Novi koronavirus je dolgoletne težave s kadri in prostori v domovih razgalil do zadnje mere, priznava pristojni minister Janez Cigler Kralj, ob tem pa zagotavlja, da imajo "vsi domovi in socialnovarstveni zavodi potrebna navodila, protokole. V skladu z navodili zdravstvene stroke ima vsak dom ustrezno organizirane cone."

Sorodna novica Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji
Vrtec. Foto: Reuters
Vrtec. Foto: Reuters

Starši oproščeni plačila vrtca

Za en teden bodo vrata priprli tudi vrtci, in sicer za tiste otroke, katerih starši morajo nujno na delo, o čemer bodo odločali župani. Tisti, ki vrtca ne bodo obiskovalci, so za ta čas oproščeni plačila, je pojasnila Simona Kustec. Ker je okužb med zaposlenimi v vrtcih veliko (100-odstoten porast v zadnjem tednu), ministrica vzgojiteljice poziva, naj pri svojem delu nosijo maske.

Cigler Kralj je pojasnil, da bodo starši vrtčevskih otrok, ki zaradi zaprtja vrtcev ne bodo mogli delati, dobili 80-odstotno nadomestilo plače. "Nadomestila plače zaradi karantene ali višje sile bodo izplačana za nazaj od 1. oktobra, zaradi karantene otroka pa od 1. septembra."

Večina storitev od sobote zaprtih

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek pa je pojasnil, da se z jutrišnjim dnem začasno prepovedujeta ponudba in prodaja blaga in storitev v nastanitvenih obratih, igralnicah, gostinskih dejavnostih, frizerskih in kozmetičnih dejavnostih, bazenih, kinematografih, kulturnih ustanovah, fitnesih, avtopralnicah in podobno. "Izjema so prodajalne, ki v glavnem prodajajo živila, lekarne in drogerije, tržnice, prodajalne s hrano za živali, prodajalne s programom za vrt in kmetijstvo, drevesnice ter vrtnarije, bencinski servisi, banke, pošte …"

Upravne enote zaradi epidemioloških razmer prilagajajo svoje poslovanje, v Katoliški cerkvi pa vernikom priporočajo, naj 1. in 2. novembra, ko sta praznik vseh svetih in dan spomina vseh vernih rajnih, opustijo tradicionalno obiskovanje sorodnikov in prijateljev. Namesto tega naj le zasebno obiščejo grobove in tam molijo za mrtve, maše pa naj spremljajo na daljavo.

Direktorja NIJZ-ja ujeli brez maske

Kot so poročali v Dnevniku Televizije Slovenija, je na nošenje maske v četrtek pozabil direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek. Na bencinski črpalki v Ljubljani je točil gorivo brez maske.

Vladni odlok je po poročanju Pop TV-ja kršil tudi minister za javno upravo Boštjan Koritnik. Ko je po stiku z okuženo osebo čakal na izvid testa na novi koronavirus, je minister obiskal kozmetični salon. In to v družbi štirih ljudi, čeprav je lahko v salonu na 20 kvadratnih metrih največ ena. Rezultat testa je bil sicer negativen.