Foto:
Foto:

Predpisana zimska oprema so zimske pnevmatike (M+S) na vseh štirih kolesih ali poletne pnevmatike na vseh štirih kolesih ter snežne verige, ki morajo biti v zimskih razmerah nameščene na pogonskih kolesih.

Za neupoštevanje predpisov ob 20 tisočakov
Na vozišču so zimske razmere takrat, ko se ob sneženju sneg oprijema vozišča (in ga pobeli) ali ko je na vozišču poledica, vse dokler pristojna služba ne sporoči, da so razmere normalne in da je cesta normalno prevozna. Denarna kazen v primeru neupoštevanja predpisov znaša za voznike osebnih vozil 20.000 tolarjev.

Vozila z največjo dovoljeno maso do 3500 kilogramov morajo imeti pnevmatike na vseh kolesih enake. To pomeni, da morajo biti na vseh štirih kolesih zimske pnevmatike ali letne pnevmatike z ustreznimi snežnimi verigami. S tem ni več dovoljena uporaba zimskih pnevmatik samo na pogonskih kolesih. Globina pnevmatike, tako zimske kot letne, mora biti najmanj štiri milimetre. Pnevmatike morajo biti istih dimenzij na vseh štirih kolesih. Poleg tega morajo biti na posamezni osi (sprednji ali zadnji) pnevmatike istega proizvajalca.

Za vozila nad 3.500 kg obvezna tudi lopata
Za vozila z največjo dovoljeno maso nad 3500 kilogramov so predpisane zimske pnevmatike najmanj na pogonskih kolesih ali letne pnevmatike skupaj s snežnimi verigami. Poleg tega morajo imeti omenjena vozila v svojem priboru še lopato. Zoper voznike, ki imajo vozila registrirana v tujini je mogoče ukrepati le v primerih, če se s postavljenim prometnim znakom posebej zahteva uporaba snežnih verig.

Ne glede na omenjena določila pa štejejo za zimsko opremo vozil, ki so v prometu v priobalnem področju Slovenije, tudi poletne pnevmatike z globino kanalov najmanj 2 mm.