Kakšne ukrepe je sprejela vlada

Glede začasne sprostitve omejitev za silvestrovo pa je Kacin spomnil, da zaradi epidemije ognjemeti in pirotehnika niso dovoljeni, prav tako ne zbiranje na javnih mestih.

Vlada je na srečanju v ožji sestavi s svetovalno skupino na Brdu pri Kranju največ pozornosti namenila celoviti oceni epidemioloških razmer, predvsem kako razumeti povečano število okuženih, ki jih prinašajo hitri testi. Vlada meni, da je ne glede na to, da je okuženih številčno več, dobro, da so pozitivne odkrili, ker je večina teh asimptomatskih, je pojasnil Kacin v pogovoru za Odmeve.

Vlada je zato veliko časa namenila temu, da bi bilo množično prostovoljno testiranje na začetku prihodnjega leta dostopnejše in da bi tako poskušali čim bolj omejiti širjenje virusa, da bi izločili okužene.

Prihodnji teden v šole le otroci s posebnimi potrebami

Vlada se je tudi odločila, da so izpolnjeni vsi pogoji, da bi lahko prvi delovni dan prihodnjega tedna učitelji in vzgojitelji, ki delajo z otroki s posebnimi potrebami, opravili hitro testiranje, potem pa bi se naslednji dan lahko začel pouk.

Splošne epidemiološke razmere za zdaj ne omogočajo varnega zagona pouka prve triade. Danes tudi ni bilo konkretnega predloga, ki bi se lahko uvrstil na dnevni red, je dejal Kacin. Vlada veliko upanja polaga v hitro množično testiranje vseh učiteljev in bo prihodnji teden nadaljevala razpravo o tem.

Nekaj dni po zagonu šol za učence s posebnimi potrebami bodo ocenili stanje, takrat bo po njegovih navedbah tudi pravi trenutek za razmislek, kdaj in pod kakimi pogoji bi se učenci prve triade lahko vrnili v šole.

Kot je poudaril, vlada ne želi, da bi prehitro vračanje otrok v šole povzročilo še dodatno poslabšanje epidemiološke slike.

Od sobote med izjemami poleg knjižnic tudi muzeji in galerije v petih regijah z boljšo sliko

Od sobote so med izjemami poleg knjižnic v statističnih regijah z ugodnejšo epidemiološko sliko tudi muzeji in galerije.  Foto: BoBo
Od sobote so med izjemami poleg knjižnic v statističnih regijah z ugodnejšo epidemiološko sliko tudi muzeji in galerije. Foto: BoBo

Je pa vlada na današnji dopisni seji do torka, 12. januarja, podaljšala veljavnost odlokov o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode in o začasni prepovedi ponujanja kulturnih in kinematografskih storitev.

Vlada je sicer že v soboto navedena odloka podaljšala do 5. januarja. Še naprej bo tako veljala začasna prepoved ponujanja kulturnih in kinematografskih storitev. So pa od sobote med izjemami poleg knjižnic in ogleda kulturne dediščine na ograjenih odprtih javnih površinah v statističnih regijah z ugodnejšo epidemiološko sliko tudi muzeji in galerije.

Ti bodo svoje storitve lahko ponujali v osrednjeslovenski, goriški, obalno-kraški, gorenjski in primorsko-notranjski statistični regiji. Pri tem veljajo enaki pogoji in omejitve kot za knjižnice.

Podaljšanje omejitev tudi glede izvajanja verskih obredov

Skladno z odlokom o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode pa se verski obredi lahko opravljajo pod strogimi omejitvami.

Verske skupnosti morajo tako še naprej skrbeti za minimalni mogoči stik med člani cerkva oziroma drugih verskih skupnosti, redno ali ustrezno prezračevanje verskih objektov, v katerih se kolektivno uresničuje verska svoboda, obvezno nošenje zaščitnih mask in razkuževanje rok za člane cerkva oziroma drugih verskih skupnosti ob vstopu v verske objekte in izstopu iz njih.

V zaprtih prostorih je tako na 30 kvadratnih metrih lahko ena oseba, izjemoma več, če gre za osebe iz skupnega gospodinjstva. Vsi, ki niso iz skupnega gospodinjstva, pa morajo ohranjati razdaljo metra in pol. Če je verski objekt manjši od 30 kvadratnih metrov, sta v njem lahko en verski uslužbenec in en udeleženec, več pa le, če so iz skupnega gospodinjstva.
Smiselno se morajo upoštevati tudi vsa splošno veljavna higienska priporočila ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za zdravje za preprečevanje okužb z novim koronavirusom.

Kako bo potekalo preverjanje omejitev čez praznike?