
Osem sedežev ima Slovenija v, po novem, 751-sedežnem Evropskem parlamentu. Foto: EPA
Zmago Jelinčič
Jelinčič bo kandidate razkril prihodnji teden. Foto: BoBo
Jelko Kacin
Kacin kampanjo financira sam. Foto: BoBo
Bitka za Bruselj se začenja
Začetek tekme za Evropski parlament

Zeleni Slovenije so listo že vložili, njen nosilec je predsednik stranke Vlado Čuš. Na evropski listi Zelenih Slovenije Čušu sledijo ekonomistka Barbara Cenčič Krajnc, podjetnik Martin Gorjanc, podjetnica Nives Grlj, arhitekt Marko Mitja Feguš, kozmetičarka Tamara Galun, nekdanji vrhunski atlet Franc Branko Vivod in inženirka metalurgije Andreja Galinec.
Tudi Združena levica je vložila kandidatno listo, h kateri so priložili še 2.500 podpisov. Nosilci liste so trije, poleg Luke Meseca še Dušan Plut iz stranke TRS in Violeta Tomič iz Demokratične stranke dela. Prva je na listi Tomičeva, drugi Plut, tretji pa Mesec. Več o sami kampanji in preostalih kandidatih pa bodo povedali na predstavitvi kandidatne liste, ki bo v soboto dopoldne v središču Ljubljane.

Za SSN tudi nekdanji predsedniški kandidat Kubot - Totislo
Listo je prav tako vložila zunajparlamentarna Stranka slovenskega naroda (SSN). Nosilec liste z imenom Slovenski narod je pravnik Bogomil Knavs, poleg članov SSN-ja pa so na njej tudi predstavniki civilnodružbenega gibanja SOL Slovenije.

Knavsu na kandidatni listi sledijo ekonomistka Janica Millonig, teolog Dušan Egidij Kubot - Totislo, živilska tehnica Ivica Krajnc, diplomant upravnih ved Miha Majc in inženirka mikrobiologije Simona Drev.
Jelinčič liste ne razkriva
Kandidatno listo je danes vložil tudi Jelko Kacin, ki kandidira s svojo listo Kacin - Konkretno. Poleg Kacina, nekdaj poslanca in predsednika LDS-a, na listi kandirajo še sodelavka britanske vlade Polona Sagadin, direktor Sklada za razminiranje in pomoč žrtvam min Dorijan Maršič, direktorica humanitarnega društva UP Jesenice Faila Pašić Bašić, vodja pisarne Jelka Kacina v Bruslju Andrej Lavtar, aktivistka za človekove pravice Tatjana Greif, študent Jure Pucko in direktorica zavoda Akson 2020 Sara Karba.
Svojo kandidatno listo je vložil tudi predsednik SNS-a Zmago Jelinčič. Jelinčič je nosilec liste SNS-a, kdo vse je poleg njega še na listi, pa danes ni želel razkriti. Dodal je le, da bodo sestavo liste in volilni program za evropske volitve predstavili prihodnji teden.
Zaresovo listo, ki so jo prav tako vložili danes, bo prva predstavljala Darja Radić. Radićevi kot nosilki na listi sledijo podpredsednik stranke Andrej Rus, profesorica angleščina Ivana Gornik, podpredsednik Vito Rožej, gospodarstvenica Simona Potočnik, predsednik pomladka Zaresa Aktivni Matic Smrekar, podpredsednica stranke Cvetka Ribarič Lasnik in predsednik Zaresa Pavel Gantar.

V Evropski parlament želijo tudi slovenski pirati
Listo so vložili tudi v Piratski stranki Slovenije. Nosilec liste in edini kandidat na njej Rolando Benjamin Vaz Ferreira je ob tem dejal, da so zelo veseli, da jim je uspelo zbrati zahtevane podpise, in da so se zdaj pripravljeni podati v boj za stolček v Bruslju.

"Če se uvrstimo v Evropski parlament, bomo nadaljevali dobro delo dveh piratov, ki sta že v parlamentu. Sicer pa moramo preprečiti, da se zgodi sporazum med ZDA in EU-jem, ki poskuša vpeljati brezcarinsko območje za EU-jem in ZDA. To je sicer v redu, a sporazum vključuje tudi negativne stvari, na primer arbitražno sodišče, na katerem lahko korporacije tožijo države, kazni pa bi plačevali državljani," je pojasnil Ferreira.

Pličanič nosilec liste DL-ja
Tudi Državljanska lista je vložila svojo kandidatno listo. Nosilec liste Senko Pličanič pravi, da bodo z minimalnimi stroški dosegli velik učinek, in sicer zmago na volitvah, oziroma da želijo priti v parlament z vsaj enim poslancem. Njihov program je namreč zelo drugačen od tistih, ki jih imajo druge liste, je dejal.

Temelji namreč na tem, da je od EU-ja mogoče dobiti veliko več, kot smo do zdaj, tudi s povezovanjem na evropski ravni, je dejal. DL bo zagovarjal zeleno gospodarstvo, tudi organsko prehrano in ekološki turizem, je še dejal Pličanič, sicer pravosodni minister.

Na listi so poleg Pličaniča še poslanka DL-ja Polonca Komar, poslanec DL-ja Marko Pavlišič, svetovalka predsednika DL-ja Gregorja Viranta Vesna Alaber, poklicni gasilec Milan Dubravac, prostovoljka in aktivistka Emina Hadžić, samostojna podjetnica Monika Bračika in študent prava Miha Istenič.

Začenja se predvolilna kampanja
Do zdaj so kandidatne liste že vložili SD, DeSUS, SDS, NSi in SLS, Solidarnost, državljanska akcija Sanjska služba, Lista Igorja Šoltesa, PS, Piratska stranka Slovenije in DL.
Skrajni rok za oddajo list kandidatov pri Državni volilni komisiji je danes do polnoči. Strankarske liste kandidatov morajo biti podprte s podpisi najmanj štirih poslancev ali najmanj 1.000 volivcev. Kandidatno listo lahko z najmanj 3.000 podpisi vložijo tudi volivci. Danes je tudi zadnji dan, ko je še mogoče podpisati obrazec podpore kandidatom.

Vlagatelji kandidatur morajo ob vložitvi sporočiti tudi organizatorja volilne kampanje in podatke o odprtju posebnega transakcijskega računa za volilno kampanjo.

Danes bo tudi uradno stekla volilna kampanja, ki se mora končati najpozneje do 23. maja opolnoči, volilni molk pa traja vse do zaprtja volišč. Financiranje volilne kampanje bo tokrat prvič potekalo po spremenjenih, zaostrenih pravilih. Tako pravne osebe volilne kampanje ne smejo več financirati, donacije fizičnih oseb pa ne smejo presegati desetih povprečnih bruto plač.

Bitka za Bruselj se začenja
Začetek tekme za Evropski parlament