Sodba pogrebniku Boštjanu Maleriču je pravnomočna. Foto: MMC/Jože Hartman Foto:
Sodba pogrebniku Boštjanu Maleriču je pravnomočna. Foto: MMC/Jože Hartman Foto:
Pokopališče
Žare na pogrebih so bile prazne. Foto: MMC RTV SLO/Jože Hartman
Sojenje
Višje sodišče je potrdilo sodbo, le pogojno kazen je skrajšalo za nekaj mesecev. Foto: MMC/Jože Hartman

Čeprav pravnomočna sodba pogrebniku Boštjanu Maleriču iz Črnomlja zaradi skrunitve trupel prepoveduje opravljanje pogrebne dejavnosti, ta še naprej opravlja dejavnost. Direktor Komunale Črnomelj Samo Kavčič pravi, da o prepovedi sploh ni obveščen.

Sodnik Okrajnega sodišča v Črnomlju Igor Fortun je za oddajo Tarča dopisnici TV Slovenija Petri Držaj potrdil, da je sodba pogrebniku Boštjanu Maleriču zaradi skrunjenja trupel in grobov od 1. septembra pravnomočna. Višje sodišče je potrdilo krivdo Maleriča, za katerega se je pred tremi leti razkrilo, da je opravil pogrebe ob praznih žarah, iz grobov pa jemal okrasne žare. Pogojno zaporno kazen mu je sicer skrajšalo za tri mesece, na dobro leto, potrdilo pa je triletno prepoved opravljanja pokopališke in pogrebne dejavnosti.

Zadnji pogreb je opravil v petek
Na Komunali Črnomelj pojasnjujejo, da je njegovo podjetje zadnji pogreb opravilo prejšnji petek, 23. septembra. Zdaj napovedujejo, da bodo sodelovanje z njim prekinili. "Odpovedali bomo pogodbo, saj vsebuje člen, da je nična, če on ne more opravljati dejavnosti," je povedal direktor komunale Črnomelj Samo Kavčič.

Županja: Ne moreš ukrepati, dokler nimaš dokaza
Pri županji Črnomlja smo preverili, zakaj se niso hitreje odzvali na podatke o skrunitvi grobov. "Lastništvo pokopališča v Vojni vasi je last krajevne skupnosti. Dokler nimaš dokaza, ne moreš takoj človeka obsoditi za nekaj, ampak ne glede na to smo se takoj, ko smo izvedeli za ta primer, usedli s Komunalo," je povedala županja Mojca Čemas Stjepanovič.

Uvedli so več novosti. Na začetku leta je Komunala prevzela pokopališko dejavnost, ki jo je prej opravljal obsojeni pogrebnik. Posodobili so kataster pokopališča. 1. julija so prevzeli še del pogrebne dejavnosti. Imajo 24-urno dežurno službo. "Eden izmed razlogov je tudi ta, da je bil naš pogodbenik na sodišču, in mi smo hoteli biti prepričani, da bomo ne glede na izhod te sodne zgodbe pripravljeni tudi brez njega zadevo peljati," pojasnjuje županja.

Komunala sodeluje z dodatnimi pogrebniki
Po novem ima Komunala pogodbo še s tremi pogrebnimi podjetji. Prevozov pokojnikov in pogrebnih slovesnosti pa Komunala ne opravlja. "Če bi to hoteli narediti, bi morali imeti specialno vozilo, zaposlenega. Za tistih od 50 do 70 pogrebov na leto enostavno ne znese," pojasnjuje direktor Komunale.

Znane so tudi cene storitev, ki so v občini enotne ne glede na izvajalca pogrebne dejavnosti. In stroški pogreba se bistveno ne razlikujejo od povprečnih v državi. Če bo dejavnost prepuščena trgu, županja opozarja, da bo težava na podeželju. V črnomaljski občini je 31 pokopališč. Vsa, izjema je mestno pokopališče, upravljajo krajevne skupnosti. In v njih sami izberejo eno izmed pogrebnih podjetij, ki ima pogodbo s Komunalo. Drži pa, da obstaja nenapisano pravilo, po katerem se ve, kateri pogrebnik opravlja dejavnost na posameznem pokopališču.