Foto: Jani Ugrin/RTV Slovenija
Foto: Jani Ugrin/RTV Slovenija

Po predlogu sprememb zakona o RTV Slovenija, ki ga je vložil SDS, bi se fizične in pravne osebe same odločile, ali želijo plačevati prispevek in v kakšni višini. Vprašanje na posvetovalnem referendumu bi se glasilo: Ali ste za to, da se odpravi obvezno plačevanje prispevka RTV?

Alenka Jeraj (SDS) je kot predstavnica predlagateljev dejala, da je del gledalcev in poslušalcev kritičen do programov RTV Slovenija in da je bilo že več peticij proti obveznemu plačevanju prispevka. Prispevek, ki za TV-sprejemnik zdaj za fizične osebe znaša 12,75 evra, za radijski sprejemnik pa 3,77 evra, je po njenih besedah višji kot v drugih primerljivih državah.

RTV Slovenija je po njenih besedah v zadnjih desetih letih izgubila med 200.000 in 250.000 gledalcev. Televizijski informativni oddaji Dnevnik in Odmevi sta brez potrebnih sprememb, medtem ko bi v SDS-u pričakovali, da bi se oddaji posodobili in se odzivali na želje gledalcev.

Ministrstvo za kulturo medtem po besedah državnega sekretarja na tem ministrstvu Marka Rusjana meni, da bi predlog sprememb pomembno posegel v finančni položaj zavoda, zaradi česar bi bila pravica do javnega obveščanja okrnjena. Ne bi namreč mogel več uresničevati javnega interesa. Po mnenju ministrstva razpis predlaganega referenduma ni dopusten.

Poslanka Levice Tatjana Greif je dejala, da je namen predlagateljev referenduma ukiniti enega ključnih virov financiranja RTV Slovenija. To bi po njenih besedah med drugim vodilo do krčenja in padca kakovosti programa.

Po mnenju Andreja Hoivika (SDS) pa novinarji in uredniki na RTV Slovenija ne spoštujejo veljavnega zakona o RTV Slovenija. V skladu z njim bi morali spoštovati načelo resničnosti, nepristranskosti in celovitosti informacij, prav tako pa tudi varovati otroke in mladino pred vsebinami, ki bi lahko škodljivo vplivale na njihov razvoj. Številni volivci SDS-a tudi menijo, da se krši člen, po katerem v programih RTV Slovenija ni dovoljena politična propaganda, je dejal.

Mojca Pašek Šetinc (Svoboda) pa je njegove trditve zavrnila. Po njeni ugotovitvi je edini namen SDS-a, da osrednja javna medijska institucija finančno shira. Vendar RTV Slovenija ni le informativni program, ampak zagotavlja kakovostne izobraževalne in kulturne oddaje, prav tako pa tudi kakovostno lastno produkcijo, namenjeno otrokom, mladostnikom in starostnikom, je spomnila. SDS želi po njenih navedbah s svojim ravnanjem onemogočiti delo DZ-ja, kar je ocenila kot nesprejemljivo.

Odziv vodstva RTV Slovenija

Vodstvo RTV Slovenija je zaskrbljeno in ogorčeno nad vodenjem petkove 3. nujne seje odbora za kulturo v državnem zboru, so zapisali v odzivu za javnost.

Na seji generalnemu direktorju RTV Slovenija Andreju Grahu Whatmoughu po njihovih besedah ni bilo omogočeno predstaviti stališč vodstva RTV Slovenija do predloga za razpis posvetovalnega referenduma o sprejetju zakona o spremembah zakona o RTV Slovenija.

To pa po njihovem predstavlja grob poseg v demokratična načela in vrednote, še posebej v razmerah, v katerih RTV Slovenija posluje že vrsto let. Poudarili so še, da mora demokratična družba ostati odprta za različnost mnenj in stališč. Celoten odziv lahko preberete TUKAJ.