France Tomšič je bil na čelu stavke 5.000 delavcev Litostroja leta 1987, ki je pripeljala do neodvisnega sindikalnega gibanja in alternativne politične stranke. Foto: MMC RTV SLO
France Tomšič je bil na čelu stavke 5.000 delavcev Litostroja leta 1987, ki je pripeljala do neodvisnega sindikalnega gibanja in alternativne politične stranke. Foto: MMC RTV SLO
Knjiga Franceta Tomšiča

Novinarka in zgodovinarka Rosvita Pesek je skupaj z ženo pokojnega Franceta Tomšiča Marto Lavrič Tomšič, knjigo uredila in dokončala. Žena legendarnega sindikalnega voditelja je sicer na predstavitvi knjige spregovorila o tem, kako je knjiga nastajala. Dejala je, da je Tomšič nameraval izdati svoje spomine, opisati pot, ki jo je prehodil od svojih mladostniških začetkov do politične upokojitve, a jih žal ni povsem dokončal, ker je umrl letos spomladi.

Tomšičeva vloga v poznih 80. letih
Od 9. do 15. decembra 1987 je Tomšič vodil stavko 5.000 litostrojskih delavcev, med katero sta bila sprejeta sklep o ustanovitvi neodvisnih sindikatov Slovenije (današnja Neodvisnost) in pobuda za ustanovitev socialdemokratske stranke Slovenije. "Takrat se je začel boj za demokratične spremembe in takrat je Tomšič s svojim programom prižgal luč v temi," je svoje mnenje izrazila njegova žena.

Direktor Litostroja Jeklo Miroslav Gnamuš je poudaril, da je vesel, ker je bila predstavitev knjige prav v nekdanji hali podjetja, v katerem je Tomšič začel s svojim pogumom ustvarjati tako velike spremembe. "Tomšič je zbral pogum in takrat izrekel besede, ki jih ni smel izreči, in takrat se je začela demokratizacija," je poudaril Gnamuš.

Slovenski Lech Walensa
Predsednik SDS-a Janez Janša je na predstavitvi knjige Tomšiča primerjal z njegovim vzornikom Lechom Walenso, ki je na Poljskem opravil podobno vlogo kot Tomšič v Sloveniji. Ob svojem govoru se je spomnil veselja, ki ga je Tomšič doživel, ko je Walenso tudi osebno spoznal, ob tem je namreč Janši povedal, da se mu je izpolnila želja, da se je rokoval s svojim vzornikom.

Knjiga Od stavke do stranke nekako zapolnjuje vrzel med pričevanji tistega časa, je med drugim dejal Janša in sklenil, da je "litostrojska stavka spremenila sliko slovenskega političnega prostora".

Knjiga Franceta Tomšiča