Če mestni svet spremeni namembnost, bo zemljišče, prodano za 500 tisoč evrov, vredno 13 milijonov evrov. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Če mestni svet spremeni namembnost, bo zemljišče, prodano za 500 tisoč evrov, vredno 13 milijonov evrov. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Travnik
Bo travnik kmalu pozidan? Foto: MMC RTV SLO

Že na začetku so nam povedali: če ne mislite prodati, boste lahko še 25 let kosili travo.

Prodajalec Peter Seliškar za Finance. Gre za izjavo, ki jo je danes že zanikal.
Zemljiški posli družine Janković

V zgodbo, ki jo razkrivajo Finance, naj bi bili vpleteni sin ljubljanskega župana Zorana Jankovića, Jure Janković, in kupec zemljišča Klemen Šešok, ki družino Janković sicer pozna, a trdi, da z njo poslovno ne sodeluje.

Koga je zanimal nakup zemljišča?
Zgodba naj bi po pisanju Financ šla nekako takole: Peter Seliškar je v imenu svoje sestre, lastnice površin, prek agencije Vaš dom iskal kupca za prodajo štirih povezanih, a nezazidljivih parcel med Podutikom in Brdom v Ljubljani. Nepremičninska posrednica je kupca našla - šlo naj bi za Jureta Jankovića - in ga povezala s prodajalcem.

Aprila lani je organizirala še en sestanek, ki se je na željo Jureta Jankovića zgodil v poslovnih prostorih podjetja Taxgroup in ki se ga je udeležil tudi direktor omenjenega podjetja Klemen Šešok. Dogovorili so se za potek prodaje zemljišč, pri čemer je Janković vztrajal, da se posel izpelje prek novega podjetja, kar naj bi uredil Šešok. Posel je bil nato sklenjen (to naj bi bilo razvidno iz zemljiške knjige) mimo nepremičninske agencije, ki naj bi tako ostala brez provizije.

In medtem ko nepremičninska agencija vztraja, da je bil na sestanku v zvezi s prodajo tudi Jure Janković, Šešok trdi, da ga v tem poslu ni in da ga je izpeljala njegova družba, ki je nakup plačala iz lastnih sredstev. Seliškar je potrdil, da je zemljišča kupila družba Taxgroup, sam pa se je pogovarjal z Juretom Jankovićem, ki pa naj bi mu dejal, da parcel ne bo kupil in da ima na Rudniku cenejšo zemljo. Seliškar je še dodal, da se je v času, kar so zemljišča prodajali, oglasilo 15 morebitnih kupcev, ki pa jih je odgnala nezazidljivost zemljišč. Taxgroup je sicer kupil skoraj štiri hektarje zemlje, in sicer velik travnik in 1.100 kvadratnih metrov dvorišča in dela stavbe asfaltne baze SCT-ja.

Spremenjena izjava: Seliškar včeraj tako, danes drugače
Tako je poročal časnik Finance, a danes naj bi se zgodba spremenila. Prodajalec je namreč za TV Slovenija zatrdil, da Jureta Jankovića nikoli ni srečal, čeprav je novinarjem Financ še v ponedeljek dejal drugače, je poročala Petra Bezjak. Seliškar je spremenil tudi izjavo, da je njegova družina dvakrat skušala spremeniti namembnost zemljišča, in zdaj trdi, da tega ni nikoli poskušala storiti.

Tudi Matija Šešok, direktor Taxgroupa in brat omenjenega Klemena, navedbe Financ zavrača. Novinarju Gregorju Drnovšku iz TV Slovenija je med drugim dejal, da ne drži, da so zemljišče kupili za 500 tisoč evrov, ampak naj bi zanj odšteli 745 tisoč evrov. Po nekaterih podatkih naj bi sicer vrednost zemljišč po spremembi namembnosti narasla za vsaj osem milijonov evrov. Šešok tudi trdi, da Jure Janković ni sodeloval v nobenem delu posla, da ni "sugeriral transakcije niti posredoval niti nič". Dejal je, da Jureta Jankovića v prostorih (sestanka op. a.) ni bilo, čeprav je prodajalec Seliškar trdil drugače (in si danes že premislil).

Seliškarjevi so se trudili 20 let, Šešoku uspelo v hipu?
A pri vsej zgodbi še vedno bode v oči, da je zazidljivost zemljišč po prodaji, kot kaže, le še vprašanje tednov. Kmalu po njej je bil namreč sprejet nov območni podrobni prostorski načrt (OPPN), ki naj bi ga ljubljanski mestni svet sprejel na julijski seji. Po tem dejanju bo na zemljišču mogoče graditi objekte v višini štirih etaž, z dvema mansardnima etažama (P + 3 + T). "Že na začetku so nam povedali: če ne mislite prodati, boste lahko še 25 let kosili travo," je Financam povedal Seliškar. Na vprašanje, kdo mu je to dejal, pa je rekel, da "vsi v sklopu tega, vsi iz te družbe".

V skladu z načrtom bo dovoljeno pozidati 60 odstotkov površin, 15 odstotkov pa jih mora ostati zelenih. Čez zemljišče naj bi tekli tudi cesta in infrastruktura (plin, kanalizacija, vodovod). Šešok je za Finance potrdil, da namerava zgraditi logistični center.

Vaš dom ali Aktiva Nepremičnine? Kdo je in kdo ni prejel provizije?
Zgodba ima tudi podzgodbo, povezano z nepremičninsko provizijo, ki naj bi je nepremičninska agencija nikoli ne prejela. Informacija naj bi se navezovala na agencijo Vaš dom, ki naj bi zastopala Seliškarja, in potem ko je bil posel sklenjen mimo nje, ostala brez svojih štirih odstotkov, pišejo Finance. Matija Šešok pa je TV Slovenija pokazal potrdilo agencije Aktiva nepremičnine, ki ima isti naslov kot omenjeni Vaš dom in iz katerega je razvidno, da Seliškar nima obveznosti do družbe, kar pomeni, da je bila provizija plačana. Kljub temu pa direktor nepremičninske družbe na telefonske klice medijev ni bil dosegljiv.

Že na začetku so nam povedali: če ne mislite prodati, boste lahko še 25 let kosili travo.

Prodajalec Peter Seliškar za Finance. Gre za izjavo, ki jo je danes že zanikal.
Zemljiški posli družine Janković